< />
Szerző: Weisz Mátyás
2012. február 13.

PADOSZ Portré

Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete elnökhelyettes - Weisz Mátyás

Már középiskolás korom óta érdekvédőként, érdekképviselőként viselkedtem, de csak 1988-ban lettem választott tisztségviselő. 1995-ig bizalmi, onnantól főbizalmi, 2003-tól a PADOSZ elnökhelyettese vagyok, azóta teljes munkaidőben szakszervezeti munkát végzek.

A Paksi Konzervgyárban kezdtem dolgozni 1976-ban. Két év múlva kerültem jelenlegi munkahelyemre a Paksi Atomerőműbe, és ott 25 évig vezérléstechnikai műszerész és csoportvezetőként dolgoztam.

Már középiskolás korom óta érdekvédőként, érdekképviselőként viselkedtem, de csak 1988-ban lettem választott tisztségviselő. 1995-ig bizalmi, onnantól főbizalmi, 2003-tól a PADOSZ elnökhelyettese vagyok, azóta teljes munkaidőben szakszervezeti munkát végzek.

A PADOSZ a villamosenergia-ipari szövetségen belül az egyik meghatározó szakszervezet. Legfőbb értékeink a széles aktivista hálózat, mely tevékenységével átfogja az érdekvédelem és érdekérvényesítés szinte minden területét a munkavédelemtől - Üzemi Tanács, pénztárak, Kollektív Szerződés, bértárgyalások - gazdag szabadidős és kulturális programokig.

Tudásunkat nem csak a magunk erejéből és ösztönösen fejlesztjük. Nagyon hasznos kapcsolatokat sikerült kiépítenünk a Ligához, és ezen belül az EVDSZ-hez tartozó szakszervezetekkel. Rendszeres, tapasztalatszerzésre irányuló cserekirándulásokat szervezünk a MEVISZ-szel, Schneider Electric Hungária Villamossági Zrt. Szakszervezettel és a móri Járműipari Dolgozók Szakszervezetével. E kapcsolatok kibővítésén dolgozunk a PADOSZ-nál.

Az atomerőműben működő szakszervezetekkel megállapodásban rögzített módon, rendszeresen egyeztetve dolgozunk. Több figyelemre méltó tiltakozó akciót hajtottunk végre Pakson vagy környékén működő Ligához vagy az MSZOSZ-hoz tartozó szakszervezetekkel is.

Folyamatos tagszervezési tevékenységet folytattunk, ezen kívül különböző akciókat is indítunk. A tapasztalatok szerint a munkatársak és a munkahelyeken működő szakszervezeti tisztségviselők szervező munkája a leghatékonyabb. A munkavállalók bevonása a szakszervezeti munkába nehéz, mert amíg nem ismerik a munkánkat, eredményeinket, nem érzik szükségét, hogy szakszervezethez tartozzanak. A tájékoztatók hatékonyságával lehetne javítani a helyzeten.

Információs eszközeink a forró drót és a Mi újság a PADOSZ-nál? nyomtatott kiadványok, megjelenünk az EVDSZ honlapján, az OVIT Zrt. és a PA Zrt. belső hálózatán, faliújságokon. A leghatékonyabb eszköz a személyes találkozás a tisztségviselőkkel és a tagokkal. Folyamatosan keressük a lehetőségeket, hívást még nem utasítottunk vissza.

A PADOSZ vezetőinek munkamegosztása szerint a tájékoztatás a fő tevékenységem. Hálátlan feladat, mert magam sem érezhetem soha, hogy elvégeztem a munkám.

Nem kis feladat az idei év aktualitásairól tájékoztatni a tagságot. Az országos érdekegyeztetés átalakulása, az új Munka Törvénykönyv következményei óriási csapások a munkavállalók jogaira és az őket képviselő szakszervezetek működési feltételeire. Az új helyzethez mielőbb alkalmazkodni kell. Ennek érdekében a PADOSZ felállított egy szakmai bizottságot, melynek feladata döntés-előkészítő javaslatok készítése. A javaslatok között szerepel a tevékenység szűkítése, a jelentősen csökkent munkaidő-kedvezmény felhasználásának optimalizálása, tagszervezési akció, a kiesett bevételek pótlása és további kiadáscsökkentő megoldások, melyekről alapos kiérlelő viták után még ez év tavaszán dönteni kell a PADOSZ Bizalmi Testületének.

A javaslatokra épülő döntéseknek a szakszervezetünk hosszú távú működését kell szolgálnia. Az elmúlt év eseményeiből látható, hogy a szakszervezeti tiltakozó akciók és ezekkel kikényszerített tárgyalások eredményei nélkül ismét a munkavállalók viselték volna teljes egészében és minden eddiginél egyoldalúbban a megváltozott körülmények terheit.

Az utóbbi idők feladatai és örömteli családi események – gyermekeim házasságkötése, unoka születése – miatt klasszikus hobbi vagy szabadidős tevékenységekre kevés időm marad. Nyáron minden szabadidőmet vízparton – általában a Dunán – töltöm, télen igyekszem megragadni a lehetőségeket, hogy havas környezet és a síelés örömeit élvezhessem.

Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...