< />
2016. október 24.

VIMÉSZ Hírek

2016.09.02. Bányász-és Villamos Nap Tatabányán

Tatabányán a bányász és erőműves szakmakultúrák rég múltú hagyományait őrizve, idén szeptember 02-án vette kezdetét az a hétvégi rendezvény sorozat, mellyel a 66. Bányász és a 24. Villamos Napot ünnepeltük. A tatai szénmedencében, a jelenlegi Tatabánya Óváros területén 1896-ban hozták felszínre az első csille szenet. A bányák villamos ellátására a Magyar Általános Kőszénbánya Részvénytársulat 1898-ban építette meg az I.sz. Erőtelepet, ami a magyar villamosipar egyik bölcsője és erőművünk első elődje volt. A szénbányászatra épülve fejlődött ki városunk, melyre büszkék vagyunk.
Pénteken a városban a két szakmakultúra nagyjai és hősei előtt tisztelegve, számtalan emlékhelyen megemlékezések és koszorúzások történtek. A Tatabánya Erőmű Kft. képviseletében dr. Sámuel Emese ügyvezető, Kamarás Zoltán ügyvezető, Számné Kerekes Zita üzemi tanács elnök és Kovács Ferenc szakszervezeti elnök részvételével koszorút helyeztek el a Bánhidai Erőmű lakótelepen dr. Verebély László szobránál, valamint a Vértanúk terén lévő Bányász emlékműénél.

Az idei Villamos Nap helyi rendezvénye fontos esemény volt erőműves életünkben, mert a biomassza fejlesztés végső beüzemelési stádiumába érkeztünk a fűtőerőműben. A rendezvényünkön ünnepi köszöntőt mondott Kancz Csaba kormány megbízott, Bencsik János országgyűlési képviselő és Schmidt Csaba Tatabánya város polgármestere.

Kancz Csaba kormány megbízott köszöntő beszédében kiemelte a város két régmúltú, bányász és villamos szakmakultúrájának jelentőségét az évforduló alkalmából. Fontos feladat az erőmű jelenlegi életében a biomassza beruházás, melynek elindításához nagy bátorság kellett a város és az erőmű vezetése részéről. Ez a projekt hosszú távon a város lakósságának biztonságos és olcsó távfűtését szolgálja, ugyanakkor összhangban van a kormány energia politikájával az egységes energia rendszer létrehozásával valamint a rezsicsökkentő törekvésével. Megköszönte az erőmű dolgozóinak a beruházás során eddig tett erőfeszítéseiket és külön köszönetet mondott a kitüntetésben részesülő munkavállalók hosszú évtizedes és kiváló munkájukért. A közel jövőt illetően a beruházás befejezéséhez pedig sok sikert kívánt.
Bencsik János országgyűlési képviselő ünnepi köszöntőjében elmondta, hogy az elmúlt év során az erőmű nem csak technológiájában, hanem személyi állományában is megújulni látszik. Nem könnyű feladat egyszerre az erőművet üzemeltetni, mellette technológiát váltani és személyi állományt is fiatalítani. A villamos ipar egy veszélyes üzem és ezek közé tartozik a fűtőerőmű is. Főként a beruházás végrehajtása mellett az összetartás, az egymásra és a munkára történő odafigyelés feltétlenül fontos és szükséges. A nehéz feladatoknak megfelelve gratulált az ügyvezetésnek, a kitüntetetteknek és a munkavállalóknak az elmúlt évben elvégzett munkájukért.
Schmidt Csaba polgármester beszédében történelmi visszatekintést adott a bányász és villamos szakmakultúra kezdeteire. A tatai szénmedencében a bányászkodás és a villamosenergia termelés a kezdetektől fogva egymáshoz kötődött. A múlt évtized közepére a szénkészletek kimerültek, de a városnak a hő és villamosenergia termelésre továbbra is szüksége van. A jelenlegi beruházás célja a modern technológiával az olcsó hőenergia előállítása. Az erőmű történetében az elmúlt 118 év során mindvégig meg kellett felelni a kihívásoknak. Biztos benne, hogy jelenünkben is ez fog történni és bízik a kollektívában, hogy a projekt befejező szakaszának munkálatai is sikeresen végződnek majd.
A TE Kft. részéről Kamarás Zoltán ügyvezető köszönte meg a munkahelyi kollektívának az eltelt egy év eredményes munkáját.
Ezt követően dr. Sámuel Emese és Kamarás Zoltán ügyvezetők elismeréseket adtak át a munkaviszonyban hosszú évtizedeket eltöltött, jubiláló munkavállalóknak: Rolly Andrea vegyészeti laboránsnak (10 év), Eck András hőközpont gépésznek (20 év) Kukuda Zoltán üzemgazdasági koordinátornak, Mészárosné Nagy Gabriella általános munkatársnak, Molnár Ferenc gázmotor gépésznek, Pécsi Zoltán hőközpont gépésznek, Sógor Csaba vegyészeti főkezelőnek Szántó Lajos portásnak (25 év), László Andrásné üzemviteli munkatársnak
(30 év), Kun Zsigmond vegyészeti főkezelőnek, Sürüs István üzemdiszpécsernek, Vígh Etelka Ibolya villamos csoportvezetőnek (40 év) eredményes munkájukért. Kiváló munkájukért ügyvezetői dicséretben részesültek Fekete Sándorné portás és Venczák Miklós villanyszerelő. Gratulálunk a kitüntetett és elismerésben részesült munkavállalóknak.

KF.

Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...