< />
2009. július 13.

MVMDSZ Hírek

Hatékony eszköz az árampiaci kereskedelem élénkítésére

A Magyar Villamos Művek Társaságcsoport önálló céget alapított annak érdekében, hogy tovább élénkítse a hazai árampiacot. Az új társaságot POWERFORUM Zrt. néven május végén jegyezte be a cégbíróság, működésének alapja az "MVM Piac-tér” néven immár hatodik éve működő, internet alapú kereskedési platform.

Sajtótájékoztatón mutatták be az új társaságot. Lovas Győző, Bakács István, Mártha Imre, Tringer Ágoston

Sajtótájékoztatón mutatták be az új társaságot. Lovas Győző, Bakács István, Mártha Imre, Tringer Ágoston
A rendszer célja, hogy a piaci szereplők számára egyenlő feltételeket biztosítva, minél könnyebben találjanak egymásra a potenciális eladók és vásárlók. Az önálló társaság létrehozásának fő oka, hogy mára az MVM Piactér a hazai áramkereskedelem egyik legjelentősebb tényezője lett, 2007-ben a magyarországi áramfelhasználás több mint 10%-a, mintegy 70 Mrd Ft értékű villamos energia cserélt gazdát ezen a fórumon.
Az MVM már a társaság vezető testületeinek kiválasztása során is kifejezésre kívánta juttatni, hogy a POWERFORUM az árampiac egészét, annak összes résztvevőjét szolgálja. Ezért az MVM Zrt. vezérigazgatója, Mártha Imre a szektor valamennyi szegmensét képviselő, közismert vezetőket kért fel a társaság felügyelő bizottságába. A felkért szakemberek - akik között nincs MVM-et képviselő vezető - elfogadták a felkérést. Így a POWERFORUM Zrt. FB tagjai: Bakács István, az EON Hungária Zrt. igazgatósági tagja, Bertalan Zsolt, a MAVIR ZRt. igazgatója, Felsmann Balázs energetikai szakértő, Hornai Gábor, a Magyar Villamosenergia-kereskedők Egyesületének elnöke, Valaska József, a Mátrai Erőmű Zrt. elnöke, Varga Sándor, a BC-Energia-kereskedő Kft. ügyvezető igazgatója és Vigassy Csaba, a Magyar Energia Hivatal képviselője. A társaság felügyelő bizottságának elnöke Bakács István.
Az új társaság alaptőkéje 120 millió Ft, melynek legnagyobb részét az MVM által apportált meglévő kereskedési rendszer képezi. A POWERFORUM szolgáltatásai a korábbi MVM Piactér e célra kifejlesztett internetes kereskedési rendszerén alapulnak. A POWERFORUM operatív működésének irányítására Lovas Győző kapott megbízást, aki a rendszer fejlesztését és működtetését a korábbi években is felügyelte.

További információk a POWERFORUM-ról
A POWERFORUM olyan internet alapú hirdetőtábla, amely a regisztrált felhasználók számára nyitott, megkülönböztetésmentes, átlátható módon biztosít lehetőséget a potenciális szerződéses partnerek megtalálására, a szükségletek beszerzése, illetve a feleslegek értékesítése folyamatában.
A megújuló platform nem azonos egy áramtőzsdével, részben több, részben kevesebb szolgáltatást nyújt annál. Több, mert egy börzéhez képest lényegesen rugalmasabb az itt megjelenő termékek köre. Másfelől viszont a POWERFORUM felületén nem történik szerződéskötés, a felhasználóknak minden esetben egymás közti kétoldalú szerződést kell kötniük a villamos energia szállításáról.
A regisztrált felhasználók lehetnek villamosenergia-kereskedők, termelők és fogyasztók. A jelenleg közel hatvan felhasználó túlnyomó többsége kereskedő, de vannak közöttük nagyfogyasztók és erőműtársaságok is.
Az ajánlatok meghirdetése két szekcióban történik: az aukciós és az azonnali szekcióban. Az előbbi egy árverés típusú kereskedés, az ajánlatoknak egy meghatározott ideig a honlapon fenn kell maradniuk, ezalatt a többi felhasználó megteheti az ajánlatait. A nyerteseket a rendszer automatikusan kiértesíti. Az azonnali kereskedési szekció célja, hogy a kereskedők azonnal elfogadhassanak egy ajánlatot, rögtön üzletet köthessenek.

A Piactér eddigi növekvő forgalmát szemlélteti az alábbi összesítés:

2003 2004 2005 2006 2007
Forgalom (GWh) 212 924 1356 2067 4347
Forgalom (Mrd Ft) 1,500 6,457 14,559 28,924 73,402




A regisztrált felhasználók névtelenül hirdetik meg ajánlataikat és teszik meg licitjeiket (sem az ajánlatadó, sem a licittevő kilétéről semmilyen információ nem ismert a többi regisztrált felhasználó és a rendszer adminisztrátora számára sem), ezzel is biztosítva az anonimitást. A fórumon bármilyen összetételű ajánlat meghirdethető, ami megfelel a POWERFORUM által aukcióra vagy azonnali kereskedésre használt tartalmi és formai követelményeknek.
A POWERFORUM-on meghirdetett ajánlatok mögött tényleges (fizikai) teljesítőképességeknek kell állniuk. Az ajánlattevők felelősek a meghirdetett aukciókban szereplő mennyiségek és árak valóságáért és teljesítéséért.

Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...