< />
2008. augusztus 5.

PADOSZ Hírek

A PA RT. SAJTÓKÖZLEMÉNYEI

A nemzetközi szakértői vizsgálat a FRAMATOME-ot marasztalja el a paksi üzemzavar miatt.
A Nemzetközi Atomenergia Ügynökségnek a magyar kormányhoz eljuttatott jelentése a Paksi Atomerőműnél történt súlyos meghibásodás ügyében megállapítja, hogy az üzemzavart a FRAMATOME rosszul tervezett tisztító berendezése okozta. Az atomerőmű hibájául rója föl, hogy túlságosan megbízott a FRAMATOME-ban és az engedélyezőben, ezért a tisztítás során nem gyakorolt közvetlen, operatív ellenőrzést a folyamat fölött. Ugyanakkor külön kiemeli a jelentés, hogy az erőmű vezetője végig hozzáértő módon, szakszerűen intézkedett a válsághelyzetben. Megállapítja a NAÜ azt is, hogy a légköri kibocsátás sem az erőmű dolgozóit, sem a lakosságot nem veszélyeztette. A jelentés magyarul is olvasható az Országos Atomenergia Hivatal honlapján.
A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség június 16-25 között folytatott Magyarországon vizsgálatot a Paksi Atomerőműben történt áprilisi súlyos meghibásodás ügyében. A rangos szakértőkből álló nemzetközi bizottság akkor sajtótájékoztatón mondta el előzetes megállapításait a meghibásodás feltételezett okairól. Mostanra elkészült az írásos jelentés is, amely néhány ponton eltér az akkor bejelentettektől, illetve sarkosabban fogalmaz.

A NAÜ tíz, osztrák, kanadai, finn, cseh, brit és amerikai szakértőből álló bizottsága legfőbb megállapítása, hogy a műszaki meghibásodás oka a FRAMATOME berendezésének összesen hét tervezési, konstrukciós hiányossága, valamint hogy valószínűleg az üzemzavart megelőzően a kazettákat is hibásan helyezték be a tisztítórendszerbe. A szakértők megállapították, hogy a FRAMATOME engedélykérelme ugyan azt tartalmazta, hogy a tisztítási módszert már 300 nukleáris létesítményben alkalmazták, valójában azonban a hét-, illetve a harminckazettás változatot Pakson alkalmazták először. Az üzemzavar gyökerei a szakértők szerint 2000-2001-re vezethetők vissza, amikor az 1-3. blokk gőzfejlesztő hőcserélőinek tisztítása folyt, és ettől magnetit rakódott le a fűtőelemeken.

A szakértői bizottság vizsgálata során azt a következtetést vonta le, hogy a magyar Atomenergia Hivatal alábecsülte a FRAMATOME által javasolt műszaki terv biztonsági jelentőségét. Ennek következménye volt a szükségesnél kevésbé alapos felülvizsgálat és értékelés. Az OAH által kibocsátott "elvi engedély" nem alapult a szükséges kibővített és független felülvizsgálaton és értékelésen.
A Paksi Atomerőmű Rt.-nek a szakértők megállapítása szerint megfelelő biztonsági-műszaki szervezete van, a fűtőelem-tisztítási műveletet azonban nem integrálták ebbe. Az erőmű a tisztítás műveleti felelősségét delegálta a vállalkozónak, a FRAMATOME-nak. Ez a döntés hozzájárult ahhoz, hogy a tisztítási eljárást az erőmű személyzete nem ellenőrizte közvetlenül. Így nem volt mód arra, hogy észrevegyék a műszaki megoldás hiányosságait, valamint a nem megfelelő hűtést, amit a FRAMATOME személyzete maga sem észlelt. Az ilyen hibák elkerülése érdekében a NAÜ jelentés azt ajánlja, hogy a Paksi Atomerőmű Rt. a továbbiakban biztonsági jelentőséggel bíró tevékenységeket csak a közvetlen működési ellenőrzés fenntartásával engedjen át külső vállalkozóknak.

A bizottság jelentése a következőket mondja ki a veszélyhelyzeti készültségről és tervezésről: az OAH és a PA Rt. veszélyhelyzeti reakciói jól koordináltak voltak, és következetesen megfeleltek az adott helyzetben álló információnak. A tisztítási folyamatra vonatkozó biztonsági kockázatelemzés hiányában azonban nem kellően ismerték fel a helyzet lehetséges súlyosságát. Ugyanakkor mind az atomerőmű, mind az OAH elkötelezett a biztonság növelése iránt. Külön hangsúlyozzák a szakértők, hogy "az Atomerőmű vezérigazgatója felelős, hozzáértő, nagy tudású szakember, aki elkötelezett az erőmű biztonságának javítása iránt, és az üzemzavar elhárítása során a megfelelő lépéseket tette".

A NAÜ jelentés megállapítja, hogy az erőműben és környezetében széleskörű személyzeti- és környezetellenőrző programot hajtottak végre a műszaki meghibásodást követően. A mérések szerint, amelyet az erőmű és más hivatalos szervezetek, hatóságok végeztek, a kibocsátások mértéke nem érte el és nem haladta meg az éves engedélyezett dózishatárt.

Az orosz TVEL cég lett a nyertese annak a pályázatnak, amelyet a paksi atomerőmű írt ki a 2. blokki tisztítótartályban bekövetezett üzemzavar következményeinek felszámolására. A döntést a részvénytársaság Igazgatósága augusztus 18-i ülésén hozta meg.
A pályázaton két cég, az orosz TVEL és a francia-német FRAMATOME ANP indult. További cégek is felkérést kaptak a pályázati indulásra, de kellő felkészültség és referenciák hiányában ezt nem vállalták. A beérkezett tenderanyagokat kétszintű szakmai bizottság tekintette át, amelyben külső szakemberek is részt vettek: a Gazdasági Minisztérium, a Magyar Villamos Művek Rt. szakemberei, továbbá tudósok, akadémikusok. A szakmai bizottságok az Országos Atomenergia Hivatallal egyeztetett kritérium rendszer alapján tették meg javaslataikat. Az elbírálási szempontok között első helyen a biztonság állt, és ezt követte a szakmai felkészültség, a referenciák megléte.
Az árat és a fizetési konstrukciókat tartalmazó borítékot a vezetői szakértői bizottság, mint másodfokú javaslattévő, csak a megalapozott szakmai javaslattétel után bontotta fel. Az Igazgatóság ülésén egyhangú határozatot hozott arról, hogy a pályázat nyertese az orosz TVEL cég. Az orosz cég 6 hónapos felkészülési, és 2 hónapos végrehajtási határidővel számol, amely nem tartalmazza a hazai engedélyeztetési eljárás időigényét. Ugyancsak kedvezőbb az orosz árajánlat is, amelynek összege 4,55 millió dollár.

2003. szeptember 9-én az orosz TVEL cég és a Paksi Atomerőmű vezetői aláírták a 2-es blokk 1-es akna helyreállítási munkáira vonatkozó szerződést.

(Forrás: "forró drót" újság 9. évf. 9. sz.)



Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...