< />
Szerző: F.K.
2009. július 13.

MVMDSZ Hírek

Az MVM GTER Zrt.-ben egy modellt alakítottak ki.

Májusi számunkban írtunk már arról, hogy az MVM Zrt. Igazgatóságának 2007. február 21-én meghozott 7/2007 (II. 21.) számú határozata értelmében, egy "Új Termelő Társaság” létrehozásával megalakult az MVM GTER Zrt.
Az átalakulás során az MVM Zrt. többségi tulajdonában lévő szénhidrogén tüzelésű fűtőerőművek, így az MVM Észak-Buda Projekt Kft. és a TE Kft. üzemeltetői létszámának munkavállalói kiszervezésre kerültek az MVM GTER Zrt.- be. A változásokat követően, ezzel kapcsolatban az egyik megjelent cikkünkben már Kovács Ferenc, a TEMÉSZ elnöke beszámolt a kiszervezések folyamatáról.
A TEMÉSZ elnökét kérdezzük ismét, hogy az eltelt időszak alatt mit sikerült megvalósítani a jövő terveiből?
- Mielőtt még a kérdésére konkrétan válaszolnék, elmondom, hogy Tatabányán az új szervezeti felállás minden tekintetben éreztette hatását, hiszen a TE Kft. munkavállalói három társasághoz kerültek munkaviszonyba. A szervezeti átalakulás új feladatokat adott a munkavállalók számára, többek között az erőmű üzemeltetésére, karbantartására - az egyes társaságok közötti eljárási rendek kialakítása során. Az MVM GTER Zrt.-ben a többi szervezeti változást érintő telephelyekre nincs ilyen vonatkozású rálátásom, de gondolom, azoknál sem unatkoztak a munkavállalók.
A szakszervezetet illetően is változáson mentünk keresztül. Mint már az előző cikkben is említettem, a kialakult új társaságon belül két szakszervezet, a VIKSZ és a TEMÉSZ működött. Arról számolhatok be, hogy az MVM GTER Zrt. munkavállalói megértették azt, hogy a szervezeti átalakulás szakszervezeti modellváltást is igényel.
A két szakszervezet vezetői egyetértetek abban, hogy az MVM GTER Zrt.-ben a hatékonyabb érdekvédelmi munka, és annak minőségi javulása eredményessége érdekében célszerű az érdekképviseletet "egy szakszervezeti modell” létrehozásával megvalósítani. Egyrészt a két szakszervezet tagsága részéről kifejezésre került az az igény, hogy egységes érdekvédelmi szervezet valósuljon meg az MVM GTER Zrt.-ben. Más-részt az MVM GTER Zrt. munkáltatói igényének is megfelelve - a szakszervezeti oldalági egyeztetéseket kikerülve - gyorsabb és hatékonyabb együttműködést és munkavégzést tudunk megvalósítani.
Az "egy szakszervezeti modell” kialakítása során a VIKSZ szakszervezet az MVM GTER Zrt.-ben lévő tagságának megkérdezésével, a két szervezet között 2008. augusztus 19-én megállapodás jött létre, mely szerint az érintett tagság átlépett a TEMÉSZ érdekvédelmi szervezetbe.
Ez így persze egyszerűnek tűnik, de a változás mindkét fél számára a megállapodásban szereplő kötelezettségek végrehajtásával járt. A VIKSZ szakszervezet részéről az átlépett tagsága után létszámarányos vagyonátadás történt. A TEMÉSZ érdekvédelmi szervezet közgyűlési határozattal a döntéshozatali szintjét megváltoztatta. A TEMÉSZ érdekvédelmi szervezet az MVM GTER Zrt. szervezeti felépítéséhez igazodva, területi lefedettség elvén új ügyvivő testületet hozott létre. Az új testület alakuló ülésére 2008. szeptember 30-án került sor, mellyel az MVM GTER Zrt.-ben az "egy szakszervezeti modellt” működőképessé tettük. Bízom benne, hogy az egységes szakszervezet a kibővült új vezetéssel és tagsággal hamar összekovácsolódik, és eredményes érdekvédelmi munkát tudunk majd együtt végezni.
- Az egységes szakszervezet kialakításán kívül milyen feladatokat kellett még megoldani a munkáltatói szervezeti átalakulás során?
- A szakszervezeti modellváltással párhuzamosan a munkáltatói szervezeti változás kapcsán, a Mt. vonatkozó előírásai szerint az MVM GTER Zrt.-ben új üzemi tanács, valamint munkavédelmi képviselők választását, és az éppen aktuális közgyűlésre, a VBKD ÖSP II. pénztárküldött, képviselőválasztást kellett lebonyolítani. A kiszervezéssel 21 főre csökkent TE Kft.-ben, úgyszintén, ezeket a tisztségviselőket újból kellett választani, annyi eltéréssel, hogy ennél a létszámnál már elegendő az üzemi megbízott működése. A választások lebonyolítására október 27-29. között került sor, melyek a két társaságnál párhuzamosan történtek. A választásokon a részvételi arány az MVM GTER Zrt.-ben 86.9 %, a TE Kft.-ben pedig 90 % volt.
A megválasztottaknak ezúton is gratulálok, munkájukhoz sok sikert és jó egészséget kívánok. Egyúttal szeretném megköszönni a két választási bizottságnak az eredményes munkájukat, a munkáltatóknak az ehhez adott segítségüket, a munkavállalóknak pedig a választásokon való szavazási részvételüket.
- A közeljövő milyen újabb feladatokat ad a szakszervezetnek?
- Ebben az évben még KSZ módosítást kívánunk végrehajtani közösen a munkáltatóval.
A KSZ módosítási javaslatainkat már átadtuk a munkáltatónak, melynek egy része a kiszervezéskor aláírt Foglalkoztatási Megállapodásból ered. A másik legfontosabb feladatunk lesz - mint minden más szervezetnek is - a 2008. évi bér-és szociális megállapodások lezárása. Nálunk valószínűleg a megállapodások visszamenőlegességének realizálásánál problémát fog okozni az év első negyedévében történt munkáltatói változás.
Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...