< />
2012. május 22.

MVMDSZ Portré

Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete – Klicsu Zsoltné Szóka Alice

- Miként alakult az „MVM-es” pályád?

- Először a számviteli osztályon dolgoztam bérelszámolóként, aztán csoportvezető lettem. Gyes után a pénzügyi osztályra kerültem, ahol jelenleg is dolgozom. Azt nem lehet mondani, hogy unalmas a munkám: többek között a leányvállalatok garanciáinak nyomon követése és a pénztárellenőri feladat tartoznak tevékenységi körömbe.

- Bizonyára sok munkavállalót ismersz a cégnél?

- Már sajnos egyre kevesebbet, mert az induló csapat - még a régi trösztben -, már nagyon elfogyott, sok az ismeretlen számomra is. Ebben közrejátszik a helyi kollektíva is, mert régebben, a nagy cég ellenére, családiasabb volt a hangulat, jobban ismerték egymást a dolgozók, beszélgettek, a személyes kapcsolatok őszintébbek voltak. A cég létszáma jelenleg kisebb, mégsem ismerjük egymást. Mindenki dolgozik látástól vakulásig. A csapatok hiányoznak.

- Véleményed szerint miért van ez így?

- Az utóbbi húsz év hozott magával mindenféle szemléletváltást. Az emberek zöme a saját teljesítményére figyel csak, munkakapcsolatok vannak, barátiak kevésbé. A hétvégére mindez halmozottan igaz, „ha letettem a ceruzát, mennék haza”. Egyes rendezvényeken a vezetés próbálja összehozni a csapatot, de a programokon sokkal kevesebben jelennek meg, mint amire az ember gondolna.

- Miben lehetne más?

- A munkakörnyezet és a jó hangulat. A csapatszellem, ha kialakul, jobban kötődik az ember a hely miliőjéhez is. Motivál a jobb teljesítményre. A vezetőváltások gyakorisága miatt a menedzsment nem tud hosszú távú projekteket véghezvinni ez ügyben.

- Miként lettél szakszervezeti tag?

- A munkába álláskor megkerestek azonnal, miként a korábbi munkahelyemen is.

- Hogyan gondolkozol a szakszervezeti díj mértékéről?

- Nem úgy nézek a dologra, hogy megéri-e, hanem hogy veszíthetek-e vele? Mivel úgy látom, hogy nem veszítek vele semmit, sőt inkább hasznomra van a tagság, nem gondolkodom a 0,8%-on. Végül is ennyit minden hónapban elköltök felesleges dolgokra is, miként mások. Ezen kívül tájékozott voltam abban, mi pontosan a szakszervezet tevékenysége – az informáltság ebben is előny.

- Hogyan látod ezt?

- A szakszervezet alapvetően érdekvédelmi intézmény. Úgy vélem, ez nem eléggé nyilvános és főként nem feltűnő. A másik, a „potyautasság”. Ha reprezentatív a szakszervezet, tárgyalhat a munkáltatóval a Kollektív szerződésről, a bérekről, stb., mely eredmények adott cégnél minden munkavállalóra érvényesek. Ha nem így működne, azaz csak a tagokra lenne érvényes a Kollektív szerződés, ők kapnának csak 13. havi fizetést és a többi juttatást, amit a szakszervezet a tárgyalásokkal ér el, rögtön nem sokallná senki a 0,8%-ot. Kevés ember eredménye érinti a sokak érdekét – innen is táplálkozhat az érdektelenség.

- Előfordul, hogy erről beszélgetsz a kollégákkal?

- Nem, ez nem téma. A beszélgetések kialakulása is egyre ritkább, sőt már az pozitív, ha köszönnek egymásnak a dolgozók. Ilyen körben akkor miről beszélgessünk? Inkább hallgatás van. Illetve a korcsoportoknak meg van a saját gondja-baja.

- Az üzemi tanácsról tudnak információkat a dolgozók?

- Az üzemi tanácsról talán kicsit többet, jelenleg nagyon felfutott az előkészület. A sok jelölt az eredménytelen első kört vetíti előre véleményem szerint. De a jelenleg hatályos Munkatörvénykönyv is rendelkezik arról, milyen képviselet szükséges az üzemi tanácsban a szakszervezet részéről a reprezentativitáshoz, azaz a kollektív szerződés kötéséhez és a bértárgyaláshoz egyaránt. Az érdekérvényesítés és képviselet akkor működik igazán, ha megfelelő információ is van, ami az üzemi tanácsokat illeti meg igazán. Az egyik a konszenzuskereső, a másik az érdekérvényesítő – mindegyikre nagy szükség van. Nem látható a tulajdonképpeni munka, az eredmények propagálása hiányzik.

- A transzparenciára és a jobb kommunikációra gondolsz?

- Igen, a népszerűsítésre, láttatásra. Láthatunk a híradóban külföldi szakszervezeti megmozdulásokat és hogy mennyi dolgozó áll mögéjük – eredményesek, hiszen a nagy taglétszám bázist ad.

Klicsu Zsoltné Szóka Alice nagy eredménnyel tudja összeegyeztetni a családi életet, házimunkát, kikapcsolódást a munkahelyi helytállással. Öt gyermeke van, a legidősebb, Zsolt huszonöt éves, már családos, a legfiatalabb a tizenhat éves Dorottya. „Középen” érkeztek a nagycsaládba Erzsébet, Anna, Zsófia. Nagy segítség volt Alice számára az édesanyja – többgenerációs otthonban élnek. A munka és családi élet mellett hobbiként űzi a hímzést, abból is leginkább a keresztszemest és a gobelint. A keresztrejtvényen kívül a sudoku és az olvasás, illetve a TV-ben a tudomány közeli sorozatok kötik le igazán, de ha kimarad egy-egy rész, „nem áll meg a világ”.

Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...