< />
Szerző: Lóczy
2013. március 19.

PADOSZ Hírek

Határok nélküliség

Az együttműködési megállapodás tartalmazza a főbb tárgyköröket, melyeket kiemelten kezelnek a felek, ezek a szakmai és kulturális közös tevékenységek, illetve a sport támogatása és gyerekek részére szóló csereüdülések megszervezése. A nemzetközi együttműködéshez várják azon ország szakszervezeteinek csatlakozását, ahol azonos technológiával működő atomerőmű működik.

Az orosz delegációt Valerij Kuzmin, a Roszatom Szakszervezetének elnöke és Alevtyina Davidova elnökhelyettes vezette, a szakmai látogatás résztvevői voltak a Roszatom Jégtörő Flotta Szakszervezet elnöke Alekszander Agarkov, Tatjana Glaznova a Koloantaevo Rehabilitációs és Egészségügyi Komplexum vezetője, illetve a Roszatom Jégtörő Flotta humán erőforrás igazgató-helyettese Jurij Solenov. A Roszenergoatom Kommunikációs Vezetője, Csirilova Szvetlana Viktorovna a további tájékoztatás érdekében és a magyar vállalati kommunikáció megismerése érdekében érkezett. A bulgáriai Kozloduy Atomerőmű érdekképviseleti vezetője, mellett a bolgár szakszervezet elnökségi tagja is részt vett a tárgyalásokon.

Az atomerőmű látogatóközpontjában: Berkes Sándor, Lőrincz László, Valerij Kuzmin, Jurij Solenov

A magyar delegáció vezetője és a tárgyalások házigazdája volt Lőrincz László, a PADOSZ elnöke, illetve előadást tartott Berkes Sándor, a Műszakos Dolgozók Szakszervezete (MÉSZ) elnöke.

-Szervezeteink együttműködése már több évre nyúlik vissza. Eljött az idő arra, hogy az egyszerű jó kapcsolatból komoly közös munka váljék. A megállapodás mellett olyan irányelveket kívánunk lefektetni, melyek meghatározzák azokat a tárgyakat, melyekben a jövőben dolgozhatunk az atomenergia iparágban dolgozók érdekeinek védelmében, az itt dolgozók munkakörülményeinek javításában. A határok nélküliség legyen az elvünk, illetve a szakmaiság alapján tegyünk meg mindent azért, hogy a munkavállalók mind egymás munkáját, mind egymás lehetőségeit megismerjék a tapasztalatok cseréjével. Remélem, szándékaink és munkánk jó fogadtatásra találnak a magyar, illetve a bolgár munkáltatók részéről is az atomerőművekben- hangsúlyozta Valerij Kuzmin a Roszatom Profszojuz elnöke.

A látogatók megtekintik a maketteken, hogyan működik az erőmű

A továbbiakban az elnök részletesen kifejtette, milyen formában működhet az együttműködés: Egyik legfontosabb tényező az üzemek szakembereinek tapasztalatcseréje, mely szól az üzemeltetésről, illetve az új blokkok építéséről is. A közös munkálkodásban a szakszervezetek fontos szerepet játszhatnak, hiszen mindegyik cégnél nagyon jó a munkaadók és munkavállalói képviseletek kapcsolata. Az azonosság pedig az azonos technológiából fakad, hiszen hasonló atomreaktorok működnek Oroszország számos pontján, Magyarországon és Bulgáriában is – a különböző helyeken, de azonosan működő üzemeket legfőképpen a fiatal generációval, a fiatal szakemberekkel kell megismertetni, mely nagyban elősegíti az innovációt, a fejlesztéseket és nem utolsósorban a biztonságos működés fenntartását. A kerekasztal plénumokon bemutatásra kerülne, milyen sokféleképpen lehet felhasználni a nukleáris energiát.

-Együttműködésünket annak érdekében is kötjük, hogy hatékonyabb tárgyalásokat folytassunk a munkáltatókkal az atomerőművekben és megmutassuk a dolgozóknak, valóban érdemes tagnak lenni az érdekképviseleti szervezetekben. Gyakorlatias munkára van szükség, mely során a szakszervezetek tekintélye növekszik és valóban lesz hatása a mindennapokban is- mondta Kuzmin elnök.

Lőrincz László csatlakozott véleményével ahhoz, hogy a továbbiakban tevékeny együttműködésre van szükség. –A határokon átívelő szakszervezeti szövetség létrehozásának tervével és megvalósításával magas színvonalat teremtünk meg az atomerőművekben működő szakszervezeti munkában. Mindenképpen támogatjuk a kezdeményezést, mivel ezzel is segíthetünk jobbá tenni a dolgozók munkakörülményeit a vállalatoknál, társaságcsoportoknál. A PADOSZ készséggel járul hozzá a közös munkához és természetesen ajánljuk más szakszervezetek részére is a csatlakozást kezdeményezésünkhöz- mondta Lőrincz László.

A bolgár szakszervezet képviselői

A bolgár érdekképviseleti vezetők szintén üdvözölték a kezdeményezést, támogatták a nemzetközi összefogást a szakszervezetek között, mely során a szakmai képzések és tapasztalatcsere nagy hangsúlyt kell kapjon a jövőben. Emellett elismerésüket fejezték ki az MVM Paksi Atomerőmű Zrt.-nél működő tájékoztató központ kiváló működéséért, ahol a látogatók részletesen megismerhetik az atomerőmű működését, a nukleáris technológia fejlődésének történetét és a jövőbeli terveket.

Berkes Sándor a MÉSZ elnöke tájékoztatót tartott a PADOSZ és a MÉSZ közötti munkamegosztásról a nemzetközi kapcsolatok és együttműködések területén, azaz a MÉSZ a francia szakszervezettel folytat tárgyalásokat. A két szervezet minden fejleményről tájékoztatja egymást. Az elnök elmondta, hogy a paksi atomerőműben működő szakszervezetek felismerték a kedvező lehetőséget a határok nélküli kapcsolatokban, mely segíti az érdekképviseletek munkáját, hangsúlyt ad nekik és nem utolsósorban megvalósíthatja a szakmai tapasztalatcserét a társaságok munkavállalói között. –Mindez azért is fontos, mert az atomerőmű-bővítés gigantikus vállalkozás, a szakemberek felvétele, képzése, irányítása a humán erőforrás részéről nem kis feladat. Úgy vélem, a munkáltatói oldal is támogatja kezdeményezésünket- mondta Berkes Sándor.

A Roszatom Jégtörő Flotta HR-igazgatóhelyettese örömét fejezte ki azért, hogy a szakszervezetekkel együttműködnek a társaságcsoportok menedzsmentjei, hiszen nagyon jó információforrást jelent mindegyik fél részére. Az atomflotta nemzetközi munkát is végez – most épül a világ legnagyobb kikötője -, itt 90%-os a dolgozók szervezettsége, tehát erős az érdekképviselet a cégnél. Szakmaiság terén van miről beszélnünk, mind munkáltatóknak, mind munkavállalói érdekképviseleteknek, mind a dolgozó szakembereknek. Remélem az érdekképviseletek most kinyilvánított tervei minél előbb célt érnek- mondta Jurij Solenov.

Csirilova Sz. Viktorovna kommunikációs vezető arról beszélt, milyen formában zajlik a Roszenergoatom Társaság részéről a lakosság tájékoztatása az atomenergiáról, a biztonságos működésről, a tiszta energiáról. A tervezett erőműépítések során fontos a lakosság folyamatos tájékoztatása, a szakmai tapasztalatok megosztása a különböző vállalatok között. Oroszországban ismét emelkedik az atomenergia felhasználásának támogatása a közvélemény körében – fórumokon, önkormányzatoknál és minden hivatalos szervezetnél érdeklődhetnek az emberek az atomenergetikáról és a tervezett befektetésekről. A kommunikációs vezető elismerését fejezte ki végül a Paksi Atomerőmű tájékoztató kamionjáról és kiválónak nevezte a magyar lakosság felé történő kommunikációt.

A plénumhoz csatlakozott dr. Kovács Antal az atomerőmű kommunikációs vezetője, illetve Bognár Péter humán erőforrás igazgató. Lőrincz László tájékoztatta a menedzsment képviselőit arról a programról, melyet a szakszervezetek már idén szeretnének megvalósítani. Az iparágban dolgozó munkavállalók gyerekeinek nyári táborozása a kölcsönösség alapján történik meg. Emellett minden olyan programot számításba vesznek a szervezés folyamán, mely érdekelheti a feleket – szakmai és kulturális, mind sporttevékenység terén.

A konferencia a megállapodás és további együttműködési szándéknyilatkozat aláírásával folytatódott, majd Valerij Kuzmin és Lőrincz László zárták le a plénumot. Kihangsúlyozták, hogy a megállapodás aláírása nem kötelezettségvállalást, hanem szándék kinyilvánítását jelenti a további együttműködést illetően, melyhez hamarosan csatlakoznak más országok iparági szakszervezetei is.

A cikkhez tartozó galéria.

A Roszatom Szakszervezetének tagja lett egy hazánkban élő dolgozó, miután megkapta tagkönyvét
Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...