< />
2017. március 29.

MVM TSZSZ Hírek

Létrejött a 2017-2019. évi bérmegállapodás az MVM Csoportnál

dr. Fónagy János az MVM ÉKF ülésen

Tájékoztatlak Benneteket, hogy 2017. március 28-án a szakszervezeti tárgyaló-delegáció és a munkáltatói oldal parafálta az MVM Csoport 2017-2019. évekre szóló bér- és szociális megállapodását. Nagy megtiszteltetésnek vettük, hogy dr. Fónagy János NFM parlamenti államtitkár úr személyes jelenlétével járult hozzá a megállapodás megszületéséhez. Erről az MVM Igazgatóság körfaxos szavazással dönt várhatóan a hét folyamán, az MVM TSZSZ tagszakszervezetei pedig 2017 március 30–ig hozzák meg döntésüket. A megállapodás a ratifikálás után lép hatályba. Ezt követően várhatóak a helyi szintű tárgyalások és a megállapodások megkötése.

A Munkáltató és az Érdekképviseletek a Kormány e témában hozott határozatához, a munkaerő-piaci viszonyokhoz és a társaságok teherbíró képességéhez igazítottan:

- 2017-ben: 10%-os
- 2018-ban: 9%-os
- 2019-ben: 8%-os

keresetfejlesztésről kötöttek megállapodást azzal, hogy a kifizetés az április havi munkabérek elszámolásával egyidejűleg, 2017. január 1. napjára visszamenőleges hatállyal történik.

Az alapbérfejlesztést 2017. évben a Felek által meghatározott részletszabályok szerint kell végrehajtani (felzárkózás az alapbér sáv minimumára, a TÉRKŐ program bevezetésével összefüggő rendezések végrehajtása, megtartó program, munka-erőpiaci felzárkóztatási program, munkaerő mobilitási program, egyéni teljesítmények alapján történő differenciálás) az egyes tagvállalatok bérfejlesztési keretének maximum fele fordítható. A bérfejlesztés belső arányait a helyi szociális partnereknek megállapodásában kell rögzítenie, melyet előzetesen az MVM Zrt. humán erőforrás igazgatójával kell jóváhagyatni

Szociális és jóléti juttatások témakörében a megállapodás rögzíti, hogy az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. és az MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetsége között, 2016 november 22-én kötött szociális- és jóléti célú megállapodásban foglalt mértékek és elemek változatlanul érvényesek.
2017-2019 év vonatkozásában a szociális és jóléti célú kiadások reálértékének megőrzése a cél, amelyet a bérköltség %-ában meghatározott ÖNYP hozzájárulás biztosít.

Az alapbérfejlesztés végrehajtására vonatkozó szabályokat és a csoportszintű bér- és szociális megállapodást Csoportszintű Határozat tartalmazza majd, mely a dokumentumtárban mindenki számára elérhető lesz.

Ugyanakkor a szakszervezet tudomásul vette a munkáltató azon bejelentését, hogy a korábbi 7%+5%+5%-os munkáltatói ajánlathoz képesti jelentős, 10%-os elmozdulásra való tekintettel nem kerül kifizetésre a 2016. évi bérmegállapodás kapcsán az EBITDA túlteljesítéséhez kapcsolódóan az eredeti munkáltatói ajánlat részét képező 50 EFt/fő eredményérdekeltségi ösztönző.

A most aláírt megállapodás az MVM Csoport cégeire vonatkozó keretmegállapodás, mely lehetőséget ad a munkahelyi szociális partnereknek bérmegállapodások megkötésére.

Jelen kommunikációt várhatóan egy közösen – az MVM Zrt. elnök-vezérigazgatójával – aláírt kommunikáció is követni fog.

Gál Rezső

MVM TSZSZ elnök

Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...