< />
2011. október 5.

MEVISZ Hírek

Egy tüntetés margójára

Készülvén az október 1-jei tüntetésre jártam a játékboltokat kürtöket venni.
- Vadászni? - kérdezte az eladó mikor vettem 4 db-ot.
- Tüntetni!- feleltem.

Fizetés után vettem észre, egy régi barátomat, aki szintén a boltban vásárolt.
- Vén hülye, mikor jön már meg az eszed? Nem veszed észre, hogy csak röhögnek rajtad? Az írásaid is dög unalmasak már, évek óta csak ismételgeted magad és senkit nem érdekelnek. - mondta. Barátságosan hátba veregetett, azért sok sikert nektek! – biztató szavakkal elváltunk.

Hazafelé bandukolva elgondolkodtam egy kicsit. Valóban van értelme annak, amit csinálok? Akiket igazán érint, szinte sosem jönnek el. Vagy gúnyosan kinevetik az embert, vagy beletörődve azt mondják, úgyis hiába. A legtöbb ember csak panaszkodik; ez se jó, az se jó, de tenni, azt nem akarnak. Mindig arra várnak, valaki majd kaparja ki a gesztenyét helyettük.
Többen mondták miért ez ellen a kormány ellen tüntettek? Miért nem a Gyurcsány-kormány ellen tüntettem? Mindig elmondom, a rendszerváltás óta sok tüntetésen vettem részt (az első a szekszárdi húsosok mellett volt). Tüntettem az Antall-kormány idején, tüntettem a Horn-kormány idején, az első Orbán-kormány idején, tüntettem a Gyurcsány és a Bajnai-kormány idején is, de soha nem a kormány ellen, hanem a kormány valamely intézkedése ellen, ami a munkavállalók helyzetén ront. A mindenkori kormány teszi a dolgát (a tőke kiszolgálása) . A szakszervezetnek meg – és minden tisztességes munkavállalónak – kutya kötelessége fellépni az olyan intézkedések ellen, ami rontja a munkavállalók helyzetét!
Közben hazaértem és előszedtem a régebbi írásaimat, ami vagy a „forró drót” újságban, vagy a Hírverőben, vagy valamely honlapon jelent meg. Igaza volt a barátomnak! Mindig visszatérő gondolataim voltak, amik arról szóltak "nem értem az embereket miért csak beszélnek, siránkoznak és tenni meg nem hajlandók saját érdekeikért."
Nincs ez másképp most se. A tüntetést két hete szervezem: e-mailen, plakáton mindenkinek szólok, és még se nagyon jön össze egy busznál több ember a 700 szakszervezeti tagból. De mikor színházlátogatást szervezünk az első e-mail-re már másnap hatvanan jelentkeztek, mindenféle rábeszélés, unszolás nélkül. A gyereknapra 5 buszba alig fértek el. Lehet, hogy az értékrendünkkel van a baj? Fontos a sport, fontos a kultúra, de a legfontosabb – mindezeknek az alapja – a munka! Ha nincs munkahely, nincs pénz, nincs sport, nincs kultúra. Végül mégiscsak úgy döntöttem folytatom azt az utat, amit eddig jártam! Hogy erről ki és hogyan vélekedik, legyen az Ő dolga!

Közben azért az események zajlanak. Balázs József, a térség országgyűlési képviselője második alkalommal sem jött el arra a megbeszélésre, amit a BDSZ és a MEVISZ kezdeményezett a Munka Törvénykönyve módosításával kapcsolatban. Az elsőnél legalább telefonált (13:45-kor, hogy nem tud jönni) második alkalommal már ez is elmaradt. Kérdezem: Mit várjak egy ilyen képviselőtől, aki kb. 6-8 ezer ember képviseletét ennyire méltatja?

Sajnos, a tüntetés és a Tiszta Mátra pont ugyanabban az időben volt. Számomra a tüntetés a fontosabb, ezért oda jelentkeztem. Reggel megbeszéltük Rajki Sanyi barátommal, hogy azért részt kellene vállalnunk a szemétszedésből is. Szombat reggel autóval mentem a szemétszedő gyülekezőjére és Sanyival felvágtattunk Füredre. 10 óráig megszedtünk 4 zsák szemetet, így már nyugodt lelkiismerettel mentünk 11 órára a gimihez. Örömmel láttam, jönnek a barátaim. Jó hangulat alakult ki már a gyülekezésnél. Zászlók, kereplők, sípok és tülkök kerültek elő. Attila telefonált, a busza nem ér be 11 órára, de feltétlen várjuk meg. Attila is befutott, azonban sajnos voltak egy páran, akik ígéretük ellenére nem jöttek! Domb, Toronyház és azért csak megtelt a busz.
Amikor egy benzinkútnál megálltunk, örömmel tapasztaltuk, több busz is igyekszik a tüntetésre. Vidáman üdvözöltük egymást síppal ,dobbal ,kürttel. Megkávéztunk és irány a Kossuth tér!

Buszról le, irány a tér! Szívet melengető volt látni mindenfelől özönlik a tömeg a tér felé. Mindenütt zászlókkal, táblákkal felszerelve jöttek. Megkerestük az EVDSZ gyülekező helyét, még csak mi voltunk ott. Elindultam kicsit körülnézni az egyre növekvő tömegben. Örömmel láttam bányász barátaink is megérkeztek már. Sok ismerőssel találkoztam. Mire visszaértem a mieinkhez már megjöttek a paksiak és a vértesiek. Aztán jöttek a többiek is, megérkeztek azok a kollégáink, akik egyénileg utaztak fel.
Sajnos nem láttam se a győrieket se a szegedieket se debrecenieket. Remélem, valahol azért ott voltak a tömegbe csak nem találtak meg bennünket (pedig az EVDSZ zászlója messze kimagaslott a többiek fölé).
Délután 2 órakor hivatalosan is megkezdődött a demonstráció. Ekkorra már a tér és a környező utcák is tele voltak. Jöttek sorba a szónokok, mindenki elmondta mondókáját.

Azután hivatalosan bezárták a tüntetést. Kérték, aki teheti, vonuljon át a Clark Ádám térre az ottani ülő demonstrációsokhoz. Sajnos közülünk többeknek éjszakára kellett mennie, ezért úgy döntöttünk, mi haza felé vesszük az irányt.

Remélem, ennek a jó hangulatú, békés tüntetésnek azért meg lesz az eredménye.

Köszönöm, hogy veletek lehettem!


Szőrös!

Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...