< />
Szerző: G.K.-L.E.
2012. szeptember 11.

MVMDSZ Portré

MVM Dolgozóinak Szakszervezete – Gulyás Krisztián

Gulyás Krisztián 2005-ben kezdett az MVM Zrt.-nél és 2012 júliusa óta dolgozik az MVM Partner Zrt-nél a Menetrend-készítő és Mérlegkör Irányító Osztályon (MIO), jelenleg szakértőként. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen végzett, okleveles gépészmérnökként.

A villamosenergia-rendszerben történő villamosenergia-kereskedelem egyik alapvető technikai egysége a mérlegkör. Mérlegkör felelősként a fő feladata a MIO-n dolgozóknak a menetrendek elkészítéséhez szükséges adatok és információk begyűjtése és feldolgozása, a nemzetközi és belföldi napi menetrendek mérlegköri tagokkal és más mérlegkör felelősökkel történő egyeztetése, illetve a menetrendek bejelentése a rendszerirányító felé. Rendszerszintű szolgáltatások biztosítása a MAVIR részére. A fogyasztói igények megváltozása valamint az erőműveknél fellépő üzemzavarok esetén előálló inkonzisztenciák feloldása napon belüli menetrend-módosítások keretében. Mindez folyamatos munkarendben történik.

-Hozzá lehet szokni a műszakozáshoz?- kérdezem Krisztiánt.

-Nekem nem volt újdonság az éjszakai munka, az egyetemi évek alatt sokat dolgoztam éjszakánként, azonban ma is egy-egy mozgalmasabb este után jól jön a szabadnap. Akkoriban egészen más jellegű munkákat vállaltam, ami közel se járt ekkora felelősséggel. A MIO-n hajnali három órakor is ugyanolyan pontosnak, precíznek és gyorsnak kell lennünk, mint a nap bármely más szakában. Idővel persze sok folyamat rutinná válik, de az egyre sokrétűbbé váló munkánk mindig nagy koncentrációt igényel.

-Milyen a hangulat az osztályon, mennyire ismered a dolgozókat?

-Nagyon jó a hangulat! Nálunk szerencsére baráti légkör alakult ki. Ez másként nem is működne, hiszen a folyamatos munkarend megkívánja a rugalmasságot és az egymáshoz való alkalmazkodást. Munkaidőn kívül is szoktunk találkozni. Valakivel hetente háromszor is, az MVM SE foci meccsein.

-A munkahelyi közösséggel való kapcsolattartás miatt gondolkodtál el azon, hogy az összetartás előnyökkel járhat számodra és a kollégáid számára is, vagy már előbb voltak ismereteid az érdekvédelmemről?

-Idekerülésem után az első hetekben egy kollégám szólt, hogy működik egy szakszervezet az MVM-nél és mesélt az előnyeiről. Annyit mondott, hogyha valakinek problémája akad a munkahelyén, akkor bizalommal fordulhat a szakszervezethez, illetve a szakszervezeti tag védettebb és tárgyalóképesebb a munkáltató felé. Akkor ennyi elég is volt és amint lehetett, beléptem a szakszervezetbe. A tagdíjfizetés kezdetben rosszul érintett, de ma már tudom, hogy ez az összeg elenyésző ahhoz képest, mint amit a szakszervezet ki tud harcolni a dolgozóknak pénzben, juttatásban, érdekvédelemben. Szakszervezeti bizalmiként jutottam annyi információhoz, hogy én is el tudjam hatásosan magyarázni a kérdezőknek, mi miért van, miért előnyös számunkra a szakszervezeti tagság.

-Mikor vált fontosabbá ebbéli tevékenységed, illetve mikor vállaltál több feladatot?

-Elődömmel, Karvaly Józsi bácsival „cigi szünetben” sokat beszélgettem erről a témáról, és egyszer megkérdezte, lenne-e kedvem a szakszervezetben tisztséget vállalni és aktívan részt venni az érdekvédelmi tevékenységben. Gondoltam, végül is miért ne? Elvállaltam a bizalmi tisztséget, bemutatkoztam a helyi szakszervezet vezetőinek, és azóta részt veszek a szakszervezeti üléseken és az érdekegyeztető fórumokon. Egyenlőre a szakszervezet népszerűsítésében, a tagtoborzásban vállalok több feladatot és az újonnan alakult MVM DSZ ügyvivőjeként a rám háruló feladatokat is szeretném minél jobban ellátni.

-A pályakezdők még nem sokat tudnak erről? Valamilyen eredménye bizonyosan van, illetve a személyes meggyőzés sokat számít?

-Nemcsak a pályakezdők, de még az évek, évtizedek óta itt dolgozók, sincsenek tisztában miért fontos számunkra a szakszervezet. A cég bővülésével égető szükséggé vált a tagok toborzása a reprezentativitás miatt. Szerintem, a leghatásosabb a személyes beszélgetés, ezért próbáltam minél több munkatársamnak elmondani a saját tapasztalataimat, mit látok a tagságban előnyösnek. Beszéltem a szakszervezet idei munkájának eredményeiről – például az MNV idei 0%-os bérajánlásból hogyan lett 3,8%-os átlagos bérfejlesztés, vagy a megváltozott adótörvények miatt a VBKJ-t terhelő 25%-os adó helyett hogyan értük el hogy csak 10%-kal csökkent a VBKJ. Elmondtam a legfontosabb dolgot is, hogy a kollektív szerződésben szereplő a munkavállalókat kedvezően érintő dolgok, csak addig lesznek, amíg van szakszervezetünk. Amint a beszélgetésekből kiderült, a tagdíjfizetés, illetve a „potyautasság” amelyek felmerültek kifogásként „miért lépjek be, amíg a kellő létszám megvan”, illetve „miért fizessek tagdíjat, ha így is megkapok mindent”. A kifogások mellett úgy érzem azért a hallottak alapján, elgondolkodnak az emberek.

-. Milyen lehetőségek vannak még a tagtoborzásra?

-Üzemlátogatáskor, és a különböző családi és sport rendezvények alkalmával is szóba kerülhet a téma. Az idén tavasszal, az MVM SE-vel közösen megrendezett focikupán is sokan kérdeztek rá a szakszervezetre a zászló és szórólapok láttán. A szakszervezet a tagoknak és családtagjaiknak állatkerti éves bérletet és a vasúttörténeti parkba belépőket ajándékoz. Hetente 2 óra ingyenes jogsegélyszolgálatot biztosítunk a tagok számára, valamint beiskolázási segély is igényelhető. A sportolni vágyókat is igyekszünk megérinteni sportnapok megrendezésével, valamint igény esetén kedvezményes sport bérletek biztosításával. Október 13-án rendezzük meg az első MVM DSZ családi, és sportnapot, amire reményeink szerint minél többen eljönnek. Kirándulásokat, szakszervezeti hétvégéket is szervezünk még. Ezúton is várjuk a tagok és nem tagok ötleteit, igényeit programokra, amik még jobban összetarthatják ezt a társaságot.

-Az MVM Partner ZRT.-ben szeptember 27-én munkavédelmi képviselő és üzemi tanács választás lesz. Az ÜT-ben eddig póttag voltál, most is indulsz a választáson?

-Igen, most a szakszervezet jelöltjeként indulok. Póttagként részt vettem a jelenlegi üzemi tanács ülésein. Ismerem a feladatokat és a célokat. Amennyiben megválasztanak közvetítő szerepet vállalnék a szakszervezet és az üzemi tanács között. A hatékonyabb munka érdekében fontosnak tartom a két szervezet együttműködését. Rajtam kívül még három szakszervezeti tag indul az üzemi tanács választáson. Mindannyiunk célja, hogy megismerjétek lehetőségeiteket, jogaitokat. Azt szeretnénk elérni, hogy bizalommal forduljatok hozzánk kérdéseitekkel, felmerülő problémáitokkal.

-Hogyan kapcsolódsz ki szabadidődben?

Szabadidőmben, amikor csak tehetem, a barátnőmmel utazgatok. A sport is fontos az életemben sokat biciklizem és hetente 2-3 alkalommal focizok. Ami igazán kikapcsol az a főzés. Nálunk ez egy családi program, ilyenkor mindenki sürög-forog a konyhában. Minden évben rendezünk grill partit vagy gulyás főző versenyt, ami általában döntetlennel végződik. Amikor barátnőmmel külföldön járunk, igyekszünk minél több nemzeti ételt, és helyi specialitást megkóstolni. A finomabbakat itthon elkészítem, ami sokszor sikert arat a család körében.

-Van-e kedvenc ételed?

Számomra a kacsasült párolt lila káposztával és hagymás törtburgonyával verhetetlen kombináció.

Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...