< />
2015. november 25.

MVM TSZSZ Hírek

Szakszervezeti harc a jogos bérelemek kifizetéséért

Az MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség (MVM TSZSZ) az MVM Érdekegyeztető és Konzultációs Fórumon (ÉKF) több tárgyalási forduló után csoportszintű bérmegállapodást kötött az ÉKF szintjén 2015. március 19-én. Ezt követően az MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete (MVM DSZ) az MVM ZRt-vel a 2015 évi bér- és szociális kérdésekről kötött megállapodást 2015. április 19-én.

Információ érkezett arról, hogy a prémiumok, mozgóbérelemek kifizetése kapcsán az MNV ZRt. "további intézkedésig kifizetési tilalmat" rendelt el.

Ez a tilalom sérti az egyéni munkaszerződéseket, illetve a kollektív szerződéseket ezért e témában az Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (EVDSZ) kezdeményezésére 2015. június 2-án a LIGA elnöke levelet írt az illetékes miniszternek.

A levelet követően egyes, az MVM TSZSZ-hez tartozó szakszervezetek jelzés értékkel pereket indítottak a ki nem fizetett prémiumok, mozgóbérek miatt. A perek hatására az érintett cégeknél a kifizetés megtörtént, s vezetői ígéretet kaptunk arra, hogy rövidesen a többi társaságnál e kérdés megoldódik.

Tekintettel arra, hogy a LIGA elnökének levélére válasz nem érkezett, s a probléma nem oldódott meg, 2015 augusztus 4-én újabb levél került megírásra az illetékes miniszternek melynek az aláírója az MVM TSZSZ elnöke volt.

Értelemszerűen több alkalommal az illetékes tárgyalási fórumon, az ÉKF-en felvetettük a problémát, kérve a munkáltató intézkedését.

Tekintettel arra, hogy megoldás továbbra sem körvonalazódott az MVM TSZSZ elnöke 2015 november 19-én immár közvetlenül az MVM Zrt. elnök-vezérigazgatójához fordult (levél itt), bejelentve a munkaügyi konfliktust. A levél kézhezvételét követő személyes tárgyalás eredményt nem hozott, ezért az MVM TSZSZ elnöke 2015. november 23-án ismét levélben fordult kéréssel az illetékes Miniszterhez, jelezve, ha megoldás nem születik, a szakszervezet érdekérvényesítő lépéseket fog tenni.

Ezzel egyidejűleg, szintén 2015. november 23-án az MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete (MVM DSZ) egy ügyvédet bízott meg azzal, hogy keresetlevelet nyújtson be a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságnak. E témakörben tájékoztató levelet küldünk Csiba Péter MVM Zrt. elnök-vezérigazgató úrnak. Tájékoztatást kaptunk az MVM vezetésétől, hogy a 2015. november 27-i ÉKF ülésen tárgyalunk munkaügyi egyeztető bizottság felállításáról a kialakult munkaügyi konfliktus okán, továbbá válaszlevelet kaptunk az általunk megkeresett Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) Munkaerőpiaci Főosztályának főosztályvezetőjétől.

Mindezek tükrében egy újabb levelet írtunk Csiba úrnak, melynek mellékletei a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságnak írt keresetlevél és a NGM főosztályvezetőjének megkeresése.

Bízunk a kifizetésben...

Várjuk az ügy fejleményeit, s ha valami érdemleges esemény történik, hírt adunk.

Tájékoztatjuk a tagságot, ha valami ok miatt nem történik intézkedés a prémium és bér kifizetésével kapcsolatban, akkor az MVM csoport területén több mint 4000 ember esetében bérmegállapodással ellentétben, nem 2,5%-os keresetszínvonal növekedés, hanem közel 10%-os keresetszínvonal csökkenés lesz. Ez elfogadhatatlan.

A szakszervezet kész akár tüntetést is szervezni a közeljövőben, ha a kérésünkre nem kapunk pozitív választ.

Kérjük tagjainkat és minden munkavállalót, hogy kísérjék figyelemmel az eseményeket, s ha kell jöjjenek tüntetni, mert értük tüntetünk!


Gál Rezső

Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...