< />
2008. augusztus 5.

PPVDSZ Hírek

Pécsi Zöld Energia

A PANNONPOWER Holding Rt. és a WWF Magyarország közös sajtóbeszélgetést tartott Budapesten az Európa hajón, november 24-én.
A rendezvény célja az volt, hogy a széles nyilvánosság jobban megismerhesse a pécsi erőműben lezárult fejlesztési projekt eredményeként üzembe helyezett biomassza tüzelésű és földgáz üzemű erőművi blokkok működésének körülményeit, feltételeit. Mivel a környezetvédelmi szempontok jelentős szerepet játszottak a beruházás során, a PANNONPOWER Holding Rt. már a projekt előkészítésekor együttműködési megállapodást kötött a WWF-fel, mint független szakmai szervezettel, melyről köztudott, hogy természetvédelmi és környezetvédelmi problémákkal foglalkozik globális és helyi szinten.
A rendezvény során Somosi László, a PANNONPOWER Holding Rt. elnök-vezérigazgatója tájékoztatott a 15 milliárd forintos beruházás előzményeiről és annak folyamatáról, és mint elmondta, egy fontos időszak ez az erőmű életében, mely mindennapjainkat és a jövőt is meghatározza. A két ütemben végrehajtott modernizáció során a négy széntüzelésű kazánból egy augusztustól Közép-Európa egyik legnagyobb biomassza tüzelésű blokkjaként működik, szeptember, illetve októbertől kettő pedig gázüzeműként. A jelen törekvései a magyar energiaipar élvonalába emelték az erőművet - folytatta az elnök-vezérigazgató. Eddig a mecseki szén volt a meghatározó energiahordozó, a fordulópont és a fejlődés diktálta kihívások eredményeképpen biztosítva vannak a környezetvédelmi elvárások, a piacképesség, a folyamatosan változó technológia, a térség- és vidékfejlesztés. Az erőmű jelentősen korszerűbb lett és továbbra is biztonságos ellátást nyújt a lakosság, a vidék és ipari felhasználók számára.
A biomassza blokk működése szinte teljesen megszünteti a kén-dioxid-kibocsátást, nagymértékben elősegítve ezzel a levegő tisztaságának javítását. A gázkazánokkal pedig megszűnik az erőmű-salak, illetve por kibocsátása, alacsony szintre szorul vissza a nitrogén-oxid-kibocsátás is.
A biomassza termelés hazai alapanyagokra épül - tűzifa, fahulladék, energiafű, szőlővenyige, stb., - amire az anyagi ráfordítás teljes mértékben Magyarországon történik, ezzel is elősegítve a térségfejlesztést és vidékfelzárkóztatást. A lépéssel a PANNONPOWER a szponzori pozícióból kilép az aktív üzleti résztvevő szerepkörébe.
- A WWF, mint független szakmai szervezet, a pécsi erőmű tevékenysége során nem zöld címke kíván lenni, hanem egyfajta belső kontroll - folytatta Márkus Ferenc, a WWF Magyarország igazgatója a tájékoztatást. Mindkét fél részéről, a beruházás előkészítése folyamán és alatt, szakértői bizottság alakult, mely egyfajta szintézist állított fel. Európai uniós célnak megfelel és környezetvédelmi szempontként is örvendetes, hogy a PANNONPOWER Holding Rt. nyitottságot mutatott arra, hogy a civil szervezetek és a lakosság is ismereteket kapjon a fejlesztésről és a további termelésről. Cél, hogy minél szélesebb körben álljanak le a széntüzelésű erőművek használatáról, ezzel segítve a megújuló energiaforrások kihasználását. A mostani program szervesen beleilleszkedik a klímaváltozásból eredő problémamegoldásba is, hiszen a Kiotói Egyezmény is tartalmazza azt a kívánalmat, hogy 2005 végéig jelentősen csökkenjen a káros kibocsátás. A WWF törekvése, hogy segítse a szélesebb körű felhasználását ennek a természetes energiának a fenntartható gazdasági fejlődés során. Az alapítvány szakértői az erőmű elképzeléseit, terveit minősítik, illetve tapasztalatuk szerint megfelelően véleményezik a hosszú távra tervezett együttműködés során.
A tájékoztatók után lehetőség nyílt a média képviselőinek kérdéseket feltenni, melyre kielégítő válaszokat kaptak. A „forró drót” szerkesztőjének kérdésére, amely a modernizáció utáni létszám és foglalkoztatás alakulására vonatkozott, Somosi úr elmondta, hogy természetesen a projekt a szakmai összetétel átalakítását vonja maga után, így bizonyosan létszámleépítéssel kell számolniuk. Az említett változások humán fejlesztéseket is feltételeznek, így képzési programokat is indítottak. A korábban szénbányászatban dolgozó számos munkavállalónak átképzést biztosítanak. A munkaügyi központokkal jó a kapcsolatuk. Emellett olyan egzisztenciális programokat is alkalmaznak, mely elősegíti a minél humánusabb megoldásokat.

L. E.
(Forrás: "forró drót" újság 10. évf. 12.sz.)

Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...