< />
Szerző: Éber Sándor - VG.hu
2014. március 15.

MEVISZ Hírek

Nem szénalapú, hanem napelemes fejlesztést terveznek a Mátrai Erőműben

A kormány fontos célnak tekinti, hogy a Mátrai Erőmű Zrt. az energiaellátás biztonságának garantálásán keresztül továbbra is stabil szereplője maradjon a hazai villamosenergia-szektornak – közölte a parlament honlapján a nemzeti fejelsztési miniszter. Németh Lászlóné megerősítette, hogy az MVM Csoport vizsgálja annak lehetőségét, hogy érdemes-e a Mátrai Erőmű Zrt-ben jelenleg meglévő 26,1 százalékos részesedésüket növelni és ha igen, milyen feltételekkel. A Mátrai Erőmű nem tervez szénalapú fejlesztést, alapvetően széndioxid-semleges projektekbe történő beruházást terveznek. Ilyen például a zagyterek rekultiválásával kialakított napelemes erőművi projekt.

„A Mátrai Erőmű Zrt. projektjei a megvalósítás időszakában középtávon növelhetik a térségben a foglalkoztatást, és hosszú távon biztosíthatják a
meglévő munkahelyek fennmaradását" – közölte egy írásbeli kérdésre válaszolva a nemzeti fejlesztési miniszter. Németh Lászlóné leírta, hogy a kormány fontos célnak tekinti, hogy a Mátrai Erőmű Zrt. az energiaellátás biztonságának garantálásán keresztül továbbra is stabil szereplője maradjon a hazai villamosenergia-szektornak.

„Mi a Kormány hosszú távú elképzelése a Mátrai Erőművel kapcsolatban?” – kérdezte a kormányzatot írásban Vona Gábor . A Jobbik elnöke arra emlékeztetett, hogy az állami tulajdonú MVM Zrt. növelni kívánja tulajdonrészét a Mátrai Erőműben, így vállalva aktívabb szerepet annak irányításában. A frakcióvezető arról érdeklődött, hogy az állami tulajdon növelése hogyan érinti majd a munkahelyeket, az erőművel kapcsolatos fejlesztéseket, valamint az ország energiabiztonságát.
Némethné megerősítette, hogy az MVM Csoportnak fontos szerepe van a Nemzeti Energiastratégia megvalósításában, így vizsgálják annak lehetőségét, hogy érdemes-e a Mátrai Erőmű Zrt-ben jelenleg meglévő 26,1 százalékos részesedésüket növelni és ha igen, milyen feltételekkel. A fejlesztési miniszter arra emlékeztetett, hogy a 2011-ben elfogadott Nemzeti Energiastratégia a villamosenergia-termelés lehetséges fejlesztési útjai közül az atom-szén-zöld forgatókönyvet választotta, így továbbra is számol a széntüzelésű erőművek működtetésével.

Tavaly év végén Némethné egyébként a fideszes Horváth László kérdésére közölte, hogy a kormányzat a Nemzeti Energiastratégiával összhangban a Mátrai Erőmű hosszabb távú fennmaradásával számol. Horváth akkor amiatt kérdezte a a tárcavezetőt, mert a lakosság körében az a hír terjedt el, hogy a német tulajdonosok kivonulnak az országból, miután az elmúlt több mint másfél évtizedben elegendő extraprofithoz jutottak. A visontai telephelyű Mátrai Erőmű Zrt. a térség egyik legjelentősebb foglalkoztatója, mintegy 2500 embernek ad munkát a környéken.

A tárcavezető szerint „a hazai villamosenergia-termelésben a szén felhasználásának hosszú távú előnye, hogy hazai energiahordozót használ fel, ezzel csökkenti Magyarország importfüggőségét. „Ennek kitermelése és felhasználása hozzájárul a hazai bányászati munkahelyek megőrzéséhez, a szén felhasználásához kötődő szakmakultúra fennmaradásához, és energetikai válsághelyzet esetén gyorsan mozgósítható bels ő tartalékként támaszkodhatunk rá” – írta Némethné.

A Mátrai Erőmű Zrt. – amelyben az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. jelentős tulajdoni hányaddal bír – jelenleg Magyarország második legnagyobb villamosenergia-termelője az évi 6,5 TWh – főként hazai tüzelőanyagból előállított – villamosenergiatermelésével. Az erőművet kiszolgáló bányák (Visonta, Bükkábrány) működése stabil, változatlan termelési volumen mellett élettartamuk várhatóan több mint 60 év. Némethné szerint a térségben az elmúlt időszakban jelentősen növekedett a lakossági szén iránti kereslet, így a Mátrában kitermelt szén az elmúlt évben mintegy 100 ezer háztartáshoz jutott el.

„Bár a Mátrai Erőmű Zrt. jelenleg nem tervez szénalapú fejlesztést, de hozzájárul egy karbonszegény gazdaság létrehozásához Magyarországon azzal, hogy az elkövetkezend ő években alapvetően széndioxid-semleges projektekbe történő beruházást tervez, amelyek a nap, a szél és a biomassza energiájának hasznosítására irányulnak” – közölte Némethné. Ezek közül kiemelte a zagyterek rekultiválásával kialakított napelemes erőművi projektet. A projekt megvalósításához a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal – 17 MWh/év villamosenergia-mennyiséget alapul véve – jóváhagyta a Mátrai Erőmű Zrt azirányú kérelmét, hogy a megújuló energiaforrásból származó villamos energiát kötelező átvétel keretében értékesíthesse.

Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...