< />
Szerző: Vida Tünde
2009. július 13.

MVMDSZ Hírek

Eredményes és hatékony a fórum munkája

Dr. Varga-Sabján László, mint a Magyar Villamos Művek Zrt. főtanácsadója eredményesnek és hatékonynak ítéli meg az MVM Társaság csoportszinten létrehozott érdekegyeztető és konzultációs fórumát. A munkáltatói oldal képviselője elmondta, hogy a holdinggá alakulás során vált világossá, hogy a munkavállalók érdekképviseleteivel való együttműködésnek is egyes vállalatok szintje fölé kell kerülnie.
Miután a döntések jelentős része központilag történik, és gyakorta merül fel olyan kérés, igény, esetleg probléma, amely vállalati szinten nem kezelhető, szükségessé vált a társasági szintű konzultáció.
Miként dr. Varga-Sabján László felidézte, az MVM vezetése csoportszinten megállapodott a szakszervezetekkel, s létrehozta, majd fórum névvel látta el a szakszervezetek és vállalatvezetés közötti együttműködés színterét. A később létrejött uralmi szerződés a jogi hátterét is megteremtette az érdekegyeztetésnek. A hatékony munkát az igazgató szerint az is elősegítette, hogy a szakszervezetek társaságszintű szövetséget hoztak létre. Korábban ugyanis, a holdinggá szerveződés miatt diszharmónia alakult ki a partnerségben. Erre jelentett megoldást a szakszervezeti szövetség.
- Feltétlenül jó ötlet volt a fórum létrehozása, megszüntette azokat a disszonanciákat amelyek egyes vállalatok különbözősége folytán öröklődtek - mondta. Hozzáfűzte, folyamatosan dolgoznak ezek megszűntetésén.
Dr. Varga-Sabján László emlékeztetett arra, hogy az első munkáltatói és munkavállalói egyeztetés a fórumon belül az MVMI és MVM Kontó létrehozása során zajlott. - Miután ezek a döntések nem a paksi atomerőmű szintjén voltak kezelhetők, a tárgyalásokat azon a szinten kellett folytatni, ahol a kompetencia volt - húzta alá.
Elmondta még, hogy véleménye szerint a legnagyobb áttörést az jelenti, hogy tavaly és idén vállalati szinten történt meg a bérmegállapodás mégpedig rendkívüli gyorsasággal. Idén az ágazati szintű megállapodástól függetlenül, sőt azt megelőzően pontot tettek a bértárgyalások végére még február közepén. Most - mint mondta - egy vállalatcsoport-szintű kollektív szerződés létrehozásán dolgoznak. A munka több mint egy éve kezdődött. A cél az, hogy egy olyan dokumentumot hozzanak létre, amely egységesen szabályoz, és az egyes vállalati kollektív szerződéseket ki tudja váltani.
Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...