< />
2014. szeptember 29.

MVMDSZ Hírek

NET-es rendezvény a Kék Dunában

Az alapszervezetről néhány szóban: Egy fiatal alapszervezet vagyunk, mert maga az MVM NET Zrt. is fiatal. 2012-ben az Anyavállalat alapította, mint az MVM Csoport korszerű, nagy kapacitású és kimagasló megbízhatóságú távközlési szolgáltatásokat nyújtó tagvállalatát. Az MVM-ből jött tagok megszavazták, hogy a továbbiakban is az MVM DSZ-hez akarnak tartozni, nincs szükség új szakszervezet létrehozására. Így indultunk. Elkezdődött a tagtoborzás, 2013. év őszére elértük a 20 főt. Köszönet jár érte az első ügyvivőknek. A jó alapokról indulva egy kényszerű ügyvivő váltás után, elkezdődött egy dinamikus fejlődés, amely eredményeképpen, mára elértük a 60 főt. Ez a teljes munkavállalói létszám (vezetők nélküli létszám) több mint 50%-a! Hogyan lehetséges ez? Bőszen hirdetjük az „Együtt erősebbek vagyunk” szlogent. Nem csak frázisként, hanem tartalommal megtöltve.

Az MVM DSZ biztonságot ad valamennyi tagjának, képviseli az érdekeit a felsőbb fórumokon, bértárgyalásokon, VBKJ megállapodásnál, nem engedi, hogy a tagjai kiszolgáltatottak legyenek. Talán a legfontosabb, amit mindezeken felül ad, a hovatartozás élményét. Ezt azért emelem ki, mert a mai anyagias világban egyre személytelenebbé válnak a kapcsolatok. Ennek ellensúlyozására a szakszervezettel újra tartalommal akarjuk megtölteni az együvé tartozást, a kapcsolatokat. Ennek megfelelően előtérbe állítjuk az Embert. Figyelni egymás problémáira, segíteni, megoldani azokat. A közösségi munkánk mottója „ne föntről várd a mannát, tegyél érte te magad”. Mit is jelent ez? Ahhoz, hogy elérjük a céljainkat, nekünk kell kezdeményezni, nem kell másra várni, nem kell félni, fel kell vetni a problémákat. A megoldás keresésében nem maradunk egyedül, azt már közösen tesszük meg. Mi szükséges ehhez? A kölcsönös bizalom, egymás elismerése, és mondjuk ki bátran a „Közösség ereje”.

MVM DSZ NET-es rendezvény a Kék Dunában
MVM DSZ NET-es rendezvény a Kék Dunában

A program

A meghívottak köszöntése után, ismertettem az elmúlt év eredményeit. Vitathatatlanul a legnagyobb eredményünk, hogy nem született Munkavállalókat érintő MVM Csoport szintű döntés a véleményünk és tudtunk nélkül. Ennek érdekében részt vettünk, illetve véleményünkkel alakítottuk a 2014. évi bér, a VBKJ és a Medicover egészségbiztosítás bevezetésével kapcsolatos tárgyalásokat, hogy csak a fontosabbakat említsem.

Helyi szinten fontosnak tartjuk, hogy a szakszervezet hathatós segítségével megválasztásra került az MVM NET Zrt. Üzemi Tanácsa. Így teljessé vált az MVM NET Zrt. Munkavállalóinak érdekképviselete. Továbbra is kiemelt feladatnak tekintjük a taglétszám növelését. Távlati célként a 60%-os szervezettség elérését tűztük ki magunk elé.


Az eddig leírtakból az derülhet ki, hogy minden csodálatos. Be kell vallanom, hogy nem minden fenékig tejföl, ebből adódóan beszéljünk most egy kicsit a problémáinkról is.

Mi az, amit nem sikerült elérnünk az elmúlt időszakban?

Másfél évvel ezelőtt kezdődtek meg a Kollektív Szerződés kötés előkészületei. Sajnálatos módon a mai napig még nem került megkötésre. Miért is? A folyamatos tárgyalásokon, újabb és újabb problémákba ütköztünk, amelyeket meg kellett oldanunk. Mit is akarunk elérni? Nem akarunk többet, mint ami az alapító tagjainknak is járt MVM-esként. Sajnálatos módon az új Mt. szerint ez nem elérhető, viszont azon pontjait, amelyek nem esnek az új Mt. hatálya alá, azokat igen is akarjuk és azért meg is teszünk mindent! Mára az utolsó simításokhoz érkeztünk, így reményeim szerint belátható időn belül megkötésre kerülhet a KSZ.

Mi jelent még problémát? Még ilyen szervezettség mellett is gondot jelent olykor a Munkavállalói érdektelenség. A Munkavállalókkal való beszélgetések folyamán gyakran hallom, „minek legyek szakszervezeti tag, vagytok úgy is elegen, majd mindent elintéztek”. Innen üzenem a hasonló gondolkodásúaknak, hogy a szakszervezetet a tagok alkotják. Ha nincsenek tagok, nincs szakszervezet, ha nincs szakszervezet, nincs béremelés, nincs VBKJ, nincs egészségbiztosítás és folytathatnám tovább a sort. Hogy is mondják? Akkor tudjuk megbecsülni igazán valaminek az értékét, amikor már nincs, ezt ne várjuk meg. Úgyhogy, akik nem azt szeretnék, hogy csak megtörténjen velük az élet, hanem alakítani, befolyásolni szeretnék azt, illetve felelősséget vállalnak a közösségünkért, azokat szeretettel várjuk a szakszervezetbe.

Az Elnök úr

Fontosnak tartottuk a személyes találkozást Elnök úrral, ezért is hívtuk meg és kértük, hogy előadásában ismertesse az MVM DSZ helyét a szakszervezeti szövetségekben, világítson rá az Mt. kedvezőtlen pontjaira, illetve vázolja az előttünk álló feladatokat, majd válaszoljon a felmerülő kérdésekre. Gál Rezső úr szívesen tett eleget kérésünknek. Előadásában méltatta az alapszervezetnél elvégzett munkát, kiemelte a taglétszám nagymértékű növekedését. Az eredményeink elismeréseként felajánlotta, hogy az MVM DSZ az alapszervezet részére költségkeretet biztosít egy kiránduláshoz. A jelenlévő tagjaink ezt nagy ovációval fogadták. Legfontosabb előttünk álló feladatnak Ő is a KSZ megkötését jelölte meg. Rávilágított, hogy az abban foglaltak biztonságot nyújtanak a Munkavállalóknak, mind a munkahellyel, mind a bérezéssel, mind a szociális juttatásokkal kapcsolatban. Egyben jelezte, hogy minden tőle telhetőt megtesz, annak érdekében, hogy aláírásra kerüljön. A kérdésekre adott válaszaival, gazdagítottuk tudásunkat a szakszervezeti mozgalommal kapcsolatban, megértettünk bizonyos összefüggéseket. Megnőtt bennünk a hit a szakszervezet iránt. Az elnök úr szavaitól még inkább megerősödött bennünk, hogy „Együtt erősebbek vagyunk”!

A szellemi táplálék után a testet is tápláltuk

A jó hangulatú előadás után a test táplálása került előtérbe. A gulyás mindenkinek elnyerte a tetszését.
Engedjétek meg, hogy itt dicsérjem meg a szakácsainkat, Bagi Gábort és Kapás Tibort, akik elkészítették számunkra a betevőt. Gratulálunk nekik, „megtartjuk Őket”.

Az étel elfogyasztása után kötetlen beszélgetések kezdődtek, megpróbáltuk jobban megismerni egymás civil oldalát.

A csattanó

Nem múlhat el rendezvény játékos vetélkedő nélkül. Mi sem tettünk másképpen. Éppen jókor jött, hogy kellőképpen felvillanyozzon bennünket. Három csapatot alakítottunk és megkezdődött a játék, móka, kacagás.

Kaliczka-Garda Mónika készítette el a vetélkedő anyagát, és Ő is vezette le. Szép volt Mónika! Függetlenül attól, hogy a játék végén kialakult egy sorrend, mindenki nyert! Önfeledten nevettünk. Még napokkal később is emlegettünk egy-egy jó poént. Jobban megismertük egymást. Másképpen fogunk egymásra nézni a jövőben, jobban odafigyelünk, mint eddig, és ez volt a cél. Közösséget kovácsoltunk!

Szeretnénk tradíciót teremteni, visszajönni minden évben újra.

Ez a rendezvény nem jöhetett volna létre az MVM DSZ támogatása nélkül. Köszönjük!

Káplár Sándor
ügyvivő
MVM DSZ

Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...