< />
Szerző: Meyer Herta
2013. július 2.

MVM TSZSZ Hírek

A tulajdonosi ígéret és az országos bérajánlás ellenére sincs még mindig bérmegállapodás a jól menő MVM csoportnál!

„Munkavállaló nélkül nincs haszon, 0%-kal nincs jövő”

Mit akarunk? – béremelést!!
Mennyit akarunk? - 3,1 %-ot!!
Nem adnak, hagyjuk? Nem hagyjuk! Nem hagyjuk! Nem hagyjuk! …… skandálta a több száz munkavállalóból álló tömeg a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. épülete előtt.

A demonstrációt az MVM csoport Érdekegyeztető és Konzultációs Fórum szakszervezeti oldala, az MVM TSZSZ szervezte, mert – mint a szakszervezet vezetője, Gál Rezső a színpadon elmondta – az országos bérajánlás, illetve a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (az MVM csoportok tulajdonosa) erre utaló korábbi (2013. május 29.) pozitív kinyilatkoztatása ellenére sincs a 2013. évi bérekről és szociális kérdésekről megállapodás. Mindezen információk tükrében érthetetlen és elfogadhatatlan a munkáltató magatartása! Hozzátette: az MVM-csoport az elmúlt 50 év legsikeresebb esztendejét zárta 2012-ben, árbevétele 100 milliárd forinttal 770 milliárd forintra nőtt, az adózás előtti eredménye pedig 97 milliárd forint, így lenne miből bérfejlesztést megvalósítani. Reálisnak és elfogadhatónak nevezte a 3,1 százalékos béremelési követelésüket.


A tüntetésen beszédet mondott Gaskó István, a LIGA elnöke. Emlékeztetett, hogy az idei évi országos bérajánlást is a munkavállalók nyomására tudták kicsikarni (VOSZ előtti tüntetés) és hogy a 3,1%-os béremelés a reálkeresetek megőrzését jelentené. Az állami szektorban nem jutottak még nyugvópontra a tárgyalások, és ha kell, akkor nem ma jöttek ki utoljára az utcára a munkavállalók.

A bérüket követelő tüntetők között a villamosenergia-ipart képviselő munkavállalók mellett jelen voltak a bányászok, akiknek elnöke, Rabi Ferenc hangsúlyozta, hogy a két ágazat szorosan összefügg és hogy az állami szektorban van annyi nyereség, hogy a munkásokat ki lehessen tisztességesen fizetni. A reálbéremelés mellett kiemelte az erőművi munkahelyek megőrzésének fontosságát is, amit erősen veszélyeztet az országba érkező ukrán „piszkos áram”. A zöld és piros-fekete zászlók mellett lengedeztek a vasutas zászlók és az MSZOSZ transzparensek is. A konföderáció elnöke, Pataky Péter is beszédet mondott az eseményen. Hangsúlyozta a valódi gazdasági teljesítménynek megfelelő béremelés, a párbeszéd és az összefogás fontosságát.


A színpadon dobbal és jelszavak skandálásával kötötték össze az MVM csoporthoz tartozó szakszervezetek elnökeinek (Téglás József – Vértes,DUVISZ; Berkes Sándor - Paks, MÉSZ), illetve az ágazati vezetőknek (dr. Szilágyi József - EVDSZ, elnökhelyettes, Rabi Ferenc, Gál Rezső) és a konföderációk vezetőinek beszédeit.


dr. Szilágyi József a különböző szándékokra helyezte a hangsúlyt. Mit akar a kormány, mit a menedzsment és mit mi, a munkavállalók? - tette fel a kérdést. A kormány – mint mondta, pénzt, nyereséget, beruházásokat, a menedzsment meg megfelelni a kormánynak. Rendben van – mondta az elnökhelyettes – azonban mindezt ne a munkavállalók rovására akarják! Mert mit akar a munkavállaló? Bért, béremelést, biztos munkahelyet, korrekt tárgyalásokat. Szilágyi abszurdnak nevezte azt, hogy 2013 júliusában még nincs bérmegállapodás, pláne úgy hogy országos és ágazati szintű megállapodások segítenék azt, sőt a villamosenergia-ipari Ágazati Kollektív Szerződés szerint már több hónapja le is járt a határideje a bértárgyalások lezárásának.


Téglás József
kiemelte, hogy amíg az MNV Zrt. azt kommunikálja, hogy minden rendben van, addig mi, munkavállalók pontosan tudjuk, a bőrünkön érezzük, hogy semmi sincs rendben, hiszen a bérmegállapodás nincs aláírva és már júliust írunk! Mi magyarnak születtünk, ebben az országban akarunk élni, boldogulni, de nem bérrabszolgaként – hangsúlyozta a DUVISZ elnöke. Berkes Sándor vette át a mikrofont Téglástól. Berkes rámutatott arra, hogy nem szabad engedni azt, hogy a központi határozatok ellehetetlenítsék a béralkuk intézményét. A munkavállalók reálpozíciója nem romolhat 2013-ban. Semmiképp nem megengedhető az, hogy az alsóbb szinteken figyelmen kívül hagyják a felsőbb szintű, arra vonatkozó eredményeket, ajánlásokat – fejtette ki érvelését az elnök. A tüntetés ideje alatt érkezett a hír, miszerint a CGT bánya- és energia szektorának dolgozói (francia testvér szakszervezete az Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetségnek) szolidaritásukat fejezik ki az érintett magyar munkavállalókkal és mellettük állnak az MVM-mel szembeni, béremeléssel kapcsolatos követelésekben.


A megszólalók sorát Nagy Sándor, a DÉMÁSZ Szakszervezet elnöke zárta. Mint mondta, bár az EDF –hez tartozó szolgáltatónál működő szakszervezet munkavállalói nem az állami szférához tartoznak, hanem a francia multinacionális cég a tulajdonos, azonban szolidaritást tanúsítanak az állami szektorban dolgozó kollégákkal, és emlékeztette az állami szektorban a béremelésről döntőket, hogy a munkavállalók és családtagjaik egyben szavazópolgárok is.


A beszédek után Gaskó István és Gál Rezső petíciót adott át, amit az MNV részéről Dr. Fördös Géza (MNV Zrt. Társasági Portfólióért Felelős Főigazgató) vett át.


A két szakszervezeti vezető és a tüntetők, illetve az ágazat minden munkavállalója ígéretet kapott a tulajdonosi jogkört gyakorló MNV Zrt.-től arra vonatkozóan, hogy mindent elkövetnek azért, hogy mihamarabb célba érjenek a bértárgyalások.

Gál Rezső beszéde(videó - forrás: LIGA)

Gaskó István beszéde (videó - forrás: LIGA)

A petíció szövege (felolvassa Gál Rezső - forrás: LIGA)

Sajtóvisszhang:

HVG

ATV

hirek.ma

Hírstart

Hírfal

Nyírhír

Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...