< />
2008. augusztus 5.

PADOSZ Hírek

ÚJABB ELŐRELÉPÉS A PADOSZ ÉLETÉBEN

2006. szeptember 12-én megalakult a Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete (PADOSZ) Nyugdíjas Tagozata.
Ezzel a nyugállományba került tagjainak érdekképviseletét igyekszik erőteljesen felkarolni, érvényesíteni a szakszervezet. Az atomerőmű több mint 1100 nyugdíjasa közül 148 PADOSZ-os nyugdíjas.
Az újonnan alakult tagozat vezetőjévé Majoros Jánost, helyettesévé Vida Györgyöt választották. Mindketten több éve nyugdíjasok, így saját tapasztalatuk alapján érzékelik a nyugdíjasok problémáit. Ugyancsak elmondható mindkettőjükről, hogy évtizedekig aktív tagjai voltak a szakszervezetnek, és a mai napig teljes elkötelezettséget éreznek a PADOSZ iránt.
A szeptember 12-én 14 órakor kezdődő jelölő- és választógyűlésnek az Atomerőmű Nyugdíjas Egyesülete adott otthont. A megjelenteket a Jelölő- és Választási Bizottság nevében Kaszás Istvánné köszöntötte, majd Hernek Tiborné, az Atomerőmű Nyugdíjas Egyesületének tagja Tur-Mezei Erzsébet A harmadik című, szeretetről szóló versét mondta el. Bocsor István, a PADOSZ elnökhelyettese a tagozat megalakításáról és annak jelentőségéről, dr. Kiss Mihály az erőműben lezajlott utóbbi változásokról adott ismertetést. A rendezvényen szó esett az Atomerőmű Nyugdíjas Egyesület működéséről, programjairól, valamint arról, hogy az egyesületnek 70 főnyi PADOSZ-nyugdíjas tagja van.
A Jelölő- és Választási Bizottság képviseletében Kaszás Istvánné, Kunner Mihály és Somodi Béla vezették le az ülést, melynek eredményeként sikeresen megtörtént a két tisztségviselő megválasztása.
A tagozatvezető a PADOSZ legfőbb operatív testületének, a Közös Szakszervezeti Bizottságnak és a legfőbb döntéshozó testületnek, a Közös Bizalmi Testületnek főbizalmi státuszú, teljes joggal felruházott tagjává válik. A Nyugdíjas Tagozat vezetője képviseli a PADOSZ nyugdíjasait a VDSZSZ Nyugdíjas Tagozatában. A tagozatvezető és helyettesének feladata a tagozati munka irányítása, szervezése, a speciális élethelyzetből adódó igények és érdekek képviselete a PADOSZ testületeiben.
Az újonnan megválasztott tisztségviselők, Majoros János tagozatvezető és Vida György tagozatvezető-helyettes 4 évre szóló megbízatásukat megköszönték, és az előttük álló feladatokról ejtettek néhány szót.

Milyen tervekkel?

Az PADOSZ Nyugdíjas Tagozatának két tisztségviselőjét arról kérdeztem, miként fogadták a felkérést, és milyen tervekkel látnak hozzá új feladatukhoz a PADOSZ Nyugdíjas Tagozatában.
Majoros János tagozatvezető:
- Amikor a PADOSZ vezetősége tájékoztatott arról, hogy egy nyugdíjas tagozat létrehozását tervezik és a vezetői tisztségére engem kérnének fel, akkor én a felkérést nagyon nagy megtiszteltetésnek vettem, és gondolkodás nélkül elfogadtam.
Mióta magam is nyugdíjas vagyok, minden hónapban felkeresek egy-egy régi nyugdíjast az Atomerőmű újság szerkesztőbizottságának tagjaként és az újság számára interjút készítek velük. Ezeken az őszinte, közvetlen beszélgetéseken teljes képet kapok problémáikról. Az emberek általánosságban odafigyelést, egy kis beszélgetést és pár kedves biztató szót várnak. Szervezett formában már hatékonyabban lehet tenni értük, és ügyes bajos dolgaikon segíteni. Mi nem akarjuk a szociálpolitikai osztály feladatát átvállalni, de fel kívánjuk vetni mindazt, ami a nyugdíjasokat foglalkoztatja. A velük való beszélgetésekből merítve kezdeményeztem például a nyugdíjasnap megszervezését, amit erőműlátogatással kötöttünk egybe. Tavasszal már kétszer rendeztünk ilyen találkozót, és az idén még kettőt tervezünk. A visszajelzések alapján mindannyian örömmel jöttek, és jól érezték magukat. Valamennyien abban a reményben köszöntek el, hogy a találkozó megismétlődik.
Vida György tagozatvezető-helyettes:
- Nagyon jól esett a szakszervezet felkérése. Bár nekem ez teljesen átírja életprogramomat, mégis, amikor tudomást szereztem arról, hogy Majoros Jánost jelölik vezetőnek, és engem helyettesnek, akkor azonnal elfogadtam a felkérést.
Amikor valaki nyugdíjba vonul, szinte teljesen megszakad a kapcsolata a vállalattal. Abbahagyja a munkát, távozik a munkahelyről, és ezzel lezár egy fejezetet. A szakszervezetnél, ha valaki tag marad nyugdíjas korában is, akkor ugyanolyan aktív tagja lehet a szervezetnek, mint a többiek. Eddig nem volt szervezett érdekképviselete a nyugdíjas csoportnak. Nagyon örülök, hogy törvényes alapon megalakult a tagozat. Ezentúl valamelyikünk mindig részt tud venni a Közös Szakszervezeti Bizottság munkájában, és lehetőségünk nyílik a nyugdíjasok érdekvédelmét képviselni. Most már lesz olyan fórum, ahol elő tudjuk vezetni úgy a tagoktól beérkező sérelmeket, mint saját elképzeléseinket. A felvetéseket, problémákat illetően nagyon fontosnak tartom megemlíteni az áramdíj- és az utazási kedvezménnyel, de az étkezési hozzájárulás kiterjesztésével kapcsolatos észrevételeket is.
- Sok sikert, eredményes kívánunk mindkettőjüknek!

Lovásziné Anna

Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...