< />
Szerző: Tóth István
2010. október 14.

MEVISZ Hírek

WDDW – Tisztes Munka Világnapja

Egy demonstráció margójára

Mint bizalmi, főbizalmi azonnal neki láttam a szervezésnek. És kiakadtam mikor olyan indokokkal jöttek minek az úgy sincs értelme, engem nem érdekel az egész, nem érek én rá, nem is vagyok szakszervezeti tag. Először nagyon dühbe gurultam, otthagytam őket, azután lehiggadtam és elgondolkodtam, minek vagyok bizalmi, ha ilyen gyorsan feladom? Újra kezdtem a dolgot és mindenkivel, aki azt mondta nem jön, elkezdtem beszélgetni. Mi az oka, hogy nem jössz? Minek semmi értelme?

A demonstráción résztvevők

Elmondtam, hogy a rendszerváltás óta minden olyan tüntetésen megmozduláson ott vagyok, ami a munkavállalók érdekeiért van. És egyetlen egy sem volt hiába. Ha annyi eredménye volt, hogy valahol valakik kénytelenek voltak foglalkozni a kérdéssel már az is eredmény. Ettől azért általában több eredmény is volt. Soroltam őket. A parádi tüntetés, a VDSZSZ MOM székházbeli tüntetése, a Hősök terei demonstráció, a Bokodi tüntetés a VÉRT -ért. Másik kifogás, hogy családom van. Mégis, miből fogod eltartani a családodat, ha nem lesz munkád, vagy a feketemunkára kényszerülsz? Nincs rá időm - mondják. Majd lesz időd, ha nem lesz munkahelyed. Minden egyes tagommal megvívtam a harcom (kivéve természetesen a kemény magot, akiknek csak szólni kell és tudják, hogy ha most nem és Ő nem, akkor ki és mikor) sajnos nem mindenkit tudtam meggyőzni, de a 30 fős kollektívám több mint fele eljött!

Gyöngyösön kb. 100-an voltunk. Ezzel talán a legtöbben az országban. Elgondolkoztam vajon minden tisztségviselő vette a fáradságot és belefektetett elég energiát a szervezésbe? Mikor egy csapat bizalmija nincs ott (mert csak a MEVISZ -nek van vagy 60 tisztség viselője és kb. annyian voltunk a MEVISZ -től), akkor hogy várjuk el, hogy ott legyenek a tagok.

Van olyan tisztségviselő, aki még talán soha egy megmozduláson sem vett részt. Biztos, hogy jót választott a tagsága? Még előző éjszaka (mivel éjszaka dolgoztunk), mindenkire rászóltam: ne feledd! Rengeteg e-mailt küldtem emlékeztetőnek. 14.45-kor volt a gyülekező. 14.15-kor elindultam otthonról. Ráértem volna később, két percre lakom a Fő tértől. Megálltam a gumisnál, szóltam nekik jönnek-e? Bementem az Albán pékségbe, szóltam Natasáéknak, hogy hová is megyek. Egy vevő gúnyosan oda is vágta, mi nem érünk rá ilyen dolgokra. Pillanat alatt felszaladt bennem a pumpa (szerencsére gyorsan lehiggadtam). Annyit mondtam, ha majd a munkanélküliek keserű kenyerét eszi, én és a Társaim azért elmegyünk tüntetni az érdekébe, mert mi tudjuk; segíts magadon az Isten is megsegít! Meg azt, hogy csak az egységben az erő, és szolidaritás nélkül mindnyájunkat kirúghatnak, elbocsájthatnak, feketén dolgoztathatnak éhbérért. Viszont, ha kiállunk, egymásért ezt nem tudják megtenni, mert munkás nélkül nincs profit! Petőfi azt írta, "Bár fölül a gálya és alul a víznek árja azért a víz az úr". Jó lenne, ha ez tudatosodna mindenkiben, akkor talán nem lenne ennyi feketemunka sem. 14.35-kor értem a Fő térre. Örömmel láttam Attiláék már itt vannak. Jöttek is sorba a társaim. Megérkeztek a pólók, sapkák, kitűzők, (sajnos az utóbbi kettőből kevés volt). A hangosítás is elkészült. 15.00-kor elkezdődött. Kozma Zsolt volt a vezérszónok. Azt kérte, hogy akik eljöttek, közösen énekeljék el a himnuszt. Azután Ő tartotta a beszédet, aki figyelt sok megfontolandó gondolatot hallhatott. Nem azok ellen a munkavállalók ellen tüntetünk, akik kénytelenek elfogadni a tisztességtelen feketemunkát, hanem akik bele kényszerítik Őket. Gyöngyös környékén mindig dolgozni akaró, dolgos emberek éltek. Munkahelyekre van szükség ahhoz, hogy emberhez méltó munkát végezhessenek. A feketemunka csak a simlis vállalkozók érdeke senki másé! Mindenki más a tisztességes munkába érdekelt. A munkavállaló, az állam (hisz az állam mi vagyunk, csak azt lehet elosztani, ami van), és a tisztességes vállalkozó egyaránt. Ezután Balázs József a térség Fidesz-es országgyűlési képviselője szólt. Ígéretet tett arra, hogy ahol neki szava van, mindig a tisztességes munka mellett fog érvelni. Elhangzott a jelszó, akarjuk-e a gazdaságot kifehéríteni! Ekkor mindenki levetette a fekete pólóját és előtűntek a fehér, Fiatal Ligás pólók.

...és a feketemunka kifehéredik...

A szónok megköszönte mindenkinek a részvételt és bezárta a nagygyűlést. (Szerintem megkérdezhette volna szeretne-e valaki szólni még. Így szoktuk ezt, az ilyen rendezvényeken, na de annyi baj legyen.) A MEVISZ -eseket a Titkárunk meghívta egy sörre vagy üdítőre.


Remélem, aki ott volt megérezte az összetartozás nemes érzetét, elmeséli azoknak, akik nem voltak jelen és azok már legközelebb eljönnek, hogy Ők is megérezzék a csodát.

Köszönöm mindenkinek, aki ott volt! Köszönöm, hogy Veletek lehettem!


Szőrös!

Cikk a Liga honlapján ebben a témában

Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...