< />
2015. május 26.

MVM TSZSZ Hírek

Tárgyalás Dominique Ristorival az Európai Unió Energia Bizottságának főigazgatójával

Tárgyalás Dominique Ristorival az irodájában

Mint korábban írtuk 2015. május 22-én az Európa Bizottság épülete előtt egy demonstráció zajlott melyről itt tudósítottunk. A demonstrációt követően a delegáció értesült arról, hogy Dominique Ristori, az EU Energia Bizottság főigazgatója 2015. május 22-én 16:00 órakor az irodájában fogadja a szakszervezeti delegációt. Ezen a tárgyaláson részt vett a főigazgatón kívül a főigazgatóság négy szakértője, az EPSU főtitkára Jan Willem Goudriaan és a magyar delegáció: Téglás József EVDSZ elnökhelyettes, Lőrincz László PADOSZ elnök, Hatvani Jácint MÉSZ elnök, Bocsor István PADOSZ elnökhelyettes, Pinczés Ernő TIVISZ elnök, dr. Óvári Katalin EVDSZ nemzetközi munkatárs és Gál Rezső MVM TSZSZ elnök.

A tárgyalás közel egy órán keresztül zajlott és négy pontja volt:

  1. Konzultáció az átláthatósági irányelvről
    A Főigazgató úr ismertette az Európai Közösségek Bizottságának 2006/111/EK Irányelvet, mely 2006. november 16-i keltezésű. Ennek címe: A tagállamok és közvállalkozások közötti pénzügyi kapcsolatok átláthatóságáról, illetve egyes vállalkozások pénzügyi átláthatóságáról . A Főigazgató úr beszélt az irányelv főkérdéseiről, mely a közvállalkozások vonatkozásában a pénzmozgásokról és a támogatásokról szól. Ugyanakkor kifejtette, hogy az irányelv nem szól bele egyes nemzeteknél alkalmazott modellekbe, nem szól a struktúrákról és főleg nem szól az egyes tagállamok munkahelyi politikájába. Ez tehát nemzeti hatáskör és az átláthatósági követelménynek nincs köze, pl. az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. létszámleépítéséhez. Kategorikusan elzárkózott attól, hogy nemzetközi menedzsment alkalmazása az átláthatóság okán brüsszeli elvárás volna.
  2. Dominique Ristori főigazgató köszönettel átvette a tárgyaló delegáció dokumentumát (magyarul itt) és ígéretet tett arra, hogy felveszi a kapcsolatot Magyarország állandó európai uniós képviseletével.
  3. A szociális párbeszéd kérdésköre.
    Főigazgató úr kifejtette: kiemelten támogatja és elvárja a nemzeti szintű szociális párbeszéd megvalósulását. A vitákat, nehéz kérdéseket a szociális párbeszéden keresztül kell megvalósítani, ez a demokrácia lényege. Úgy véli, hogy a konkrétan felvetett paksi ügy is szociális párbeszédet igényel.
  4. A magyar delegáció átadott egy dokumentumot a Főigazgató úr számára, mely már egy átfogó nemzetközi problémát érintett, egy javaslatot az európai atomerőművek szociális környezetének vizsgálatára. E kérdéskörben a MÉSZ, PADOSZ, az EVDSZ és az MVM TSZSZ és a francia CGT szakszervezet egy projektet indított, mely várhatóan 2016. év elején közel száz fő részvételével rendezendő konferencián áttekinti a fukushimai atomkatasztrófa utáni Stressz Teszt témát, hiányolva a humán következmények taglalását.

A brüsszeli eseményeket követően 2016. május 26-án napvilágra került a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) jelentése: A nukleáris hatóság és az erőmű is elkötelezett a biztonság iránt, mely megerősítette a brüsszeli demonstrálók álláspontját.

2015. május 26-án levél érkezett az MVM Zrt-től, melynek lényege, hogy az MVM Zrt. nem hozott döntést a munkavállalók nagyobb csoportját érintően, a sajtóban közzétett 800 fős leépítés nem szerepel az MVM IG napirendjén. A levélből kiderül az is, hogy amennyiben ilyen döntésre netán sor kerülne, akkor – a Mt.-ben rögzítetteknek megfelelően – egyeztetésre kerül sor.

A magyar delegáció az EPSU főtitkárával

Gál Rezső

MVM TSZSZ elnök

Kapcsolódó nyilatkozatok:

Gál Rezső rádiónyilatkozata

dr. Szilágyi József rádiónyilatkozata

Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...