< />
2008. augusztus 5.

MEVISZ Hírek

KERETMEGÁLLAPODÁS AZ RWE POWER-NÉL

Az RWE csoporton belül az Energie ágon már előbb létrejött a nemzetközi együttműködésnek ezen formája, míg a holding harmadik ágán, a vízgazdálkodás-vízszolgáltatási vonalon most folynak az előkészületek. Amennyiben mindhárom ágon létrejönnek a fórumok, megalakulhat az RWE Európai Üzemi Tanácsa.
Sajnos a Power Fórum német és magyar képviselőin túl a harmadik érintett ország, Anglia delegáltjai egyelőre távol maradtak az egyeztetésektől, így egy kissé csonkán kezdjük el a működésünket.
A grémium fő céljának tekinti, hogy biztosítva legyen az RWE Power csoport alkalmazottainak tájékoztatása minden olyan témáról, programról, ami a munkavállalók foglakoztatási körülményeire hatással van. Ezzel együtt a munkavállalói képviseleti oldal meggyőződéssel vallja, hogy a munkavállalóktól is értékes és hasznos információkat, visszajelzéseket kaphat a munkaadói oldal.
Az ülés napirendjei között szereplő tájékoztatóból megismerhettük a tulajdonos középtávú stratégiai elképzeléseit, és megnyugtatólag hatott ránk, hogy nagyobb létszámú, szervezett elbocsátásokra a közeljövőben nem kell számítanunk.
A tulajdonosi értékelés szerint a Mátrai Erőmű Rt. az RWE Power AG cégcsoporton belül stabil, megbízható értékteremtő, fajlagosan nagyon jó megtérülési mutatókkal rendelkező családtag.
Mi, munkavállalói képviselők úgy ítéljük meg, hogy a fenti megállapítás kellő alapot ad a Mátra tervezett beruházásainak megvalósítására, a dolgozók munkájának anyagi és erkölcsi elismerésére.
Rendkívül fontosnak tartjuk, hogy a cégcsoporton belül is létrejött az a testület, ahol rögzített keretek között, kötelezően, rendszeresen és közvetlenül kell tárgyalásokat folytatni az anyavállalat tulajdonosainak és az alkalmazottak képviselőinek.

A tárgyalás lezárását követően tudomásunkra jutott, hogy nem messze a szállóhelyünktől, Düsseldorfban éppen sztrájk folyik a PHILIPS autólámpa-égőket előállító gyáregységében. Mi sem volt természetesebb kis delegációnk számára, ha már arra járunk, tájékozódunk ez ügyben, és szolidaritásunkról biztosítjuk az elkeseredetteket.
A helyszínhez közeledve a "kézi” forgalomirányításból már jól érezhető volt, hogy valami nem a megszokottaknak megfelelően történik a környéken. A gyárkapunál 40-50 személy vashordókban égő raklapok mellett melegedve várta az üzemben folyó tárgyalások eredményeit. Ez a létszám időről időre cserélődött, az éjszakát is beleértve. Mint megtudtuk, a cég vezetése tavaly decemberben úgy döntött, nem fizeti ki az eddig hagyományosan juttatott karácsonyi pénzt, ami néhány héten belül nagyon elmérgesítette a helyzetet, így került sor a sztrájkra.
A sztrájkolók egy sajátos nyomásgyakorlási eszközt is igénybe vettek. Az áruért érkező kamionokat kivétel nélkül beengedték, de kifelé egyetlen égő sem hagyhatta el az üzemet. A sztrájkőrök minden távozó gépjárművet ellenőriztek, s akik nem kaptak távozási engedélyt, egy 2,5 tonnás villás targonca "segítségével” visszafordulásra kényszerültek.
A magyar delegációt és szolidaritásunk kifejezését nagy tapssal fogadták.
Engem mindig is érdekel, hogy különböző nemzeteknél a környezet miként reagál egy ilyen helyzetben, hogyan viszonyulnak a sztrájkolókhoz, és a sztrájk miatti esetleges kényelmetlenségekhez. Jellemző, hogy a németek rendkívül toleránsan viselkednek a megszorult munkavállalókkal. Az egyszeri járókelők miután tájékozódtak a sztrájk okairól, már az esti órákban forró teával, kávéval, süteményekkel jelentek meg a tüntetőknél. Az autóval közlekedők megértéssel voltak a közlekedési nehézségek miatt, a rendőrség a szolidaritását már az akció kezdetén bejelentette, és kizárólag a forgalom irányításában vállalt szerepet.
Nos, ilyen nem várt tapasztalatokkal is gazdagabban tértünk haza, azzal a reménnyel, hogy a sztrájkolók elérik jogos követelésük teljesítését. Elutazásunkkor már a munkaadó az elmaradt járandóság 50%-nak kifizetésére tett ajánlatot, s megérkezett Hamburgból a "legnagyobb” főnök is.

Medveczki Zsolt
MEVISZ titkár
(Forrás: "forró drót" újság 12. évf. 2.sz.)



Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...