< />
2007. április 24.

PADOSZ Hírek

Tisztújítás volt a PADOSZ-nál: a vezetők maradtak

Teljes körű tisztújítás zajlott le az elmúlt hónapokban a Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezeténél, azaz a PADOSZ-nál. A bizalmi, főbizalmi szinteken sok új arcot láthatunk, az elnök és az elnökhelyettesek személye nem változott.
A PADOSZ választási ütemtervének megfelelően már az elmúlt év végén elkezdődött a folyamat - tájékoztatta lapunkat dr. Kiss Mihály elnök -, hiszen ennél a szakszervezetnél minden tisztségviselőt közvetlenül választanak, és ez elég időigényes. A szakszervezeti tagok először a bizalmiakra adták le voksaikat, a következő körben - szintén közvetlenül - a főbizalmiakat választotta meg a tagság. Ezeken a szinteken elég sok személyi változás történt, a főbizamiak 50 százaléka kicserélődött. Sokan nyugdíjba mentek, helyettük másokat kellett jelölni és választani. Ez jó olyan szempontból, hogy számos fiatal kerülhetett be a bizalmiak körébe, s rossz, hogy tapasztalt embereket kell nélkülöznünk - mondta az elnök.
Március végén következett a harmadik, utolsó forduló, amikor a teljes tagság az elnök és helyettesei személyére szavazhatott. A PADOSZ szavazáson részt vett tagsága szinte egyhangúan választotta meg újra - immár a hatodik négyéves ciklusra - dr. Kiss Mihályt elnöknek. A szavazók 98 százaléka voksolt rá, igaz, ezúttal a szavazáson részt vevők aránya a szabadságolások miatt csak 60 százalék volt, de így is meggyőző a szavazatarány.
Az elnökhelyettesek Bocsor István és Weisz Mátyás lettek, hasonlóan nagy, 93 százalékos szavazataránnyal választotta újra őket is a tagság. Az egész választási procedúra zökkenőmentesen, a szakszervezet alapszabályának megfelelően zajlott le.
Dr. Kiss Mihály régi-új elnök szerint az elkövetkező négy év sem lesz unalmas a PADOSZ életében, lesz bőven tennivalójuk a most megválasztott tisztségviselőknek.

Az MVM cégcsoport létrejöttével például adódott a felismerés és a feladat a villamosipari szakszervezetek számára, hogy a hatékony munkavállalói érdekérvényesítés terén is lépni kell, azaz létre kell hozni egy cégcsoport szintű szakszervezeti szövetséget. Az ezzel kapcsolatos munkák már egy ideje zajlanak, készül az új szövetség alapító okirata, hamarosan elindítják a cégbírósági bejegyzést, és valószínűleg még májusban hivatalosan is létrejön az új szervezet.
Alig néhány napja annak is, hogy egy régóta várt megállapodás nyomán egy másik szövetség körvonalai rajzolódnak ki Pakson. Azt tudjuk, hogy a Paksi Atomerőműben négy szakszervezet működik, s ez a felállás nem egyszer értelmetlen és káros rivalizálással terhelte a villamosenergia-ipar egyik meghatározó cégénél az érdekképviseleti munkát, és nehezítette a munkavállalói érdekek érvényesítését. Most nagy lépést tettek előre, amikor március végén együttműködési megállapodás született a négy szervezet, azaz a Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete, a Műszakosok Érdekvédelmi Szervezete, a Paksi Atomerőmű Munkástanács és az Atomerőmű Ifjúsági Szervezete között.
Dr. Kiss Mihály hozzátette, reméli, hogy a megállapodáshoz mindegyik fél tartja magát, annál is inkább, mivel olyan kényes kérdésekben is sikerült egyezségre jutniuk, mint hogy a PA Zrt. Felügyelő Bizottságába illetve az Üzemi Tanácsba melyik szakszervezet hány főt delegálhat.
A szerződést aláíró szervezetek azt a szándékukat is kinyilvánították, hogy hosszabb távon a négy paksi szakszervezetet összefogó szövetségre lenne szükség. A PADOSZ elnöke szerint az előkészítő munka itt hosszabb időt igényel, erre elmegy ez az év. A korábbi ellentétek nem múltak el nyomtalanul, s az embereket meg kell győzni ennek a szövetségnek az előnyeiről, hogy aztán a szakszervezeti tagság szavazataival erősítse meg ezt a szándékot. Kiss Mihály szerint, ha minden jól megy, a jövő év elején megszülethet az atomerőmű szakszervezeteinek szövetsége.

-áa-
Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...