< />
2009. július 13.

MVMDSZ Hírek

Hazai energiahordozóra alapozott
világszínvonalú nagyerőmű épül Magyarországon
- aláírták az új projekttársaság Vegyesvállalati Szerződését

2008. szeptember 30-án Mártha Imre, a Magyar Villamos Művek Zrt. vezérigazgatója, és Valaska József, a Mátrai Erőmű Zrt. igazgatóságának elnöke a szükséges testületi döntéseket követően aláírták az új, 400 MW kapacitású, lignittüzelésű blokkot megvalósító projekttársaság Vegyesvállalati Szerződését.
A Visontán, a mátrai és a bükki lignitvagyonra alapozott új erőművet létesítő társaságban az MVM Zrt. 74,9 %, míg a Mátrai Erőmű Zrt. 25,1 % tulajdoni aránnyal rendelkezik.
A növekvő villamosenergia-igények és az elavult erőművek kényszerű leállítása szükségessé teszi új erőművek építését hazánkban. A közép-kelet-európai régió egészét is villamosenergia-forráshiány jellemzi, kevés a versenyképes áron termelő korszerű erőmű, emiatt az importlehetőségek is korlátozottak. Magyarországon a lignit az egyetlen, számottevő mennyiségben rendelkezésre álló, hazai kitermelésű energiahordozó, amelynek felhasználása ezért az energiaellátás biztonsága szempontjából is fontos, hiszen hazánk közismerten magas energiahordozó-importfüggőségét csökkenti. Az új blokk építése ezért összhangban van Magyarország energiapolitikai célkitűzéseivel. A hazai energiahordozóval megtermelt villamos energia ára alapvetően nem a világpiaci árak mozgásától, hanem a kitermelés költségeitől függ, így hosszú távon is kiszámítható, stabil tüzelőanyag ár, ebből fakadóan stabil villamosenergia-termelési önköltség biztosítható. Az új blokk méretére jellemző, hogy önmagában Magyarország háztartási villamosenergia-felhasználásának mintegy ötödét biztosítja.
Az új erőmű létesítése egyben összhangban van hazánk klímapolitikai célkitűzéseivel és része Magyarországnak a széndioxid-kibocsátás csökkentése érdekében teendő intézkedéseinek. Az új, nagy hatásfokú, nagy egységteljesítményű blokk működésével javul a teljes hazai erőműpark összhatásfoka, ezáltal a mindenkori villamosenergia-igény kielégítése mellett csökken a környezet terhelése és csökken az ország primer energiahordozó-felhasználása. Az erőmű üzembe lépése jelentősen javítja Magyarország jelenlegi környezeti állapotát. Az új blokk belépésével a jelenlegi Mátrai Erőmű fajlagos CO2-kibocsátása (1 kWh megtermelt energiához tartozó kibocsátás) több mint 20 %-kal csökken. A 42%-os hatásfokú új blokk nem bocsát ki több széndioxidot, mint az üzembe állásakor a Mátrában leálló és jelenleg még üzemelő két darab 100 MW-os blokk, melyek 40 évesek, és csupán 26%-os hatásfokúak.
Az új létesítmény kedvező környezeti hatásainak egyik további fontos eleme, hogy az alkalmazott világszínvonalú technológiai megoldásoknak köszönhetően képes mintegy 10 %-ban egyéb módon nem hasznosítható biomassza eltüzelésére is. Az új blokk úgy létesül, hogy a későbbiekben alkalmas lesz CO2-elnyelő technológiával történő kiegészítésre. Az új erőműblokkban termelt villamos energia ennek megvalósulásáig is versenyképes, annak ellenére, hogy költségei között a CO2 kvóta beszerzés ráfordításaival is számolni kell.
Az aláírt Vegyesvállalati Szerződés a felek együttműködését szabályozza a létesítés előkészítés kapcsolatrendszerének kialakítása, a beruházás, majd a működtetés és üzemeltetés folyamatában. Ennek megfelelően a megállapodás mintegy 40 évre szóló együttműködés kereteit teremti meg az állami tulajdonú Magyar Villamos Művek Zrt. és a német RWE-EnBW konzorcium többségi tulajdonában lévő Mátrai Erőmű Zrt. között. A két alapító cég közötti feladatok megosztása során a létesítés és az áram piacra vitele az MVM felelőssége, míg a Mátrai Erőmű feladata a tüzelőanyag-ellátás biztosítása és az erőmű üzemeltetése. A beruházás értéke mintegy 200 Mrd Ft. A projekt finanszírozása várhatóan 20 %-ban saját forrásból, míg 80 %-ban bankhitelből történik. A beruházás a tulajdonosok üzleti kockázatára épül, nem igényel állami garanciavállalást és egyéb állami forrást.
Az építés időszakában - 2010-2015. között - 2000 új munkahely jön létre Észak-Magyarországon, a munkanélküliséggel egyik leginkább sújtott térségben. A blokk a tervek szerint 2015. év második felében kezdi meg kereskedelmi üzemét. Ezt követően a lignit bázisú villamosenergia-termelés megtartja az energiapolitika elvárásainak megfelelően a jelenlegi 15%-os piaci részarányát - garantálva a munkahelyek megtartását.
Az MVM és a Mátrai Erőmű egyaránt bízik abban, hogy a világszínvonalú, részben még kísérleti stádiumban lévő környezetkímélő technológiák alkalmazásával megvalósuló létesítmény megteremti az alapját a nemzeti kincset jelentő magyar energetikai lignitvagyon hasznosításának és hozzájárul a magyar gazdaság versenyképességének növekedéséhez valamint ahhoz, hogy a magyar fogyasztók kedvező áron jussanak környezetbarát módon termelt villamos energiához.
Forrás: SAJTÓKÖZLEMÉNY, MVM Zrt. Kommunikációs Osztály
Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...