< />
2009. július 7.

VIMÉSZ Hírek

A kiszervezés összefoglalása, értékelése.

TISZTELT MUNKAVÁLLALÓK!

A TE Kft-ből, a munkavállalók kiszervezése az MVM GTER Zrt-be és az OVIT Zrt-be lezajlott. Ilyen és ehhez hasonló dolgokról idáig csak hírekből értesültünk vagy környezetünkből szereztünk tudomást. Most magunknak is végig kellett élnünk a bizonytalanság érzetét, munkahelyünk megőrzésének, vagy béreink egy részének elvesztése fenyegetettségét. Úgy gondolom, hogy ezzel a vadkapitalizmus szele utolért bennünket is - és végleg betette lábát a kapun belülre.
A kiszervezés folyamatát és történéseit kronológiai sorrendben a következőképpen tudnám összefoglalni.

Előzmények

A kiszervezést és annak módját a végrehajtók ködbe burkolták. Az MVM TSZSZ ülésén a kiszervezést illetően Kocsis István vezérigazgató úrnak kellett kérdést feltennem, hogy egyáltalán hivatalos formában tudomást szerezhessünk a szándékról (2007. okt. 26.).
A TE Kft-ben munkásgyűlést kellett kieszközölni, hogy megfelelő információkkal rendelkezzünk az elkövetkezendő változásokról (2007. nov. 14.).

Az MVM GTER Zrt-be kiszervezésre kerülő társaságok érdekvédelmi vezetői Érdekegyeztető Konzultációs Fórumot (ÉKF) hoztunk létre, hogy a munkavállalókat egységesen tudjuk képviselni az átalakulás során (2007. dec. 06.). Az ÉKF vezetését elvállaltam, hogy sorsunkat a magunk kezébe vegyük, mivel a TE Kft. munkavállalói voltak nagyobb létszámban érintettek a kiszervezésben.

Az MVM GTER Zrt. munkáltatója az első tárgyaláson az ÉKF-ot, mint egyeztető modellt, kompetencia hiányában elutasította - annak ellenére, hogy a munkásgyűlésen ezirányú javaslatunkat elfogadta. (2007. dec. 13.).
A Munkáltató a tárgyaláson az érdekvédelmi vezetőket csak tájékoztatni kívánta a várható eseményekről, érdemi tárgyalásra, konstruktív együttműködésre, illetve egységes rendezőelvek mentén megállapodásra nem volt hajlandó. Egyértelműen kiderült számunkra, hogy a kiszervezés folyamatából az érdekvédelmi képviseleteket ki akarják zárni és az érintett munkavállalókkal, egyénenként kívánnak "Háromoldalú Megállapodást” és "Munkaszerződést” kötni.

Az ÉKF munkáltatói elfogadása érdekében Gál Rezső, a VDSZSZ elnöke levélben szólította fel az MVM GTER Zrt. munkáltatóját, valamint felhívta figyelmét arra, hogy az Észak-Buda Projekt Kft. munkavállalóinak a kiszervezését illetően, az akkori időpont (2008. 01. 01.) tekintetében nem tettek eleget a VIKSZ -el szemben a Mt. előírása szerinti tájékoztatási kötelezettségeiknek (2007. dec.18.).

Levelet írtam az MVM Zrt. vezérigazgató helyettesének, Kovács József úrnak, hogy hatáskörében adjon felhatalmazást az MVM GTER Zrt. munkáltatójának a kiszervezés ügyében az ÉKF elfogadására. Sajnos a levél küldetése nem járt sikerrel (2008. jan. 06.).

A Munkáltató bizonyos köréből kiszivárgott, hogy a TE Kft-ből kiszervezendő munkavállalóknál az MVM GTER Zrt- ben, a magasabb szociális ellátás keretében működő cafetéria ellentételezéseként, bércsökkentő kompenzálást kívánnak végrehajtani.

Az. Észak-Buda Projekt Kft. munkavállalóit az MVM GTER Zrt egységes rendezőelvek megállapodása nélkül, 2008. febr. 01-vel kiszervezte.

A munkavállalók körében nyilatkozatot és a képviseletre vonatkozó megbízást írattunk alá, miszerint a munkavállalók mindaddig nem írnak alá "Háromoldalú Megállapodást” és "Munkaszerződést”, míg a jogelőd és jogutód munkáltatók, valamint a TEMÉSZ és ÜT között egységes rendező elvek alapján, nem jön létre megállapodás (2008. febr. 25.).
A munkavállalók képviseleti megbízásával bírva jogilag új helyzetet teremtettünk a kiszervezés folyamatában.

Az elkövetkezendő tárgyalások jogi problémáinak kezelése érdekében ügyvédi hátteret biztosítva munkaügyi jogászt fogadtunk (2008. febr. 29.).

A tárgyaló delegáció Pakson járt, ahol a PADOSZ-al szakmai konzultációt folytattunk a kiszervezésről, ugyanis tudomást szereztem arról, hogy Pakson a közelmúltban hasonló átalakulás történt (2008. márc. 06.).

A tárgyaló delegáció további erősítésére, a tárgyalásokon való részvételre szakértőként felkértük Molnár Miklós urat, a DUVISZ volt alelnökét (2008. márc. 09.).

A TE Kft-ben a Munkáltató gazdasági vezetője és a tárgyaló delegáció között folyamatos szakmai egyeztetés zajlott, mely a tárgyalásokra való felkészülés elengedhetetlen része volt.

Felvértezve tudásunkkal és az általunk teremtett új helyzettel az MVM GTER Zrt. munkáltatójánál tárgyalást kezdeményeztünk, melyet már a munkavállalók felhatalmazásával bírva a tárgyaló fél nem tudott kikerülni (2008. márc. 04.).

Tárgyalások

Az első érdemi tárgyaláson az MVM GTER Zrt. munkáltatójának eddigi magatartása megváltozott, mert a munkavállalók aláírásukkal felkérték a csoportos érdekképviselésre a TEMÉSZ-t és az ÜT-ot. A bérezési és KSZ-ek közötti eltérések egy része megoldódni látszódtak, de csak az éves elkötelezett bér utáni jövedelmünket kívánták garantálni. Foglalkoztatási Megállapodás aláírásától nem zárkóztak el (2008. márc. 13.).

A második tárgyalásra Foglalkoztatási Megállapodás tervezetet készítettünk, mely a munkavállalók alkalmazási, bérezési, KSZ, és szociális juttatásait kívánta biztosítani.
A munkavállalók éves bruttó jövedelmét a megállapodásban szereplő 2,7 %-os reálbér növekedéssel kényszeríttettük ki az új munkáltatóból. (2008. márc. 20).

A tárgyalások helyzetéről a munkavállalók felé folyamatos tájékoztatást adtunk, minden egyes helyzet után KT-ülést és munkásgyűlést tartottunk. A végső döntés kérdésében a TEMÉSZ KT ülése a kiszervezésre elvileg nemleges határozatot hozott (megjegyzés, azért elvileg, mert a testület nem volt határozatképes létszámban jelen, 2008. márc. 21.).
A felhatalmazást adó munkavállalók döntése a munkásgyűlésen a kiszervezés mellett szavazott (2008. márc. 25.).

Az OVIT Zrt-be történő négy munkavállaló kiszervezésének tárgyalására március 31-én került sor. Előzetes tárgyalás után a délelőtti tájékoztatón és a délutáni tárgyaláson maguk az érintett munkavállalók is részt vettek. Hasonlóképpen, mint előzőekben Foglalkozási Megállapodást kötöttünk, mely az OVIT Zrt-be kerülő munkavállalók számára megfelelő garanciákat biztosítanak alkalmazásukra, bérezésükre, KSZ, szociális juttatásaikra vonatkozóan. A négy munkavállaló a megállapodás biztosítékával elfogadták az OVIT Zrt. ajánlatát.

Tárgyalások eredményei

Mielőtt még hosszan tartó elemzésekbe kezdenék, engedjétek meg, hogy megosszak veletek egy tiszta fejjel átgondolt, higgadt ember megnyugtató véleményét az elmúlt időszak történéseiről, a döntést követően a következőt mondta:a döntés dilemmája igazán nem az volt, hogy megyünk - e az MVM GTER Zrt- be vagy nem, hanem az, hogy hogyan megyünk? Köszönettel és hálával tartozom Neki ezért a megnyugtató mondatért.


1. Foglalkoztatási Megállapodást kötöttünk, mely garanciákat nyújtanak a kiszervezésre került munkavállalók számára.
2. Munkahelyeinket 2008 évben megőriztük.
3. Béreinket, éves jövedelmünket megvédtük a 2,7 %-os reálbér növekedés garantálásával (az átlagból kizárva a premizált munkakörűeket)
4. Az eltérő 13. havi fizetés különbözete alapbéresítésre került.
5. A mozgó bér hányadból 4,5% alapbéresítésre került.
6. Az MVM GTER Zrt-ben alkalmazott magasabb szociális juttatási rendszer (cafetéria) által nettó 230. 000. Ft többletjuttatásban részesülnek az átkerült munkavállalók (A TE Kft- ben ezért a nettó többletért, éves szinten mekkora alapbérfejlesztést kellett volna végrehajtani?).
7. Az 5+2 nap pótszabadságból a +2 napot KSZ értékű megállapodással átörökítettük.
8. Az új munkáltatónak szándékában áll, hogy a KSZ-ek különbözőségeiből adódó jutalmazások kérdésében új rendszer kerüljön kidolgozásra az érdekvédelmi oldal javaslatára.
9. Az új munkáltatónak szándékában áll, hogy a KSZ-ek különbözőségeiből adódó érdekeltségi, ösztönző rendszer újbóli kialakítására kerüljön sor.
10. Korkedvezményes nyugdíj alkalmazása szerepel az MVM GTER Zrt KSZ-ben.

A kiszervezés tanulságai

A kiszervezés történetében a tanulságok, és következtetések levonása előtt azt hiszem először kérdéseket kell feltennem:
Mi lett volna, ha a TE Kft-ben nincs érdekvédelmi szervezet?
Mi lett volna, ha a TE Kft-ben egy gyenge, megosztott érdekvédelmi szervezet van?
Mi lett volna, ha a munkavállalók egyénenkénti képviseletre kényszerülnek és egyenként kellett volna lemenni abba a bizonyos irodába?

Biztos vagyok benne, hogy ezen esetekben a kiszervezés története nem így zajlik le és nem ez a végeredménye. Ez a történet is bizonyítja, hogy a mai világunkban érdekvédelem nélkül a munkavállaló pillanatokon belül teljes mértékűen kiszolgáltatottá válhat.
Egy erős érdekvédelmi szervezet tudja csak a munkavállalókat egységbe tömöríteni, és az egység adja az erőt.

A szakszervezet Mi vagyunk, Mi munkavállalók!
Akik nincsenek a szakszervezetben, azok gyengítik az érdekérvényesítő erőt!

Úgy gondolom, hogy a történetnek még nincs vége. Ezen túl minden egyes forintért keményen meg kell küzdenünk. Az MVM GTER Zrt-ben a Munkáltató erős és igazán kapitalista jellemekkel bír. A bevezető mondataimban azt írtam "hogy a kapitalizmus szele utolért bennünket is - és végleg betette lábát a kapun belülre” Mikor még ezt írtam, akkor még nem tudtam azt, amit most fogok leírni.
Az MVM GTER Zrt-ben 2008 évre vonatkozón a szakszervezet (VIKSZ) és a Munkáltató között nem jött létre Bér-és szociális megállapodás. A Munkáltató egyoldalú bérintézkedést hajtott végre, melynek bérosztási elvei a következő, idézem:

"Az átlagos alapbérfejlesztés mértéke 7,5 %. A nem vezető beosztású munkavállalók tekintetében az alapbérfejlesztés mértéke minimálisan 3, 75%. Ettől negatív irányban eltérni csak indokolt esetben, az ok írásos megjelölésével lehet, melyről a munkavállalót és a
HKOT-t is tájékoztatni kell”

Ez a megfogalmazás szakmai szemmel azt jelenti, hogy a munkáltató azt tesz, amit akar!
Ezt a kis kitérőt eredetileg nem terveztem bele az irományomba, ezt az élet hozta magával, a következőket már viszont igen.

Az elkövetkező jövőt illetően a kilátásaink nem túl fényesek. Arra kérek minden szakszervezeten kívüli munkavállalót, hogy egységünk erősítése érdekében lépjenek be a szervezetbe. Bizalmiaink ennek érdekében a közeljövőben felkereséssel fognak élni feléjük. Köszönettel venném, ha a kiszervezés eseményei után komoly megfontolás tárgyává tennék a kérésemet.


Tatabánya, 2008. április 14.




Kovács Ferenc
TEMÉSZ elnök

hp
Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...