< />
2016. január 14.

Szakmapolitikai dokumentumok

Munkavédelmi képzésekre vonatkozó VÁPB állásfoglalás és megállapodás 2016

Elkészült és 2016. január 7-én aláírásra került a Villamosenergia-ipari Alágazati Párbeszéd Bizottság (VÁPB) állásfoglalása Az egészség és biztonság és képzés c. EU szintű megállapodás (Politikai Nyilatkozat) hazai gyakorlati érvényesülésének elősegítése céljából.

Magyarországon, a villamosenergia-ipar élen jár az ágazati szintű szociális párbeszéd kialakulását és eredményeit illetően egyaránt. A párbeszéd résztvevői munkáltatói oldalon a VTMSZ, munkavállalói oldalon az EVDSZ és a BDSZ. Az általánosnak mondható európai és magyar gyakorlattól eltérő sajátos körülmény, hogy a VTMSZ-t alapszabálya nem jogosítja fel a tagvállalatok teljes körű gazdasági és szakmai érdekeinek képviseletére, így a hazai ágazati érdekegyeztetés csak a munka világához tartozó kérdésekre, területekre terjed ki. Ebből következően a VTMSZ nem lehet közvetlen résztvevője az EU szintű villamosenergia-ipari érdekegyeztetésnek, mely funkció betöltésére az EURELECTRIC Magyarországi Tagozata jött létre. Bár a két szervezet között van együttműködés a munka világára vonatkozó kérdések magyar képviselője közös delegálására, a VÁPB tevékenységében mindez ideig az EU szintű érdekegyeztetésben való részvétel, az ott született eredmények hazai alkalmazásával való foglalkozás nem kapott érdemi helyet.


A VÁPB-ben helyet foglaló szociális partnerek elhatározták, hogy változtatnak ezen a gyakorlaton, és a munka világához tartozó területeken született EU szintű megállapodásokat megvitatják, s közösen döntenek az azok hazai hasznosulását elősegítő, esetlegesen szükséges tennivalókról.
A VÁPB e munkát a képzés területén született EU szintű ágazati megállapodások áttekintésével, megvitatásával kezdte le, amelynek eredménye a 2014. szept. 1-jén létrejött Megállapodás lett.

E Megállapodás 2. pontja az egészség és biztonság témakörökre vonatkozó képzésekkel foglalkozik az e tárgykörben az európai ágazati szociális partnerek (EURELECTRIC, EPSU, EMCEF) által 2006. december 13-án elfogadott „Egészség és biztonság és képzés. Politikai Nyilatkozat”-hoz (továbbiakban: Politikai Nyilatkozat (lásd melléklet) kapcsolódóan.

Jelen állásfoglalással a VÁPB e Politikai Nyilatkozat magyarországi érvényesülését kívánja támogatni, elősegíteni.

A Politikai Nyilatkozat a mai, hazai viszonyok között is érvényes és követendő

A VÁPB-ben résztvevő szervezetek teljes mértékben azonosulnak az európai ágazati szociális partnereknek a Politikai Nyilatkozatban megfogalmazott azon álláspontjával, hogy az egészség és biztonság magas színvonalának fenntartása az iparágban végbement és előreláthatóan folytatódó szerkezeti, technikai-technológiai, szabályozási változásokat figyelembe vevő, a menedzsmentre és a munkavállalókra egyaránt kiterjedő rendszeres és hatékony képzés nélkül elképzelhetetlen.
A VÁPB az ad hoc Munkavédelmi Szakbizottság véleményével egyetértve a Politikai Nyilatkozatban megfogalmazott és követett alapelvekkel maradéktalanul egyetért, azokat a hazai viszonyok közepette is érvényesnek tartja. Az ajánlott képzési témák a képzéssel érintett minden csoportban a magyar gyakorlat számára is relevánsak. Mindezekre tekintettel a VÁPB-ben résztvevő felek - a vállalati önállóság tiszteletben tartása és hangsúlyozása mellett – azt ajánlják tagszervezeteiknek, hogy a lehető legnagyobb mértékben kövessék a Politikai Nyilatkozatban megfogalmazott ajánlásokat, úgy az ott megfogalmazott alapelveket, mint a képzés területeit, témaköreit illetően.
A VÁPB ugyanakkor szükségesnek ítéli meg a mai magyarországi gyakorlathoz, körülményekhez és feltételekhez igazodva, hogy a Politikai Nyilatkozat szövegét a könnyebb érthetőség és feldolgozhatóság érdekében és a lényeget nem érintő módon tömörítsük, továbbá – hasznosulása fokozottabb elősegítése érdekében – néhány vonatkozásban kiegészítsük (mely kiegészítéseket vastag betűvel jelezzük: lásd 4. pont). Jelen Állásfoglalás végleges megfogalmazása széleskörű szakmai konzultációt követően történt meg.

Az állásfoglalás és megállapodás teljes terjedelmében olvasható, letölthető:

Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...