< />
Szerző: L.E.
2012. október 26.

NyugdijatTagozat Portré

OVIT Szakszervezet – Polczer Ferenc

Mi annak idején közösen döntöttünk arról, hogy az iparági szakszervezetek önállóak és függetlenek legyenek egy szövetségben. Ez nagyon jó döntés volt, az elmúlt húsz év ezt bebizonyította. Nagyon meghatározó ereje van a villamosenergia-iparban, erős és fontos, majdnem egyedülálló a kollektív szerződése. Közösségi munka folyik.

-Hosszú évekig dolgoztam az OVIT Zrt.-nél, 1956 március 17-én kerültem a céghez. A hálózatszerelésen kezdtem, akkor építettük az új 120 kV-os távvezetékeket. Egy év múlva a központi javítóüzemhez kerültem, gépek karbantartásával foglalkoztam. Váltás következett, gépkocsivezetőként dolgoztam, majd elkerültem a karbantartási részlegre. Gépipari technikumot végeztem időközben, majd 1974-ben kerültem a munkaügyi osztályra, ott szociális dolgokkal, a fiatalokkal foglalkoztam, aztán 1980-tól a szakszervezeti munkát végeztem.

Jelenleg társadalmi munkát végzek nyugdíjasként, rendszeresen megjelenek ez ügyben az OVIT-nál. Mikor hogy, igénytől és feladatoktól függ: Ezek például a klubnapok szervezése minden hónap első csütörtökön, kirándulások és rendezvények előkészítése, ülések megtartása. Tizenhárom tagú a nyugdíjas bizottságunk, évente legalább két alkalommal összejövünk és az aktuális dolgokat megbeszéljük, vannak terveink, feladataink. A tavaszi alkalommal az éves tevékenység tervezése folyik – üdülésre és kirándulásokra a kellő költségvetés elkészítése és egyéb eszközökről való gondoskodás.

A vállalati eredményekről is szoktunk eszmét cserélni, örülünk a fejlesztéseknek is. Az év végi összejövetelen pedig összegezzük az elvégzett munkát és levonjuk a következtetéseket.

Idén nagyon reprezentatív volt a kirándulás – idegenvezető és belépő biztosítása is hozzátartozott a programhoz nyugdíjasaink részére. Így természetesen sokkal eredményesebb és hasznosabb a túra, mivel szakember informál, lehet kérdéseket feltenni. Sikeres volt az idei évünk, örömmel mondhatom. Törődünk a már nem aktív munkavállalókkal. Önkéntesként dolgozik a részünkre egy kedves kolléga, aki videófelvételeket is készít találkozásainkról. Miért jó ez? Később, a klubnapokon, vagy az év végi nyugdíjas összejöveteleken levetítünk tagjainknak összeállított kisfilmeket. Óriási sikere van, az emlékek előjönnek, minden résztvevő viszontlátja magát – igazán hangulatos dolog. Kihasználjuk a technika vívmányait mi is!

Az EVDSZ Nyugdíjas Tagozatának elnöke, Polgár Tibor által szervezett nyugdíjas összejövetelekre is rendszeresen eljövök. Adott témák és meghívott előadók várnak minket, kérdésekkel készülünk, majd elmondjuk véleményünket. Nagyon jónak és hasznosnak tartom ezeket az összejöveteleket, hiszen a villamosenergia-iparágból mindenhonnan érkeznek tagok és országos hírekről, eseményekről beszélgetünk, no meg a szakszervezeti tevékenység jelenlegi helyzetéről, tevékenységéről. A nyugdíjasokkal foglalkozó bizottságok küldöttjei már egy összefoglalt véleménycsomagot tárnak elénk. A cégnél levő nyugdíjas bizottsági üléseken az EVDSZ Nyugdíjas Tagozatának ülésén elhangzottakról is beszámolok az otthoniaknak, akik várják ezt.

A régi időkre visszaemlékezve, bizony soha nem volt az érdekvédelmi munka könnyű. Számunkra a rendszerváltoztatás időszaka volt próbatétel.

A tevékenység stílusa és lehetőségei változtak az idők folyamán. Ahogy a futballcsapatok váltják a jó játékosokat, a cégek sem kötődnek annyira egy-egy szakemberhez. A szakszervezetet úgy kell választania egy dolgozónak, melyik milyen mértékben védi az érdekeit. Adott területen fontos, sőt legfontosabb: A döntéseket közösen, együttesen kialakított állásponttal kell meghozni, az alaphelyszervezetek véleményét kikérve.

Mi annak idején közösen döntöttünk arról, hogy az iparági szakszervezetek önállóak és függetlenek legyenek egy szövetségben. Ez nagyon jó döntés volt, az elmúlt húsz év ezt bebizonyította. Nagyon meghatározó ereje van a villamosenergia-iparban, erős és fontos, majdnem egyedülálló a kollektív szerződése. Közösségi munka folyik.

A kollektív munkáról a dolgozók vegyesen tudnak többet-kevesebbet. Minden területen lényeges, hogy adott szakszervezet vezetése milyen tájékoztatást ad, mennyire kommunikál a munkavállalókkal. Mennyi időt fordít erre? Rengeteg időt kell fordítani arra, hogy az emberekkel megértessünk összefüggéseket, folyamatokat a munka világával kapcsolatban, miként hozhatunk létre jobb munkafeltételeket. Felelősség is, de a tagsággal is mindig egyeztetni kell. Ha valaki szakszervezeti munkát vállal, vállalja azt is, hogy folyamatosan kapcsolatban maradjon a dolgozókkal, ez is a feladata.

Több eszköz is van: internet, e-mail, sajtó, telefon, így gyorsan terjed az információ, ez segít a döntésekben.

A fiataloknak annyit tudnék ajánlani az érdekvédelemmel kapcsolatban, hogy igaz, megváltozott a világ, de számos előnyt ki tudnak használni. Óriási információhalmaz áll rendelkezésre, a kommunikáció jelentős szerepet tölt be. Abból a szempontból nehezebb a fiatal érdekvédelmi aktivisták számára, hogy a pályakezdők bizony nem sok ismerettel rendelkeznek erről a témáról. Egyéni problémamegoldásokat keresnek, de nagyon fontos, hogy a személyes kapcsolatok, beszélgetések, egyéni meggyőzés megmaradjon az eszközpalettán. Mindig ez volt a leghatékonyabb, most is az.

Az elbeszélgetés fontos, de oda-vissza. Nem csupán a tájékoztatás miatt, hanem a dolgozónak megismerni a személyiségét, véleményét, világképét. Ezt követően pedig a szolgáltatásokat, a kiharcolt eredményeket ismerteti és a dolgozó maga jön rá, hogy az eredmények még szaporíthatók együtt, közösen.

Nyugdíjas napjaim nem telnek egyhangúan. Hétvégi telkünk van Fóton, ott bőven akad munka. Ha más nem, a fűnyírás, de ápolni kell a gyümölcsfákat, a veteményest. Idén a szárazsággal küzdöttünk. Nagy öröm olyan gyümölcsöt, zöldséget enni, az én kezem munkája által termett. Szellemi kikapcsolódás is ez, hiszen az eredményes gazdálkodás a hozzáértő emberek eredménye, utána kell olvasni, tapasztalatot szerezni.

Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...