< />
2007. március 6.

PADOSZ Hírek

Nemzetközi sajtótájékoztató a reaktorcsarnokban

A paksi atomerőmű 2. blokkjának 1. számú aknájánál az orosz és magyar szakemberek befejezték a közös munkát, így már nem található sérült üzemanyag a tisztítótartályban - jelentették be január 29-én az atomerőmű, a tulajdonos Magyar Villamos Művek (MVM) Zrt., valamint a munkát végző orosz TVEL konzorcium vezetői közös paksi sajtótájékoztatójukon.
Az üzemzavar felszámolásának menetéről dr. Kocsis István, az MVM vezérigazgatója, Kovács József, az atomerőmű vezérigazgatója, A. J. Badenkov, a TVEL konzorcium megbízott elnöke és P. I. Lavrenjuk elnökhelyettes tájékoztatta az orosz és magyar újságírókat.
Mint ismeretes, 2003 áprilisában a paksi atomerőmű 2. blokkja melletti tisztítótartályban súlyos üzemzavar történt, ennek során több mint 3 tonna üzemanyag sérült meg. Ezt követően azonnal megkezdődött az üzemzavar felszámolásának előkészítése, majd tavaly október 15-én, mintegy három és fél éves előkészület után adta ki az Országos Atomenergia-hivatal (OAH) Nukleáris Biztonsági Igazgatósága az engedélyt arra, hogy elkezdődhessen a 2. blokk melletti tisztítótartályból a sérült fűtőelemek eltávolítása. A mintegy három hónapon keresztül tartó művelet időszaka alatt a cég vezetése folyamatosan tájékoztatta a közvéleményt az aktuális feladatokról, az eltávolítás menetéről.
- Sikeres naphoz érkeztünk az üzemzavar felszámolási munkáival, hiszen befejeződött a sérült fűtőelemek eltávolítása - hangsúlyozta dr. Kocsis István. Mint mondta, az ide vezető munkát a türelem és szakértelem határozta meg, amiben az eltávolítást végző orosz TVEL konzorcium szakemberei kiváló partnernek bizonyultak. Az elvégzett munka bonyolultságát és nagyságát jelzi, hogy az engedélyezési dokumentáció 5 ezer oldalnyit tett ki. A vezérigazgató ezt követően az MVM Csoport jövőképét ismertetve jelezte, hogy versenyképes stratégiai holdingként a hazai villamosenergia-piac domináns, integráltan működő résztvevője szeretnének lenni, egyben részt vállalva a régió villamos energetikájában is. A villamosenergia-termelést alapvetően a paksi atomerőmű bázisán képzelik el, amelynek üzemidő-hosszabbítása és teljesítménynövelése nagyban hozzájárul az ország energiaellátási biztonságához. Az MVM Csoportot középtávon szeretnék tőzsdeképessé tenni, ehhez az szükséges, hogy a 2004-es mintegy 300-320 milliárd forintos értékét 3-5 év alatt 1200 milliárd forintra növeljék. A jövőre előre tekintve látható, hogy az ország energiaellátásának biztosításához 2020-ra mintegy 3000 MW új kapacitást kell építeni, ami a paksi atomerőmű üzemidő-hosszabbítása nélkül további 2000 MW erőművi kapacitás létesítését eredményezné. Kocsis István kérdésre válaszolva elmondta azt is, hogy az üzemzavar felszámolása öszszességében mintegy 2 milliárd forintba került, ennek felét az elhárítási projekt, másik felét a szükséges segédberendezések elkészítése tette ki. Ez az összeg pedig lényegesen kevesebb annál, amit az erőmű kártérítésként kapott.
Kovács József vezérigazgató az üzemzavar felszámolásáról elmondta, hogy tavaly október 3-án állították le a 2. blokkot, majd október 15-én, amikor megérkezett az OAH engedélye, még aznap hozzákezdtek a sérült fűtőelemek eltávolításához. Az előkészületek három és fél évet vettek igénybe, melynek során számos külföldi és hazai kutatóintézet, nukleáris hatóság szakemberének munkája vezetett el a sikeres befejezéshez. Tavaly december közepére a sérült fűtőelemek több mint 95 százalékát sikerült eltávolítani, így kezdeményezhették a 2. blokk visszaindítását, amelyre december végén került sor. Mára sikerült az összes fűtőanyagot és törmeléket áttenni a tárolótokokba, melyeket a normál kiégett fűtőelemekhez hasonlóan a pihentető medencébe tettek át. Ezt követően a 2. blokk március végén esedékes főjavításának idejére szeretnék kiemelni a tisztítótartályt is, amely már teljesen üresen látható a blokk melletti 1. sz. aknában. Az atomerőmű vezérigazgatója az előkészítő és kárelhárítási munkák alaposságáról, pontosságáról és biztonságos lebonyolításáról elmondta, hogy az eltávolításon dolgozó szakemberek az előzetesen tervezett sugárérték alig 10 százalékát kapták.
A közös munkáról szólva A. J. Badenkov, a TVEL konzorcium megbízott elnöke és P. I. Lavrenjuk elnökhelyettes külön hangsúlyozták, hogy kiváló volt az együttműködés az orosz és magyar szakemberek között. Az üzemzavar sikeres felszámolása azért is rendkívül jelentős, mert ehhez hasonló eset még nem történt az iparágban, ezért számos olyan munkafázist kellett megtervezni és kivitelezni, mellyel eddig még nem találkoztak a szakemberek. A jövőbeni együttműködésről szólva pedig külön hangsúlyozták: a TVEL arra készül, hogy a paksi atomerőmű üzemidő-hoszszabbításának végéig, illetve az esetlegesen építendő újabb magyarországi nukleáris blokkhoz, blokkokhoz ők fogják szállítani a fűtőelemeket, sőt már dolgoznak egy újabb és lényegesen modernebb fűtőelem-konstrukció bevezetésén, engedélyeztetésén is.
A sajtótájékoztató végén a magyar és orosz újságírók megnézhették, hogy a nyolc méteres vízoszlop alatt teljesen üres a tisztítótartály, valamint láthatták az átrakóberendezést, így mindenki személyesen is megtapasztalhatta az elvégzett munka sikeres befejezését.

Mayer György
Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...