< />
2008. augusztus 13.

PADOSZ Hírek

EGY KONFLIKTUS TANULSÁGAI

Amint a "forró drót” korábban beszámolt róla, jogaik gyakorlásáért léptek sztrájkba a paksi atomerőművel szerződésben álló Dekoten Kft. munkavállalói májusban. Ennek fő oka még decemberre vezethető vissza, mikor a kft. egyoldalúan felmondta az ott dolgozó kétszáztíz munkavállalóra érvényes kollektív szerződést, majd idén egyoldalúan bérrendezést hajtott végre. Az ügy rendezésében hasznos segítséget jelentett a Munkaügyi Közvetítői és Döntőbírói Szolgálat közreműködése.
Az aláírt megállapodásról és a további egyeztetésekről tájékoztatott Lőrincz László, a PADOSZ elnöke.

Július 10-én került aláírásra a Dekoten Kft. és a PADOSZ által az a kollektív megállapodás, mely lezárja a tavaly december óta kialakult munkaügyi konfliktust. Az ügy rendezésében hasznos segítséget jelentett a Munkaügyi Közvetítői és Döntőbírói Szolgálat közreműködése.
Az aláírt megállapodásról és a további egyeztetésekről tájékoztatott Lőrincz László, a PADOSZ elnöke.
- A közbenső megállapodás nem a végleges kollektív szerződés megkötését jelenti, hanem
csak a kollektív munkaügyi vitát zárja le. A megállapodásnak három fő tartalmi eleme van. Az első, a munkáltató továbbra is biztosítja a kollektív szerződés tartalmazta járandóságokat a munkavállalók számára, ugyanúgy, mint eddig. A második, béren kívüli juttatásokról szóló, kollektív szerződésben megfogalmazott fejezetnek a módosítása, a harmadik pedig egy átfogó, a jövőre vonatkozó, az együttműködés elveit szabályzó részt tartalmaz. A munkáltató ígéretet tett arra nézve, hogy a választható béren kívüli juttatások rendszeréről a tárgyalásokat ez év novemberéig megkezdi, azzal a céllal, hogy az 2009. január 1-jétől bevezetésre kerülhessen.
A felek megegyeztek: egyoldalú lépéseket a tárgyalások időszaka alatt nem tesznek. Véleményünk szerint a kollektív szerződés tartalmában csak a béren kívüli juttatások tekintetében változott.

- Mi van hátra a továbbiakban?
- A tető alá hozott megállapodás nagyon jó alapot biztosít arra nézve, hogy a feszültségek enyhülése mellett csak a közösen megoldandó feladatra tudjunk koncentrálni. Álláspontunk szerint amennyiben a szándék a munkáltatóban is meglesz, akkor a jelenleg még nyitott kérdésekben rövid időn belül megegyezésre tudunk jutni. A megállapodásban foglaltak szerint a felek törekednek arra, hogy szeptember 15-ig mindenképpen befejeződjenek a tárgyalások és az új, illetve a megújított kollektív szerződés elfogadásra kerülhessen. Pozitívan értékeljük a munkáltató hajlandóságát, hogy a gazdasági helyzetüktől függően az idei évben további bérfejlesztést hajtson végre.

- A munkavállalók miként értesülhettek a tárgyalásokról?
- A tájékoztatás folyamatos volt a részükre. Még a július 10-én megtartott munkásgyűlés keretében a munkavállalókat és a PADOSZ bizalmi tagjait értesítettük a fejleményekről. Itt a megjelent tisztségviselőink döntöttek a megállapodás aláírásáról. Szintén itt, Pakson értékelte a tavaly december óta történt eseményeket, a tárgyalásokat dr. Kovács Géza, a Munkaügyi Közvetítői és Döntőbírói Szolgálat, az MKDSZ igazgatója is. Felszólalásában azt a reményt fogalmazta meg, hogy a vita ténylegesen lezárult. Emellett pozitívnak értékelte mind a tárgyalófelek, mind a szolgálat munkáját, hiszen a konfliktus tárgyalásos úton oldódott fel.

- Milyen szerepet játszott az MKDSZ?
- A sztrájkra május 20-án került sor, ezt követően kértük fel a közvetítő segítségét. Ha nem így történik, a szolgálat nélkül nem sikerült volna ilyen rövid idő alatt megegyezést kötnünk, addig a felek közti kialakult viszony nem tette volna azt lehetővé. Nemcsak a munkáltató és a PADOSZ, hanem a Dekoten Munkástanács is alávetette magát a közvetítői eljárásnak, vagyis az általa kívánt magatartást, tárgyalásmenetet betartotta. Ennek nagy jelentőséget tulajdonítok.

- Mi jellemzi a jelenlegi helyzetet?
- Rendezettebb, békésebb munkaügyi körülmények alakultak ki, így lehetőség van arra, hogy a megvitatandó kérdéseket tárgyalások során tisztázzuk egymás között. Az aláírt megállapodás álláspontunk szerint a kollektív szerződés kvázi tovább élését jelenti. Megítélésem szerint, ha a választható béren kívüli juttatás rendszerében a munkáltatóval sikerül megállapodnunk, az életbe lép, illetve ha 2008-ban további bérfejlesztésről sikerül megállapodunk, akkor az a munkavállalókat teljes megelégedéssel töltheti el.

- Hogyan viselték a dolgozók a megpróbáltatásokat?
- Itt ragadnám meg az alkalmat arra, hogy kiemeljem a munkavállalóknak a hónapok során tanúsított bátor magatartását és megköszönjem a kitartásukat. Mindig odafigyeltek ránk, megfogadták tanácsainkat és nyújtották azt a kiállást, amit kértünk tőlük. Határozottságukkal többször bizonyították, egyetértenek a szakszervezet álláspontjával és azonosulnak is vele. Itt egy nagyon komoly munkavállalói akarat nyilvánult meg, ezt bizonyították a tájékoztatások során, az aláírásukkal és a sztrájk végrehajtásában tevőlegesen is, ahol a munkavállalók 80%-a részt vett.
Azért is fontos elmondanom ezt, mivel egy ilyen alkalom mindig próbatétel a dolgozók számára is. A kitartásuk nagyon sokat segített nekünk, erőt adott a munkánkhoz.

- Melyek a konfliktus tanulságai?
- A PADOSZ fontosnak tartja a rendezett munkaügyi körülmények meglétét, a munkabéke megteremtését az atomerőmű területén. A Dekoten Kft. telephelye itt található, ezért tekinti egynek a közvélemény, bár a szakszervezet a nyilatkozatai során mindig elkülönítette a két munkáltatót. Mégis, ebből következően kell kijelentenem, figyelembe kell vennünk munkánk során, hogy a PA Zrt. előtt jelentős feladatok állnak, a gazdasági és jövőbe mutató terveknek kell előtérben lenniük a magas színvonalú munka- és nukleáris biztonság megtartásával.
A munkavállalók fellélegeztek, mikor értesültek a megállapodásról. A PADOSZ véleménye szerint a megtörtént események, a tárgyalássorozat, a megállapodás a munkánknak ismét egy olyan eredménye, mely bizonyítja, hogy a szakszervezet által végzett tevékenységnek, a szakszervezeti tagságnak, az érdekvédelmi fellépésnek van jogosultsága. Közös munkával nem veszítjük, nem veszíthetjük el vívmányainkat.

- lyv -
Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...