< />
2016. február 3.

MEVISZ Hírek

Egy demonstráció margójára

A villamos-energiaipar munkaügyi kapcsolatai iránt érdeklődők számára már ismert, 2015. december 12-én a Mátrai Erőmű ZRt két reprezentatív szakszervezete a MEVISZ, és a BDSZ demonstrációt szervezett Gyöngyösön, a Társaság évzáró rendezvényének helyszíne mellett.

Jó néhányunkban még felsejlettek a 18 évvel ezelőtti történések, amikor ugyanitt kellett – igaz februárban – ehhez a nyomásgyakorló eszközhöz nyúlnunk, elégedetlenségünk kinyilvánítása miatt.

Akkor is, azóta is újra és újra felmerül az örökös vitatéma:milyenek is azok a működési körülmények, gazdasági eredmények, amikor is egy villamos-energiaipari vállalkozás kijelentheti magáról, eleget tett az elvárásoknak, esetleg még többre is jutott, mint azt előzetesen kalkulálta?!

Az elért eredményt befolyásolja-e, és ha igen, akkor milyen mértékben, az alkalmazottak munkájának mennyisége, minősége? Mikor várható el jogosan, hogy a szóbeli és az írásbeli dicséreteken túl, némi anyagi elismerésben is részesüljenek, ne csak kiválasztás alapján néhányan, hanem általánosságban is?!

Hol van az a határ, amikor a szakszervezet igényének kielégítése ellehetetleníti a vállalkozást, csődbe visz, s ezzel a munkahelyek is megszűnnek?! Vagy ha már a munkaerő költségein kívüli tényezők, egyébként is elmúlásra ítélnek (lásd Vértes), akkor legalább amíg van miből, addig jusson a dolgozónak?!

Megítélésem szerint a fenti témában, a rendezett munkaügyi kapcsolatok megkívánják a korrekt érdemi párbeszédet Munkáltató, és Szakszervezet között.
Most újra itt állunk az iparági bértárgyalások, majd ezt követően a helyi egyeztetések előtt. Fokozott figyelem kíséri a lezárt 2015–ös év gazdasági mutatóit. Számolunk, osztunk, szorzunk, kutatjuk a „tutit” megjövendölő orákulumot, mi is vár ránk 2016-ban?

Az biztos, hogy az energiaárak nem növekednek, s emiatt a bevételek sem. Ezt persze fogyasztóként jó megélni, béremelési érveket kereső érdekképviseleti vezetőként már kevésbé. Egy kicsit talán nő - szabad szemmel alig láthatóan, kb. 2%-kal - az áramigény. A rendkívüli adóterhelés, levetve minősítését, gyakorlatilag „rendessé” alakult át.

A tulajdonosi elvárások teljesítésének egyetlen – most már állandósult – eszköze a költségcsökkentés, aminek várhatóan újra nekirugaszkodnak. Az iparág mára a létszámcsökkentésből származtatható megtakarításait kimerítette, csak tevékenység elhagyás esetleg, a kiszervezés hozhat valamit a konyhára. Így egyre több helyen jutnak el az „elkerülhetetlen a maradó élőmunka költségeinek csökkentése” végkövetkeztetésig!

Felelős szakszervezeti vezetőként vallom, hogy a nehézségekben össze kell fognunk, de a sikereket is együtt kell megélnünk a tulajdonossal, már amíg van siker………

A Mátrai Erőmű Zrt-nél (és társaságcsoport testvérénél, ELMÜ ÉMÁSZ) a demonstrációt követően

20 000 Ft-os vásárlási utalványokat kaptak a munkavállalók, mert 20 éve tulajdonol minket az RWE.


Visonta, 2016. január 20.


Medveczki Zsolt

MEVISZ titkár

A demonstráció képei az EVDSZ facebook oldalán megtekinthetőek.

Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...