< />
2008. augusztus 5.

PADOSZ Hírek

Tájékoztatás a 10 éves várakozási időt követő kifizetésekről……

Az ilyen módon felvett pénz a szolgáltatás, vagyis adómentes kifizetés (hároméves tagság után). A várakozási idő (belépéstől számított 10 év) letelte után nyugdíjazás nélkül is hozzá lehet jutni az egyéni számlán lévő pénzhez(vagy egy részéhez), de ez a kifizetés nem szolgáltatás, és egy része adóköteles jövedelemnek számít. A szolgáltatás igénybevétele folyamatos, tagjaink nyugdíjazásukkor természetesen igénybe veszik, ezért itt az egyéb (vagyis nem szolgáltatás) kifizetésekről szólunk, amikor nyugdíjba vonulás nélkül igényli valaki a pénzét. Aki nem vesz fel pénzt, természetszerűleg tennivalója nincs. Ide tartozik még, hogy a Pénztár a kifizetések után költséget számít fel, és a postai kifizetések után
a posta költséget is levonja a kifizetésekből (a bankszámlára utalásnak nincs plusz költsége).
Hogyan lehet a pénzhez jutni?
Ha a belépéstől számított tíz év eltelt, a Pénztár honlapján elérhető nyomtatvány pontos kitöltésével és a Pénztárhoz való eljuttatásával lehet igényelni a kifizetést. Ennek több variációja van, attól függően mennyi pénzt akar a tag felvenni, illetve folytatja-e a kifizetés után is a megtakarítást: Két sarkosan elkülönülő megoldást választhat a tag, vagy továbbra is pénztártag marad, vagy nem marad tag és felveszi a egyéni számláján nyilvántartott teljes összeget.
Ha az első variációt választja és továbbra is pénztártag marad (tagdíjat fizet), és legfeljebb háromévente egy alkalommal az egyéni számlán lévő összeg egy részét vagy egészét felveszi.

a. adómentesen felvehető összeget kéri (hozam és értékelési különbözet),
b. fix összeget kér (a hozam és értékelési különbözetet, meghaladó összeget adókötelezettség terheli),
c. egyéni számla teljes összegét kéri (a Pénztár két héten belül az egyéni számla 90%-át kifizeti, majd a kifizetés negyedévét követő 50. napon a fennmaradó rész kerül kiutalásra) ,
d. tagdíjfizetés nélkül bennhagyja pénzét későbbi rendelkezésig,
e. változatlanul (kifizetés nélkül) folytatja pénztári tagságát.

Milyen gyorsan fizet a pénztár?
A kifizetést a pénztár, az igény beérkezésétől számított két héten belül utalja. Az adómentes rész, egy konkrét összeg, illetve a tagság megtartása mellett történő kifizetések gyorsan megtörténnek, de az igények nagy mennyisége miatt elképzelhető, hogy ez az idő további egy-két héttel meghosszabbodik időlegesen.
Mennyi adót, egyéb kötelezettséget kell fizetnünk?
A kötelező várakozási idő (10 év) letelte után kifizetett összeg adóköteles egyéb jövedelem (kivéve a hozam és értékelési különbözet összege), ami után személyi jövedelemadót (SZJA előleget a Pénztár levonja a kifizetéskor) kell fizetni. Ezen kívül egészségügyi hozzájárulást is kell fizetni a magánszemélynek az adózandó rész után (EHO 11 %, a Pénztár igazolása alapján a tagnak kell megfizetnie a kifizetés negyedévét követő hónap 12-ig). A személyi jövedelemadó törvény 28. § (8) bekezdése rendelkezik a várakozási idő után nem nyugdíjszolgáltatás címén kifizetett összegek adózási szabályairól, ami szerint a kifizetett adóköteles összeg a várakozási idő letelte évében és az azt követő évben teljes összegében jövedelem (adóalapot képez). Ezt követően kifizetett adóköteles összegnél az adóalap évente 10 %-kal csökkenthető. Teljesen adómentesen kifizethetővé a várakozási idő leteltét követő tizenegyedik évben válik (a belépés időpontjától számított 21. évben).
A kifizetett összeg adózási szabályai nem változnak, ha a pénztártag ugyanabban az évben tagdíj címén részben visszafizeti az összeget. Az önkéntes nyugdíjpénztári egyéni tagdíjbefizetés után az SZJA törvény szerinti adókedvezmény igénybevehető... Az egyösszegű nyugdíjszolgáltatás akkor adómentes, ha az igényléskor legalább 3 éves pénztártagsággal rendelkezik a pénztártag. A legalább hároméves járadékszolgáltatás, illetve az életjáradék-szolgáltatás a hároméves tagságtól függetlenül adómentes. Nyugdíjszolgáltatásra az a pénztártag jogosult, aki elérte az öregségi nyugdíjkorhatárt vagy az 1993. évi XCVI.sz. törvényben meghatározott nyugdíjban részesül.
Legyünk ésszerűek!
Kézenfekvő megoldásnak látszik a hozamok felvétele adómentesen, még akkor is, ha nincs szükségünk a pénzre. Mivel így „olcsó” pénzhez jutunk, és ezt vissza is fizethetjük a pénztárba, hogy igénybe vehessük az adókedvezményt. Azért szeretnénk felhívni a tagok figyelmét, hogy gondolják meg alaposan a Pénztárban összegyűlt pénz felvételét. Most persze mindenkinek jól jön egy jelentősebb összeg, de gondoljanak az eredeti célra, vagyis arra, hogy ez a megtakarítás a nyugdíjas évek drasztikusan romló életkörülményeit hivatott javítani.

Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...