< />
2008. november 17.

TISZAVIZ Portré

Balla József visszatekintés az elmúlt öt évre - 2007-ben

Főmunkaidőben villamosüzemi művezetőként a Tiszalöki Vízerőmű villamos üzemvitelét irányítja, konkrétan a villamosenergia-termelést, karbantartást.
Tiszalökön lakik az erőműtől öt km-re.

- Mit tudhatunk Rólad?

- A Tiszalöki Vízerőműben 1989 óta dolgozom. Miskolcon a Bláthy Ottó Villamosipari Szakközépiskolában szereztem Villamosenergia-ipari Technikusképesítő Bizonyítványt. Jelenlegi beosztásom villamosüzemi művezető. Az érdekképviseleti munkát főmunkaidő mellett végzem. Szakszervezeti elnökké választásom előtt egy ideig a Tiszalöki Vízerőmű Üzemi Tanács elnöke voltam.

Miért vállaltam a szakszervezeti tisztséget?
Érdekképviseleti munkát munkatársaim kérésére kezdtem el, több-kevesebb sikerrel végződtek az első próbálkozások.
Szakszervezeti elnökként megpróbálom az érdekképviseleti munkában résztvevő kollégákkal együtt a lehető legtöbbet kiharcolni a Tiszavíz Vízreőmű Kft. munkavállalóinak. A béren kívüli juttatások területén elfogadható eredményeket értünk el, sajnos a bér területén nem sikerült megfelelő eredményt elérni. A Villamosenergia-ipari Társaságok Szövetségén belül a mi Társaságunk munkavállalóinak átlagbére a legalacsonyabb. Pozitív dolognak tartom hogy Társaságunknál nem volt létszámleépítés, kiszervezés.

Nős vagyok, nagyobbik fiam 33 a kisebbik fiam 28 éves, és van egy nagyon aranyos 3 éves kislány unokám.
Szabadidőm nagyon kevés van de, ha tehetem, nagyon szívesen barkácsolok.

- Kollégáival előre elkészített éves program szerint műszaki készenlétet tartanak. Úgy tudom, beszélgetésünkkor mozgalmas időszakot él át az erőmű. Milyen munkálatok folynak?
- Társaságunknál 2003-ban elkezdődött a termelő blokkok felújítása, nagyjavítása. 2003-tól 2007-ig a Kiskörei Vízerőmű négy blokkjának felújítására, nagyjavítására került sor. 2007. és 2010. között a tiszalöki blokkok munkái folynak. Jelen pillanatban az első felújított, nagyjavított gépegység üzemi próbák előtti ellenőrzése folyik, tehát van munka bőven.

- Mi jellemezte, jellemzi a szakszervezetnek a munkáltatóval, a cég ügyvezetőjével való kapcsolatot?
- A szakszervezet kapcsolata a munkáltatóval korrekt, a tárgyalópartner a munkáltató részéről az ügyvezető igazgató. Az elmúlt években a konfliktusokat általában tárgyalásos úton rendeztük. Az üzemi tanács élén a legutóbbi választáson változás történt. Az együttműködés jó.

- Milyen juttatásokat, kedvezményeket kapnak a munkavállalók nálatok?
- Társaságunknál a béren kívüli juttatások területén nagy előrelépés történt. Bevezettük a kafetériát, tagjai lettünk az önsegélyező pénztárnak és a Vitamin Egészségpénztárnak.
Van érvényes KSZ, melyet mind a munkaadói, mind a munkavállalói oldal betart. Szociális létesítményeinket mindkét telephelyünkön felújítottuk, munkavállalóink munkakörülményei megfelelőek. Az előzőek alapján úgy tűnik, hogy táraságunknál minden rendben van. Egy dologról, talán a legfontosabbról, a bérről még nem beszéltem. Sajnos ezen a területen nem tudtunk megfelelő eredményt elérni, annak ellenére sem, hogy a kft. megalakulása óta mindig gazdaságosan üzemel, a kitűzött terveket mindig teljesítettük, sőt túlteljesítettük, még a fent említett munkálatok idején is.
Átlagbérünk messze az iparági átlag alatt van, így a villamos-energiaipari társaságok között a legalacsonyabb.

- Év közben milyen rendezvényeket szerveztek a dolgozóknak?
- Márciusban megköszöntjük kolléganőinket, augusztusban megrendezzük a Vízerőművek napját, amely színvonalas helyen jó hangulatban telik el.

- Hányadik kongresszuson vettél már részt és hogyan emlékszel a legutóbbira?
- Második kongresszuson fogok részt venni, remélem a kongresszusi résztvevők ugyanolyan bölcsek és megfontoltak lesznek, mint az elmúlt kongresszuson, azért, hogy az iparági munkavállalók egymást segítve, egységesen álljanak ki jogaikért, mert "Együtt erősebbek vagyunk!”

J.B.-K.E.

Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...