< />
Szerző: Lóczy E.
2012. augusztus 2.

OVIT Portré

OVIT Szakszervezet – Orszáczky József

Orszáczky József művezető az OVIT ZRt. Gödi Telephelyén, ahol nagy csapat dolgozik a keze alatt. Mindenkit ismer a telephelyen, a személyes kapcsolatok lehetővé tették számára, hogy a dolgozók gondjait, bajait is megismerje – a segítő szándék mindig megvolt benne.

-Az irodám? Ide csak visszatérek. Egy művezetőnek ott a helye, ahol a munka folyik, úgy illik, ha kint van a dolgozók között. Több tíz fő munkáját felügyelem. Az iparvágány mögötti terület, „József haciendája”, amint mondani szoktam. Itt, Gödön az állandó létszám száztíz fő, egy komoly vasüzem, amely nemcsak a vasgyártásról szól, hanem a belső és külső logisztikáról is. Megérkezik a vasáru a kamionokkal, ezeket speciális gépekkel feltesszük a csarnokokban a megfelelő helyükre, ahol megmunkálhatók. A gépeket számítógép vezérli.

Munkánk nyolcvan százalékát a távvezetékoszlop készítése teszi ki. Mint egy legó, úgy rakjuk össze az elemeket, majd a gép összeszerelt állapotban felállítja, mint egy karácsonyfát. Az agilis vezetésnek köszönhetően Európa összes országában jelen vagyunk, de még a tengerentúlon is.

A munkámról annyit mondhatok és amire büszke vagyok, részlegemben pontosan hét órakor munkához lát mindenki. Reggelente eligazítást tartok az embereimnek, majd leellenőrzöm, kit hova helyeztem el aznapra. Nagyon sok munka van itt, egyik nap lefestésre kerül bizonyos mennyiségű vas, következő nap teljesen másfajtát terítünk oda, más színnel festjük le. Változatos, tudni kell, melyik szín és technológia tartozik egy-egy megmunkálandó anyaghoz. Ezeket vezetem a számítógépen, nagyjából ennyi az idő, melyet az irodámban töltök. A beosztásomból adódóan, a sok éves itt töltött tevékenységemnek köszönhetően, minden egyes dolgozót jól ismerek. Tudják, hozzám bármikor jöhetnek, ha segítség kell. Mindent megteszek annak érdekében, hogy jobb legyen a munkakörülmény, a közérzet, a hangulat. Ez fontos a munkahelyeken.

A kapcsolatok és a folyamatos személyes megbeszélések miatt is lehet, hogy ez vezetett el az érdekvédelmi tevékenységhez is. Tulajdonképpen nem tudom. Mikor idekerültem, tagja lettem a szakszervezetnek, majd később az üzemi tanácsnak, melynek már két „kurzusán” vagyok túl. Az üzemi tanács és a szakszervezet átfedi egymást itt az üzemben, ami előnyös. Ha visszagondolok, 1989-90 táján kedvezőtlenebb lett az érdekvédelem megítélése. Akkor főbizalmiként én úgy gondoltam, az előítéleteknek nincs helye. Ha lemondok, kilépek, az valaminek a feladása lett volna. Az energia befektetésnek van értelme és eredménye. Mindig annyi, amennyit az ember rááldoz. A másik ember meghallgatása, a kicsi segítség talán emberileg fontosabb is, mint szervezetileg. Nagyot változott hat évvel ezelőtt az érdekvédelemről kialakult kép, hisz biztonságérzetet ad, hátteret nyújtanak a kis lépések, eredmények is. A véleményem az, olyan embernek kell lennem, akit bizalommal keresnek és találnak meg a kollégák, régiek és újak, idősebbek és fiatalok egyaránt.

Orszáczky József eredeti szakmája autószerelő, ebben a beosztásban kezdett dolgozni még 1973 áprilisában az OVIT-nál. Egy hatalmas teherautóval járta az országot, felkeresve azokat a helyeket, ahol a távvezetékek építése folyt. Az ott elromlott gépeket, autókat kellett javítani, majd tovább, a következő telepre. Tizenkilenc évig csak hétvégeken tartózkodott otthon, majd ez megszűnt egy pillanat alatt. Mire véglegesen befejeződött a nomád élet, a gyerekek éppen kirepültek otthonról. Gyorsan elszállt ez az idő, mégis, a családi háttér elengedhetetlen a hosszú távollétek elviseléséhez - vallja be József.

Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...