< />
Szerző: M.J.
2009. július 1.

PADOSZ Hírek

Gondolatok…

Az elmúlt évek, évtizedek során számtalan negatív esemény érintett bennünket, beleértve a villamos iparág munkavállalóit is!
Az elmúlt évek, évtizedek során számtalan negatív esemény érintett bennünket, beleértve a villamos iparág munkavállalóit is! A szolgáltató "Ászok”, az erőművek eladásával, privatizálásával kezdődött, majd később az villamos energia iparág libe-ralizációja - piac nyitása - "zárásként” konvergencia program, az EU elvárásoknak való megfelelés. Kezdet kezdetén olyan "ígéretek” is elhangzottak, hogy mind e változások, akár a villamos energia árának csökkenését is jelenthetik! Tudjuk, érezzük, hogy pont az ellenkezője történt! Az villamos energia ára az "eget veri”! Jelenleg ha lassan is, de biztosan a vízdíjak is "követik” az energiai árakat! Országos tájékoztatás szerint közel másfél millióan részesülnek áram és gázár támogatásban. Szerény számí-tás szerint mindez mintegy négy és fél millió embert érint! Minden évben több száz hektár erdő "eltűnik”! Érthetőbben ismeretlen személyek kivágják a fákat, hogy megmeneküljenek a fagyhaláltól. Becsült adatok szerint 150-200 ezer ember a fa kivágók száma - családokat is beleértve fél millió ember - akiket sehol sem tartanak nyilván. Hogyan érinti jelenleg ez iparági munkavállalókat, főleg a kisnyugdíjasokat? A kezdet kezdetén - főleg vidéken - kényelmes, "tiszta” megoldásként a téli fűtést villanykályhákkal oldották meg. Az éves 30 ezer kilowattóra "C” tarifa keret lehetővé tette. Mi a helyzet napjainkban? Egyre többen visszatérnek a hagyományos tüzelés-re, mivel vidéken a körülmények adottabbak! Ahol "fázósan” telelnek ki, sok eset-ben megfáznak, rosszabb esetben tüdőgyulladást kapnak, amely idős embernél végzetes is lehet.
A rendszerváltozást, változtatást követően rövid időn belül "megismertük” a lét-bizonytalanságot, a kiszolgáltatottságot. Magánkézben lévő cégeknél, tisztelet a kivételnek - minimálbéren foglalkoztatták, s jelenleg is foglalkoztatják a munkaválla-lókat. Bármikor - egyik napról a másikra - a biztosnak látszó munkahelyük megszűn-het, különös indok nélkül! Az állami cégeknél - szerencsére - azért nem ilyen bizony-talan a helyzet. Így volt legalábbis eddig.
Rövid időn belül az állami cégeknél is lehetőség lesz a részvények vásárlására. Máris félelem érzése tölt el bennünket, gondoljunk csak a kárpótlási jegyekre! Akik közel voltak a "tűzhöz” jobb anyagi körülmények között voltak, felvásárolták olcsón a kárpótlási jegyeket kis emberektől. Ahol valamikor dolgozóként dolgoztak, most nap-számosként robotolnak, minimálbérért legálisan vagy "feketén”. Ma már az állami cégeknél sincs garancia a munkahelyek megmaradására.
Értjük a szándékokat, de még nem látjuk az MVM Társaságcsoport (az MVM Hol-ding) létrehozásának a PA Zrt-re vonatkozó előnyeit. Egyelőre csak a megszorításo-kat (lsd. bér és létszámpolitika), tapasztaltuk meg, míg a beígért előnyök távolinak tűnnek. A kiszervezések (más néven "csoportoptimalizálás”, "szinergia hatások ki-használása” stb.) miatt az Atomerőműből kikerülni, hatalmas stresszt jelent az érintett munkavállalóknak. A munkavállalókban visszatérően megfogalmazódik az az igény, hogy jó volna nyugodt körülmények között, félelem nélkül dolgozni, élni a minden-napi életet a szeretteikkel együtt!
Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...