< />
Szerző: Lovásziné Anna
2009. július 7.

PADOSZ Hírek

Technikusként, szakemberként is jól megállják helyüket az ESZI-ben végzők

Az Energetikai Szakközépiskola és Kollégium 2008-as éve igen eseménydúsan indult. Megtörtént a 2007/2008-as tanév első félévének értékelése, számadás a tanulmányi eredményekről, a versenyekről, a kollégiumban történtekről, a következő félév feladatairól, és ami a jövőt tekintve nagy esemény volt, lezajlott a következő tanévre szóló felvételi vizsga is.
- Mit mutat az I. félév értékelése, összegzése? - kérdezem Szabó Béla igazgató urat.
- Az I. félévet a nappali tagozaton 588 fős tanulói létszámmal zártuk, melyből 208 a lány és 380 a fiú. Levelező tagozaton, a gépész és elektrotechnikai technikus csoportban együttesen 26 fő volt a hallgatói létszám. Nagyon népszerű volt iskolánkban a tanfolyami képzés, úgy a saját, mint iskolán kívüli tanulók körében. Jelenleg is több csoport tanul az ECDL számítástechnikai és a CISCO számítógép-hálózat építő- és szerelő tanfolyamon.
Az iskola tanulmányi átlaga bár kismértékben, de nőtt. Négy egész fölötti a "húzóosztályok” átlaga, és itt a lányokat, a közgazdasági és ügyviteli szakmacsoportot illeti dicséret. Iskolai átlag fölötti eredményt értek el az informatikusok, elektrotechnikai technikusok és a környezetvédelmisek. A gépész osztályoknak sajnos alacsonyabb lett az eredménye. A gyengébben teljesítő osztályok 3,5-es átlagot értek el, ami nem rossz, de itt az ESZI-ben mi ennél többet várunk. A teljesítmények ösztönzésére tanulmányi ösztöndíj pályázatot hoztunk létre, ami minden tanévben a félévzárás után kerül kiírásra. Aki egyénileg jól teljesít, tanulmányi eredményétől függően 5-től 20 ezer forintig terjedő ösztöndíjat kaphat.
- Az ESZI-s diákok mindig élen jártak a különböző versenyekben. Ez most is így van?
- Igen, és örömmel mondhatom, hogy a tanulmányi versenyek egyre népszerűbbek lettek tanulóink körében. Sokan jelentkeztek az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyekre közismereti tantárgyakból, a második fordulóba jutottak matematikából, fizikából és kémiából. Nagy örömömmel mondhatom, hogy az Implom József helyesírási verseny megyei fordulójában első helyezést ért el tanulónk. Az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyeken valamennyi szakmacsoportból indult tanuló, összesen 32 fő. A Szakmai előkészítő Érettségi Tantárgyak Versenyének környezetvédelmi, közgazdasági versenyén és az országos protokollversenyen is továbbjutottak tanulóink.
- És mi újság a kollégiumban?
- Tanévkezdéskor 171 kollégistánk volt, de létszámuk a félév végére csökkent, mivel néhányan bejárósak lettek. Kollégiumi nevelőink továbbra is nagyon sokat foglalkoznak a diákokkal. A gyengébb eredményt elérőkre kötelező tanulószoba vár, míg a jó tanulók szabadon osztják be idejüket. A kollégiumban nem csak saját tanulóinknak, hanem a város más középiskoláiban tanulóknak is tudunk helyet biztosítani, minden tanévben 20-30 főig. A kollégium nyáron diákturizmus-szálláshelyként is működik, és városi nagyrendezvényeken is kiadjuk a szobákat, amire nagy igény mutatkozik.

- Mi várható a II. félévben?
- Már most nagyon készülünk az érettségire és a szakmai vizsgákra, melyekre a jelentkezések megtörténtek, és a vizsgaidőpontok is meghatározásra kerültek. Nagy feladatot jelent számunkra a jövőre nézve a pedagógiai program módosítása, az új OKJ-s modulrendszerű képzés bevezetése, valamint az elektronikus napló alkalmazása. Az elektronikus naplót tekintve most a kísérlet évét éljük. A tesztcsoport már dolgozott a szoftverrel, jelenleg a teljes tanári kar oktatása zajlik, a gyakorlati alkalmazás próbájaként pedig az év végéig párhuzamosan futtatjuk a papír alapú és az elektronikus naplót is. Szeptemberben már csak az elektronikus naplót használjuk, amit a szülők nagyon várnak, hisz az interneten keresztül otthonról tájékozódhatnak gyermekük tanulmányi eredményéről és az esetleges bejegyzésekről is.

- Mi mondható el a felvételi eredményeiről?
- Nagyon örülünk, hogy ismét sokan jelentkeztek iskolánkba, mert ez azt mutatja számunkra, hogy a közvélemény jónak ítéli az iskola hírnevét, az itt folyó képzést. Több mint kétszeres volt a túljelentkezés. Nem központi, hanem saját felvételit tartottunk magyar nyelvből és matematikából. Újdonságnak számított a szóbeli elbeszélgetés, ahol nem a szaktárgyi tudásra voltunk kíváncsiak, hanem a tanuló kommunikációjára, megjelenésére. Az általános iskolából hozott eredményeket pontszámokra váltottuk. A felvételi maximális pontszáma 110 volt. Jelenleg, amikor ez az interjú készül, még nem zárult le a felvételi vizsga eredményeinek összesítése és ellenőrzése, de elmondhatom, hogy már most van 8 jelentkezőnk, akik 110 pontot gyűjtöttek. Voltak ugyanis tanulók, akik előre bizonyították tudásukat, egyrészt úgy, hogy a felvételi előkészítőn sikeres dolgozatot írtak, másrészt az ESZI által meghirdetett Palágyi Menyhért matematikaversenyen az 5 legjobb tanuló közé kerültek, és megkapták a max. 25 pontot.
A fenti összegzés, értékelés arról tanúskodik, hogy aki az ESZI-be jelentkezik, annak biztos tudása lesz, hisz erről adnak bizonyságot az eredmények. Tudásukat gyarapítva jól megállják helyüket az itt végzők akár technikusként, szakemberként, de az ESZI-ben szerzett pontszámokkal szinte biztos a bekerülés a felsőoktatásba is.
Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...