< />
Szerző: L.E.
2012. október 26.

NyugdijatTagozat Portré

ÉMÁSZ Szakszervezet – Kohányi Pál

-Véleményem szerint a villamosenergia-iparban hosszú évek ezelőtt létrehozott szövetség eddigi munkájával megmutatta, mennyire szükség van rá. Csak így tudom elképzelni a továbbiakban is a tagszakszervezetek számára is az eredményesebb munkát, az elérhető eredmények így hatékonyabban jönnek létre.

Soha nem volt az elmúlt esztendőkben ilyen fontos, hogy a munkavállalókért, az emberekért a szakszervezet a megfelelő képviselettel vonuljon fel. Nehéz a helyzete a dolgozóknak, mindezt tapasztalom a mindennapokban és főleg az északkelet-magyarországi viszonyokat értem ez alatt. A munkanélküliség is nagy gondokat okoz. Életerős fiatal emberek és küzdeniük kell. A szakszervezet a maga eszközeivel megtalálja azokat a munkavállalókat, akik jobb körülményeket szeretnének, az eddig kivívott eredményeket szeretnék megtartani. Hisz az ágazati kollektív szerződés az egyik legfontosabb vívmány, védernyő számukra. Ennek megtartása, tovább fejlesztése csak összefogással lehetséges. Lehetőségek adottak, meg kell keresnünk, az aktív érdekvédelmi kollégáknak meg kell keresniük ezeket és alkalmazni is tudni kell. Erre vannak a továbbképzések, a tapasztalatok átvétele az idősebbektől.

A szakszervezet a munkavállalókért van, kötelessége és felelőssége a nehéz helyzetben levőket segíteni. De akkor is rendelkezésre kell állnia, amikor nincsenek olyan nagy problémák, hiszen egyéb szolgáltatások is vannak, melyeket nyújthat a dolgozók részére.

Véleményem szerint a legalkalmasabb eszköz a hatékony kapcsolatteremtéshez, a tagszervezéshez és tagmegtartáshoz is, az, ha megkeressük az embereket és személyesen beszélgetünk velük, adunk információkat. Ilyenkor, azonnal tudnak azonosulni a célokkal, hiszen a célok közösek: Kedvezőbb munkakörülmények, megfelelő bérek, szociális juttatások elérése. Ezt követően pedig belátják, hogy közösen könnyebb eredményeket elérni. Tudvalevő, jobban összetartanak az emberek, ha baj van, de azt is tudtukra kell adni, nem csak akkor szükséges a szolidaritás és kollektíva, hanem máskor, úgynevezett „békeidőben” is. Személyes beszélgetések után, sokan jöttek hozzám, „Öreg, próbáljuk meg” és idővel megtapasztalták az előnyöket.

A munkavállalók és az érdekvédelmi szervezetek sincsenek manapság könnyű helyzetben. Az utóbbi évek változásai nem sok jót hoztak számukra. Régen sem volt szüreti mulatság az érdekvédelem, főleg a rendszerváltoztatás idején kellett jól meggondolnunk, mit teszünk, hogy lépünk. Mindenesetre annak örülök, hogy a szövetség vezetése jó kezekben van.

Gál Rezső EVDSZ elnök kiválóan érti a szakszervezeti tevékenység feladatait. Jó diplomata, tárgyalási technikájának színes a palettája, kapcsolatai széleskörűek, egy szó mint száz – a nem könnyű szövetség összetartásának, fenntartásának feladatával nagyon jól megbirkózott mindig is, ahogy jelenleg is. Annak idején, mikor a választásra került sor, jól döntött a szövetség személyét illetően.

Magamról annyit mondanék, negyvennégy évig dolgoztam az ÉMÁSZ Nyrt.-nél, harminchét évig voltam szakszervezeti vezető. Manapság nagy elégtétel számomra, ha néha bemegyek a céghez és az ismerősök örömmel üdvözölnek és elmondják, szerintük jól végeztem a munkámat. Ennek nagyon örülök.

Két fiam van, mindkettő Floridában él, csupán három évente látom őket, ez kevésbé jó, de el kell könyvelni. A kisebbik fiamnak két gyönyörű fia van, az idősebb fiam pedig az állam olimpikonja és egyik kiemelkedő tanulója. Nagyon büszke vagyok rájuk. Jelenlegi házasságom immár negyedszázados, ami szép időnek mondható. Megértjük egymást, mindketten az idősebbek nyugalmával élünk, mindennapjaink harmonikusan telnek. Nagy kertünk van szőlővel, munka akad bőven. Feleségemé a házimunka, én pedig kint tevékenykedek. Mikor elfáradok, lelátogatok a pincénkbe – saját borom és pálinkám is van. Most ősszel főzöm a körtepálinkámat, nagyjából ötven-hatvan liter is meglesz. De elfogy az, barátokkal, rokonokkal, családdal kis kóstolókra időnként összejövünk.

Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...