< />
2007. április 20.

PADOSZ Hírek

Nincs egyezség a paksi atomerőműben

Megrekedtek a bértárgyalások a paksi atomerőműben. A munkáltató egyénileg tett minden dolgozónak béremelési javaslatot, amit a társaság mintegy 2700 dolgozójának közel 90 százaléka április 18-ig elfogadott. A szakszervezetek ennek ellenére nem tettek le a tárgyalások folytatásáról, kollektív munkaügyi vitát jelentettek be, s szeretnék elérni, hogy ismét tárgyalóasztalhoz üljön a két fél.
A paksi atomerőműben az ágazati bértárgyalások lezárása után, március 22-én kezdődött el az idei béralku. Hét forduló ellenére sem született eredmény, s a munkáltató április 16-án, hétfőn úgy nyilatkozott, hogy meghiúsultnak tekinti a tárgyalásokat és egyenként tett ajánlatott minden munkavállalónak. A paksi atomerőműben működő négy szakszervezet képviselői április 19- én, csütörtökön délután sajtótájékoztatón számoltak be minderről. Elmondták, hogy csupán 5% alapbéremelést tartalmaznak a módosított munkavállalói szerződések április elsejétől, illetve ugyanekkora mértékben nőnek a fix pótlékok.
Bocsor István, a PADOSZ (Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete) elnökhelyettese elmondta, az alapbéremelés éves szinten csupán 3,75%-ot jelent, a fixpótlék pedig csak a munkavállalók kis hányadát érinti. A szakszervezeti vezető szerint az is kifogásolható, hogy csupán a határozatlan idejű szerződéssel dolgozókat érinti. Mint mondta, így még az ágazati bérmegállapodásban rögzített 7,5%-ot sem éri el a paksi bérek növekedése, ezt - mint rámutatott - a jutalmazásokkal kompenzálják, ami az ő félelmeik szerint nem a dolgozókat, hanem a vezetőket érinti majd.
Berkes Sándor, a MÉSZ (Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete) elnöke rámutatott, messze elmarad az inflációtól az egyoldalúan eldöntött emelés. Ők 9% keresetfejlesztést szerettek volna elérni, s ezen belül 9,5% alapbérfejlesztést. Azt kérték még, hogy a tervezett nyereségen felüli részből is juttasson nekik a cég. - Ezzel mi azt üzentük, hogy nagyon jól és hatékonyan fogunk dolgozni - tette hozzá. Arra, hogy a dolgozók jelentős része már egyenként aláírta a módosított munkaszerződést, a szakszervezeti vezetők úgy reagáltak, hogy bizonyítékuk ugyan nincs, de tudomásuk szerint komoly nyomás nehezedett a dolgozókra, sem gondolkodási időt nem kaptak, sem külső segítséget nem vehettek igénybe az értelmezéshez.
A tájékoztatón részt vevő Gál Rezső azt mondta, ilyenre még nem volt példa az iparágban, hogy ne szülessen megállapodás és egyoldalúan döntse el a munkáltató a béremelés mértékét. - A paksi atomerőmű el fogja veszíteni dolgozói lojalitását - fűzte hozzá a Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége elnöke. (Gál Rezső hosszasan tárgyalt Kovács József vezérigazgatóval a probléma megoldása érdekében. A szerk.)
Mittler István kommunikációs vezető tájékoztatása szerint nem volt nyomás a dolgozókon, s időt is kaptak a mérlegelésre, hiszen péntek délig kellett aláírniuk a szerződést. Erre azért volt szükség, mert a megemelt munkabéreket csak abban az esetben tudják a májusi fizetéseknél számfejteni, ha a munkavállalók április 20-ig aláírják az új munkaszerződéseket.
Mittler István hozzátette, a tárgyalások során nem közeledtek az álláspontok.
Annak ellenére, hogy a dolgozók közel 90%-a már aláírta módosított munkaszerződését, a szakszervezetek tovább szeretnének tárgyalni, s bejelentették a kollektív munkaügyi vitát, s mint kinyilatkoztatták, további lépésekre is készek.

- Vida T. -
Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...