< />
2013. január 21.

MVMDSZ Hírek

MVM DSZ évindító fórum

A munkavállalók kezdeményezésére az MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete (MVM DSZ) szervezésében fórumot tartottak Budapesten január 17-én az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. székházában.

Napirendi pontok:

1. Kitekintés a 2013-as évre
2. Komplex tájékoztató a HAY munkakör értékelés-elemzés bevezetése kapcsán

a.) Tájékoztató a munkáltató részéről
Előadó: Simon Csilla humán stratégiai és módszertani osztályvezető és
Éliás Andrea főmunkatárs
b.) Tájékoztató az MVM Paksi Atomerőmű Zrt.-ben a munkakör értékelés bevezetésével kapcsolatban tett lépésekről
Előadó: Lőrincz László PADOSZ elnök
c.) A munkakör értékelés bevezetésével kapcsolatos tapasztalatok az E.ON társaságcsoportnál
Előadó: Pinczés Ernő TIVISZ elnök
d.) A munkakör értékelés bevezetésével kapcsolatos tapasztalatok az EDF társaságcsoportnál
Előadó: Nagy Sándor, a DÉMÁSZ Szakszervezet elnöke
e.) Tájékoztató a HAY rendszer bevezetésével kapcsolatosan készülő megállapodásról
Előadó: Gál Rezső MVM TSZSZ elnök

3. Tájékoztatók

  • az MVM Csoportban bevezetendő típus munkaszerződés kérdésköréről
  • az átlagkereset/távolléti díjszámítás megállapodásról
  • az MVM Csoport készülőben lévő kollektív szerződésének aktuális kérdéseiről
  • a 2013. évi VBKJ megállapodásról, valamint várható további fejleményekről


4. Tájékoztató a Villamosenergia-ipari Ágazati Kollektív szerződés (VKSZ) tárgyalásairól, valamint a 2013. évi ágazati szintű bértárgyalások helyzetéről.

Elsőként komplex tájékoztató hangzott el a munkáltatói oldal részéről Simon Csilla, az MVM Zrt. humán stratégiai és módszertani osztályvezetőjétől, valamint Éliás Andrea, az MVM Zrt. Humán Stratégiai és Módszertani Osztály főmunkatársától a HAY munkakör értékelés-elemzés bevezetéséről. A HAY munkakör értékelés és besorolási rendszer alapelvei vonatkozásában az MVM ÉKF keretében belül egy megállapodás készül, mely várhatóan egy hónapon belül aláírásra került. A prezentáció szóbeli kiegészítéseként elhangzott az is, hogy: az elmúlt évben végzett munka eredményeként kialakították a munkaköri rendszer kereteit, meghatározták és racionalizálták a munkaköröket – leírásukat a Besorolási Kézikönyv fogja össze, illetve elkészült társaságcsoport szinten a munkaköri mátrix és a munkakörök elemzése. A 2013-as év első negyedév végéig tervezik a munkavállalói besorolásokat véglegesíteni, mely során folyamatos egyeztetés folyik a munkavállalói érdekképviseletekkel a társaságcsoportban. A mértékeket a kollektív szerződés és a tagvállalat gazdasági helyzete határozza majd meg.

Ezt követően Lőrincz László a Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete (PADOSZ) elnöke tartott tájékoztatót arról, milyen folyamatban zajlik a rendszer előkészítése munkavállalói szemszögből az MVM Paksi Atomerőmű Zrt.-nél. Az elnök elmondta, az érdekképviseletek fontosnak tartják, hogy a munkáltatói oldal is ismerje meg a dolgozók, különböző szakterületeken dolgozók véleményét a rendszerről, illetve fontos volt kialakítani azon elveket, melyeken keresztül folytak az értékelések és keretbesorolások. A vélemény egyeztetések folyamatosak voltak és miután a szakszervezetek megismerték a teljes mátrixot, javaslatokat tettek és konzultációkat folyattak a munkavállalókkal és a menedzsmenttel. Lőrincz László kiemelte, hogy a besorolás során figyelembe kell venni a speciális szakmákat is és az egyéni kérdéseket. Tapasztalatként hangsúlyozta, hogy az érdekképviselet kezdeti aggodalmai a besorolási rendszer bevezetésével kapcsolatban eloszlottak, a munkáltató és munkavállalói képviseletek közötti együttműködés során megválaszolhatók a felmerült kérdések a továbbiakban is.

Nagy Sándor a DÉMÁSZ Szakszervezet vezető elnöke tájékoztatót adott a munkakör értékelés bevezetésével kapcsolatos eddigi tapasztalatokról az EDF Társaságcsoportnál. Az EDF-nél 2008-ban vezették be hazánkban a bérmátrix rendszert, melynek vannak előnyei és hátrányai is. A társaságcsoport számos telephellyel rendelkezik az országban, ahol az eltéréseket korrigálni kellett. – Mindenképpen kiemelt, hogy objektív értékelések szülessenek a rendszer kialakításánál, korrekt legyen a véleményezés a munkakörökről, feladatokról és felelősségi körről, pontos legyen a szabályozás és nagy figyelmet kell szentelni a munkaköri leírásoknak – akkor jól működtethető rendszert lehet alkalmazni – mondta Nagy Sándor.

Az E.ON Társaságcsoportnál alkalmazott munkakör értékelési rendszer eddigi tapasztalatairól tartott előadást Pinczés Ernő, a Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet (TIVISZ) elnöke. A jelenlegi HAY rendszer előzményeként a társaságcsoportnál lezajlott a nagyvállalati integrálás folyamata, a tevékenységi körök pontos szétválasztása, a bérezés egységesítése és a munkaértékelő rendszer bevezetése. A HAY 2009-es bevezetése sávos bérrendszert hozott, mely során nagy eredmény az, hogy az azonos munkakörben dolgozók azonos bérezésben részesülnek, telephelytől függetlenül. A sávos bérrendszer kialakításánál figyelembe vették a kompetenciák értékelését – például a munkakör betöltése megfelelő képesítés nélkül 10%-kal kevesebb bért jelent -, illetve a szenioritást, tapasztalati tényezőt is. Jelenleg a szakszervezet feladatának tekinti, hogy minden a társaságcsoporthoz tartozó cég a kialakított sávba tartozzon, azaz bárhol is van az országban a telephely, ne a helyi gazdasági viszonyok határozzák meg a munkavállaló bérét.

A fórumon a jelenlévők kérdéseket tettek fel a besorolással, a munkakörökkel és feladatkörökkel kapcsolatban, melyre az előadók válaszoltak és elmondták, hogy az eddigi tapasztalatok azt mutatják, korrekt és pontos besorolási rendszer kialakítása folyik az MVM Társaságcsoportnál.

A továbbiakban Gál Rezső az MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete elnöke több témában informálta a megjelent munkavállalói érdekképviselőket és munkavállalókat: Az MVM Csoportban bevezetendő típus munkaszerződésekről, az átlagkereset/távolléti díjszámításról, az MVM Csoport készülőben lévő kollektív szerződésének aktuális kérdéseiről, illetve a 2013. évi VBKJ megállapodásról.


Fotók és cikk: Lóczy Erzsébet

Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...