< />
Szerző: F. A.
2012. május 16.

MVMDSZ Portré

MVM Dolgozóinak Szakszervezete ügyvivő – Dr. Fogarasi Attila

"Az üzemi tanács egy rendkívül érdekes intézmény. Célja, hogy a vállalat „irányításában” a munkavállalók is részt vehessenek. Fontos küldetése a tanácsnak, hogy a munkáltatói és munkavállalói érdekeket összehangolja, érdekkonfliktus helyett az érdekharmonizálást szolgálja. Egy jól működő vállalat esetében a munkavállalói és munkáltatói érdekegyeztetés az érdekvédelem legkreatívabb, legtermékenyebb színtere."

-Mivel foglalkozol a cégnél?

-A Biztonsági Igazgatóságon dolgozom főmunkatársként, feladatom többek között, hogy az MVM Csoport munkatársai a korábban megszokott színvonalú, vagy reményeink szerint annál is magasabb szintű biztonsági környezetben végezhessék munkájukat.

-Miben látod a munkahelyi kollektíva erejét?

-Változó világban élünk. Az MVM egy rendkívül sikeres állami vállalat, nagy megtiszteltetés, hogy itt dolgozhatok. Olyan munkakultúrával, szakmai alázattal találkoztam, mely példaértékű lehetne bármely más vállalatnál. Munkámmal kapcsolatban sok-sok kollégámmal találkoztam.

Úgy érzékeltem, szinte mindenki szereti az MVM-et, lojális annak céljaihoz. Azt tapasztaltam, hogy egymás segítése, munkájának támogatása hétköznapi, megszokott cselekedet, nem kivételes jótett. A közös elképzelések megvalósítása a munkavégzés elfogadott eredménye.

A vállalat most új célok felé tör. Válaszolva a mai kor kihívásaira új értékrendet kell, hogy kialakítson. Az MVM kollektívája fontos építőköve, de egyben építőmestere is ennek az új értékrendnek. Az érdekek-értékek harmonizálása, hosszú távú kiegyensúlyozása nem képzelhető el a kollektíva alkotó ereje nélkül. A közös erőfeszítés – a közös célokért – vállalati szinten is egységteremtő és jövőformáló lehet.

-Hogyan kerültél kapcsolatba a szakszervezettel?

-2010-ben, munkába állásommal szinte egy időben kerestem a kapcsolatot az érdekvédelem helyi képviselőivel, felajánlva segítségemet munkájukhoz. Az MVM közössége befogadott, nyitottan és munkámat, személyemet támogatva üdvözölt mindenki. Viszonozni minden munkatársnak külön-külön nem tudom a kapott segítséget, ezért a kollektív képviseleten keresztül próbálom visszaadni azt.

-Szerinted miként lehetne erősebbé tenni helyileg az érdekvédelmet?

-Az MVM Csoport a magyar energetikai szektor zászlóshajója. Erejét nem csak a villamos ipari vertikumot lefedő eszközparkja, de a minden téren versenyképes szellemi tőkéje is megalapozza. A vállalatcsoport dinamikus, virulens szervezetként reagál a makro- és mikrokörnyezet változásaira. Az érdekvédelem erősebbé akkor válhat, ha megértjük a változás okait, céljait. Nem kimerevíteni szükséges a jelenlegi állapotot, a vívmányok megőrzése érdekében élére kell állnunk a folyamatoknak. Támogatjuk a vállalat fejlődését annak érdekében, hogy ennek eredményeiből a munkavállalók a jövőben is részesülhessenek.

-Miért fontos az üzemi tanács és a szakszervezet jó kapcsolata?

-Az üzemi tanács egy rendkívül érdekes intézmény. Célja, hogy a vállalat „irányításában” a munkavállalók is részt vehessenek. Fontos küldetése a tanácsnak, hogy a munkáltatói és munkavállalói érdekeket összehangolja, érdekkonfliktus helyett az érdekharmonizálást szolgálja. Egy jól működő vállalat esetében a munkavállalói és munkáltatói érdekegyeztetés az érdekvédelem legkreatívabb, legtermékenyebb színtere.

-Miért előnyös, ha az üzemi tanács tagjai a szakszervezet jelöltjei közül kerülnek ki?

-A munka törvénykönyve pontosan szabályozza a szakszervezetek és az üzemi tanács feladat és hatáskörét. A két intézmény kompetenciája nem azonos, de a két halmaz metszete meghatározó. A munkabéke, a munkáltatói-munkavállalói érdekegyeztetés sikeréhez fontos, hogy az érdekvédelem részvétele a vállalat irányításában biztosított legyen. A vállalat középtávú céljait tekintve a munkáltató és a szakszervezet közös, összehangolt erőfeszítése a leghatékonyabb eszköz.

-Miként látod, hogyan viszonyul a cég vezetése az üzemi tanácshoz, illetve a szakszervezethez?

-Az MVM Csoport regionálisan is jelentős nagyvállalat. Óriási szellemi és anyagi vagyon fölött rendelkezik. A csoportstruktúra heterogén szerkezetű, az energetika, a távközlés, telekommunikáció széles spektrumát határozza meg. Egy ekkora óriásvállalat irányítása rendkívüli felelősséget és felkészültséget igényel. A tevékenység jellegéből adódóan a vállalati stratégia 20-25 éves kitekintést igényel.

Az ország áramellátásból adódó kötelezettség csak a legkiválóbb szakemberek munkájával teljesíthető. Ezért a munkáltató és a munkavállalók érdekei itt azonosak. Rövidtávú gazdálkodási „kényszerek” nem befolyásolhatják a munkavállalók létbiztonságát. Elnök úr a 2012. évi feladat-meghatározó értekezleten is az emberi élet, az egészség védelmét helyezte a működés egyik meghatározó fókuszába.

A vállalatcsoport éppen az új kihívásokra reagálva, személyi állományát tekintve is jelentős átalakuláson megy át. A munkavállalói létbiztonság, a stabilitás biztosításának elmulasztása közvetlenül veszélyeztetné a vállalat stratégia céljainak elérését. Az MVM menedzsmentje pontosan látja ennek fontosságát és – a makrogazdasági folyamatokra is figyelemmel – minden lehetőséget megragad a munkavállalói teljesítmény elismerésére.

Álláspontom szerint a szakszervezet és a munkáltató középtávú együttműködésének: a munkavállalói vívmányok megőrzése, a munkavédelem, a munkabalesetek megelőzése, a személyi állomány stabilizálása, a dolgozói teljesítmény értékarányos elismerése olyan közös területe lehet, melyben jelentős szinergiahatás rejlik. Ennek „kinyerése” a menedzsment, az üzemi tanács és a szakszervezet legfontosabb közös feladata.

Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...