< />
2012. április 4.

NyugdijatTagozat Hírek

20 éves az EVDSZ Nyugdíjas Tagozata

A rendszerváltás folyamatában nyilvánvalóvá vált, hogy a változás gazdasági következményei hátrányosan érintik a nyugdíjasokat. Arra késztették őket, hogy alakítsák meg civil szerveződéseiket. Így jött létre 1990. november 14-én a Nyugdíjasok Érdekegyeztető Kamarája, későbbiekben a Nyugdíjasok Országos Képviselete (NYOK). Később, 1992. március 24-én megalakult VDSZSZ Nyugdíjas Tagozata, Boros László elnökletével. Fő célkitűzésük volt a villamosenergia-iparból nyugdíjba vonultak élet- és munkakörülményeinek, anyagi és egészségügyi helyzetüknek figyelemmel kísérése.

Még ebben az évben csatlakoztak a NYOK-hoz és részt vettek az Autonóm Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozatának munkájában is. Ebben az időszakban a nyugdíjasok számos esetben megosztották erejüket és részt vállaltak a véleménynyilvánító akciókban is, így például a liberalizáció elleni harcban és áramdíj kedvezményért folyó harcban.

Polgár Tibor, a Nyugdíjas Tagozat elnöke

2004. november 22-én Boros László egészségi állapotára tekintettel lemondott, helyette Polgár Tibor vette át az elnöki megbízatást. Bevezetésre került és a nyugdíjasok is használhatták az EDC kártyát, amellyel 5-10% kedvezménnyel vásárolhattak áruházakban, élelmiszerboltokban, benzinkutaknál. Önálló honlappal is rendelkeznek (http://www.vd.hu/nyugdijattagozat/), ahol a szakszervezet aktuális dolgairól, és a NYOK állásfoglalásairól is olvashatnak.
Nyugdíjas Tagozatunk évente két alkalommal ülésezik, ezeken az iparággal kapcsolatos aktuális kérdésekről kapnak tájékoztatást. Évente egy alkalommal meghívjuk tisztségviselőinket, ahol egy szerény vendéglátás keretében elbeszélgetünk velük gondjaikról, problémájukról. Rendszeres a kapcsolatunk a Nyugdíjas Klubbal és a „volt VITÉV” nyugdíjasainak dolgozóival. Mindhárom testület rendszeresen megkapja a Forró Drót aktuális számait.
2007-ben a VDSZSZ a kedvezményes tarifa esetleges megszüntetése miatt sztrájkot kezdeményezett, amelyhez a nyugdíjasok is csatlakoztak. A „Dinamót Kókának” akció keretében demonstrációt szerveztek a Gazdasági Minisztérium elé, amelyben részt vettek a Nyugdíjas Tagozat és a Paksi Atomerőmű, valamint a győri E.ON nyugdíjas dolgozói. A sztrájk és a demonstráció is sikerrel zárult, mert július 21-én megkötötték a megállapodást, amellyel továbbra is – igaz csökkentett értékkel  kedvezményesen kapjuk az áramot.
2007. szeptemberben az Autonóm Szakszervezetek Szövetségéből átmentünk a LIGA Szakszervezetekbe. A nyugdíjas tagozat aktív részvételével megalakítottuk a LIGA Nyugdíjas Tagozatát, ahová elnökünket az Intéző Bizottságba is beválasztották, majd később elnökhelyettesi funkciót kapott. Csatlakoztunk a LIGA Szakszervezetek TB mentő népszavazás aláírás gyűjtési akciójához, amely az üzleti alapon működő több-biztosítós egészségbiztosítás ellen irányult. Ebben a sikeres munkában a nyugdíjasok is aktívan részt vettek.
2008-ban megváltozott a nevünk VDSZSZ Nyugdíjas Tagozatából EVDSZ Nyugdíjas Tagozata lettünk. 2010-ben a NYOK 20. éves évfordulóján az EVDSZ Nyugdíjas Tagozata Nyugdíjasok Szolgálatáért Díszoklevelet, Boros László oklevelet és emlékplakettet, Polgár Tibor Miniszteri Elismerő Oklevelet kapott.
Ebben az évben új kormány alakult, sokat reméltünk tőlük, de sajnos hiába. Megszüntették az Országos Érdekegyeztető Tanácsot és állami kézbe vették a magánnyugdíj pénztárakat. Az Idősügyi Tanács összetétele megváltozott és módosították a Munka Törvénykönyvét, valamint a korkedvezményes és korengedményes, rokkant és szolgálati nyugdíjakat. Az EVDSZ és a LIGA Szakszervezetek által kezdeményezett akcióban a nyugdíjasok is részt vállaltak, kevés sikerrel.
Mi továbbra is azt kérjük az EVDSZ vezetőségétől, hogy kezeljék kiemelten a nyugdíjasok élet- és munkakörülményeit, anyagi helyzetük javítását, a kedvezményes tarifa alakulását és a nyugdíjas rendezvények megtartását. Köszönet illeti támogatóinkat, tagszervezeteinket és mindazokat, akik az elmúlt években segítették a Nyugdíjas Tagozat munkáját.


Polgár Tibor
Nyugdíjas Tagozat elnöke

Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Hozzászólások:
#1 Téglás József
2012-04-11 08:17:21
Azt kívánom minden kedves nyugdíjasnak; "Legyen Mindennap Születésnap!"
Üdv Jóska

Nem csak a húszéveseké a világ!
Az úton még poroszkál
Nemde néhány korosztály!
A réten mindenki talál virágot,
Hát gyertek srácok, legyünk jó barátok!

Egy évesek, két évesek, énekeljetek,
Harmincasok, negyvenesek táncra keljetek,
Ötvenesek, hetvenesek, ti is jöjjetek,
Jöjjetek, jöjjetek és ünnepeljetek:

Nem csak a húszéveseké….

Húszévesek felétek még annyit mondhatok,
Húszévesnek lenni, sajnos, múló állapot!
És az, aki ma húszéves, holnap huszonegy!
Jöttök majd, jöttök majd és énekelitek:

Nem csak a húszéveseké…

Jó hírt én úgy öregbítek, hogy énekelek,
Jöjjetek hát öreg beatek, énekeljetek!
Ábrándozó nyugdíjasok, tartsatok velem!
Teljes lesz, teljes lesz az én dalseregem!

Nem csak a húszéveseké…
vissza a lap tetejére
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...