< />
2007. augusztus 24.

OVIT Hírek

ÚJ FELÁLLÁSBAN AZ ÚJABB FELADATOKRA

Az Országos Villamos-távvezeték ZRt. a holdingközpont Magyar Villamos Művek keretében úgynevezett központi szolgáltatásokat lát el; közép- és nagyfeszültségű távvezetékek és alállomások tervezését, létesítését, energiaipari rendszerek karbantartását és felújítását, komplex projektek fővállalkozásban történő kivitelezését.
Gyárt acélszerkezeteket, villamos létesítményeket üzemeltet és nehézszállítási megbízásokat teljesít.
Tevékenysége 58 évvel ezelőtt kezdődött, 1949 márciusában, amikor Távvezetéképítő Nemzeti Vállalatként megalakulva - neves európai cégek magyar leányvállalatainak és egyes magyar szakcégek összevonásával - elsődleges feladata a háború következtében sérült vagy megsemmisült hazai hálózatok újjáépítése, javítása, majd később a hálózat bővítése, karbantartása és üzemeltetése volt. A vállalat töretlenül fejlődött, majd a 80-as évek közepén a nagy álom, a töretlen villamosipari felfutás szertefoszlott. Egyik percről a másikra kiderült, s nagy megrettenést okozott - emlékezik vissza Somogyi István vezérigazgató -, hogy nincs munka. - Változtatnunk kellett azonnal, ezért kapcsolatot kerestünk az ország más, villamosenergia-ipari cégeivel, és a legfrappánsabb belső működést hoztuk létre. Számos országban nyertünk el nagyprojektre szerződéseket, így az Arab Emirátusban, Kuwaitban, Törökországban, Görögországban és Németországban. A rendszerváltás tehát - a kellő időben történő reagálás miatt - nem okozott az Ovitnak megrázkódtatást. Jelenleg újabb változást élünk meg. Az MVM holdingcsoportban elfoglalt helyünk, növekvő feladatkörünk új felállást követel meg, elsősorban az Ovit profiljába eső kivitelezés, így a Paksi Atomerőmű, és a többi MVM-es cég vonatkozásában.

- Feladatuk növekedett, de ugyanekkor munkavállalói létszámuk lecsökkent a TSO megalakulása miatt…
- Tavaly az Ovit egyik jelentős üzletágát, az átviteli hálózat üzemeltetést adtuk át partnerünknek, a MAVIR-nak. Az átszervezés közel 500 dolgozót érintett, s a feladatkör áthelyezése vállalatunk szokásos árbevételeit mintegy 4,5 Mrd Ft-tal csökkentette. A feladatok nagy része azonban megmaradt, a működtetés, a karbantartás, a javítás, új projektek létrehozása területén, s még folytathatnám a sort. Elsődleges tevékenységünkké vált egy nagyon átgondolt, szisztematikus - piaci részvételünket bővítő - átprofilírozás, melynek gazdasági eredménye 28 Mrd Ft árbevétel lett. Az MVM és a holdinghoz tartozó cégek elvárásainak maradéktalan teljesítése mellett - melyek megrendelései nem adnak az év valamennyi hónapjára munkát -, harmadik piacra is dolgozunk, ez együtt kb. 80:20 százalékos arányban hozza az Ovit bevételét.
Az Ovit alapításakor mindössze néhány száz főt foglalkoztatott, mely a 80-as évek közepére, a magyar átviteli hálózat nagyarányú bővítéséhez igazodva 2000 fő fölé is emelkedett. Munkavállalóink jelenlegi létszáma 1200 fő, azonban a projektekben részt vevő alvállalkozókkal a teljes foglalkoztatottak létszáma elérheti az 1800-at is. Mindent összevetve azt kell mondanom, hogy egy új világot hoztunk létre.

- Az új villamosenergia-törvény, valamint a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium 2020-ig szóló energiapolitikai koncepciója mennyiben érinti cégüket?
- Elképzelhető egy növekmény, elsősorban az erőművek működtetésében való részvétel, így a karbantartás területén, ezért 2008. január elsejével egy újabb igazgatóságunk létrehozása válik szükségessé. A nemzeti energiapolitikai stratégia megvalósulása esetén, döntően az erőművekhez kapcsolódóan, tevékenységünk eredményeként árbevételünk elérheti akár a 32-33 Mrd Ft összeget.

- Villamosenergiai cégeknél járva, ha szóba kerül az Ovit, munkájukról csak jót hallok, felsőfokú jelzőkkel...
- A múlt kötelez. 1949-es megalakulásunk óta szinte minden évben olyan feladatokat vártak el az Ovittól, melyek teljesítése nagyon jó szakmai felkészültséget igényelt. Mondom ezt magam közvetlen tapasztalatai alapján is, hiszen közel negyven éve vagyok az Ovit dolgozója. Friss mérnökdiplomásként léptem be, tavaly márciusban kerültem a cég élére, létesítési igazgatói munkakörből. Itt nagy a fegyelem, stabil a munkavállalói kör, mely ért a szakmájához. Nem volt napirenden az elbocsátás, alacsony volt a fluktuáció. Az apa hozta a szakmaszeretettel beoltott fiát, aki megtanulta a szakma csínját-bínját, elsajátította a speciális ismereteket. A nyolcvanas évek közepét az igen erős összetartás jellemezte, az eltökéltség, a már elmondott helyzet miatt. Ezt a 90-es évekre sikerült átmentenünk, fenntartani azt a szakmai vonalat, melyre azok képviselői, a munkavállalók "felesküdtek” a feladatok ellátására. Lényeges, hogy a vállalkozói szerepből eredően soha nincsenek konfliktusok. Az ország bármely részén dolgozni kell, attól függően, hol nyerjük el a munkát.

- Véleménye szerint milyen a gazdasági vezetés kapcsolata az üzemi tanáccsal és a szakszervezettel?
- Korrekt, kevés problémánk van egymással. Kiszámíthatóak vagyunk, ezért nem voltunk soha olyan helyzetben, hogy ne értessük meg: közös az érdek. Ha valaki nem tud, nem akar jól dolgozni, nem kíván részt venni az Ovit továbblépésében, akkor ne is kopogtasson.
Nálunk az marad meg, aki azonosulni tud a cég szakmai elkötelezettségével.

T. A.
Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...