< />
2016. március 31.

MVM TSZSZ Hírek

Bértárgyalás 2016.

Mit ér a kormány ígérete egy bértárgyaláson?

Nulláról indultunk, pedig a hivatalos kormányzati kommunikáció: 2016-ban 4%-os reálbér növekedés!

2016 február 10-én elkezdődött az MVM csoportszintű bér- és szociális tárgyalás. Elsőként a munkavállalói oldal tette le a bér- és és szociális megállapodásra vonatkozó javaslatát.

2016. február 10-én elkezdődött az MVM csoportszintű bér- és szociális tárgyalás. A február 10-i Érdekegyeztető és Konzultációs Fórumon (ÉKF) elsőként a 2015. évi bér- és szociális megállapodás teljesítése került napirendre, majd Gál Rezső jelezte, hogy munkavállalói oldal elkészítette és meg is küldte munkavállalói oldal számára a 2016. évi bér- és szociális megállapodásra vonatkozó javaslatát. Az ÉFK ülés emlékeztetője itt olvasható.

Időközben, 2016. február 23-án megszületett a 2016. évi országos bérajánlás a bértárgyalásokhoz. A 2016. február 23-án aláírt dokumentum bérajánlást fogalmaz meg az ágazati és helyi bértárgyalások partnereinek. Meghatározta a fogyasztói árszínvonal növekedést 1,6%-ban, továbbá azt ajánlotta a szociális partnerek számára, hogy vegyék figyelembe "a minimálbér és a garantált bérminimum emelésének a mértékét". Ez utóbbi egyébként 5,7%. Sokak számára nem volt egyértelmű, hogy ez a számok világában mekkora béremelést jelent. Erre vonatkozóan az egyértelmű választ a kormány adta meg – valamennyi állampolgár postaládájában olvasható módon – a hivatalos kormány információ "A MAGYAR REFORMOK MŰKÖDNEK!" kiadványában a következőt rögzítette: "A magyar reformok eredményeként már több mint 36 hónapja növekednek a reálbérek. Idén további 4 százalékos növekedés várható."

Látható tehát, hogy mind az EVDSZ, mind az MVM TSZSZ a kormányzati deklarált szándék megvalósítására törekszik és érthetetlen, hogy a szakminiszter, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt., illetve a VÁPB munkáltató oldala ezt miért hagyhatja figyelmen kívül. A konfliktus tehát alapvetően arra vezethető vissza, hogy a végéken nem teljesítik a kormány ígéretét.

2016. március 2-án az EVDSZ honlapján már arról olvashatunk sajtónyilatkozatot, hogy az egész villamosenergia-iparban kialakult a munkaügyi konfliktus. Részletek itt: SAJTÓNYILATKOZAT - A villamosenergia-iparban kialakult munkaügyi konfliktusról

Az újabb, 2016. március 4-i Érdekegyeztető és Konzultációs Fórumon (ÉKF) Kóbor György gazdasági vezérigazgató-helyettes úr tartott prezentációt, melyből kiderült, hogy a 2015. év sikertörténet volt, ugyanakkor 2016. évben több tényező is nehezíti a gazdálkodást. A 2016. 03.04-i ülésről készült emlékeztető itt olvasható. Ez a dokumentum hűen tükrözi a szociális partnerek álláspontját, melyből most egyoldalúan kiemeljük a munkavállalói oldal azon véleményét: "Elfogadhatatlan, hogy az MVM csoport 2015-ben túlteljesítette az üzleti tervek, a Paksi Atomerőmű minden eddiginél nagyobb teljesítményt ért el, az országos tájékoztatás szerint a reformok sikeresen haladnak, ugyanakkor a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. 0% keresetszínvonal növekedést ír elő az üzleti tervek készítésénél." Ez nem használ a munkabéke fenntartásának és nagymértékben megnehezíti a tárgyalófelek munkáját.

A 2016. március 17-i ÉKF ülésen némi közeledés volt érzékelhető. Az ülés emléktetője itt olvasható.

Az ÉKF ülést követően munkáltató oldal elküldte a bér- és szociális megállapodás-tervezetét.

Az utóbbi hetek hetek mozgalmasan teltek, ágazati szinten megalakult a sztrájkbizottság és szakszervezet meghatározta a figyelmeztető sztrájk tartalmát, melynek részletei itt olvashatóak. A VÁPB szintű egyeztetés tartalmát a március 31-i VÁPB emlékeztetőből lehet megismerni.

Április 5-én ÉKF tárgyalásra került sor, melynek emlékeztetőjét hamarosan közzétesszük. Lényegét tekintve a szociális partnerek álláspontja közeledett egymáshoz, de még nem találkozott. A munkáltató oldal 3% keresetszínvonal növekedésre tett javaslatot, oly formában, hogy abból 0,5%-nyi részt külön definiálva, egy szűk, 10%-ot érintő munkavállalói közösség részére lehet kifizetni.

A szakszervezeti oldal jelezte, hogy MVM csoport szinten 2139 aláírást gyűjtöttünk össze, melyben a tagok határozottan támogatják a 4,5%-os keresetszínvonal növekedést és kifejezték akciókészségüket.

2016. április 8-án sztrájkbizottsági ülésre került sor, melyen a felek a figyelmeztető sztrájk alatti elégséges szolgáltatásról folytatnak tárgyalást. Ezen cikk megírásakor még nem ismert a tárgyalás kimenetele ...

Az MVM TSZSZ munkavállalói oldala a legutóbbi (április 5-i) ÉKF tárgyaláson időt kért és arra tett ígéretet, hogy – a tagszakszervezetek vezetői testületeinek véleménye alapján – 2016. április 13-ig ad írásos választ a munkáltatói javaslatra.

Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Hozzászólások:
#1 Oláh József PADOSZ
2016-04-08 18:57:26
Én és a kollégáim ragaszkodunk a 4,5% béremeléshez differenciálás nélkül. Plusz a bérenkívüli juttatások további, ennél (4,5%) nagyobb növelésére.
vissza a lap tetejére
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...