< />
Szerző: L. E.
2010. május 26.

IfjusagiTagozat Naptár

2010-05-14

Hazai és uniós foglalkoztatás – különös tekintettel a fiatal munkavállalókra

2010. május 14 – 15.

Komoly problémát okoz jelenleg hazánkban, hogy hiányzik az Egységes Ifjúsági Érdekképviselet, hogy megjelent az ifjúsági munkanélküliség új formája – a diplomás munkanélküliség -, az esélyek nem egyenlőek mindenki számára – nem a tehetség dönt -, illetve annak ellenére, hogy a fiatalok elég széles társadalmi réteget képviselnek hazánkban, de a meghatározó népességet a hatvan éven felettiek teszik ki - miként az unióban is. A tendencia talán megfordíthatatlan lenne?

Nem csupán beszélgetni és bizottságokat alakítani szükséges, ha a fiatalokról van szó – fejtette ki véleményét Kucsera Tamás Gergely, a Doktoranduszok Országos Szövetségének elnöke. Milyen tervei lehetnek egy fiatal pályekezdőnek, munkavállalónak, ha nem egyenlő esélyekkel, gazdasági nehézségek és összesített létszámarányának csökkenő körülményei között indul munkát keresni? Hazánkban nincs méltó helyen a fiatalokkal való foglalkozás, a politika eltűri, hogy a diploma, szakképzettség megszerzése után munkát vállaló fiatal emberek nem szakmájukban dolgozzanak. A vélelmezett hitvilág és a valóság ütközik már évek óta európai szinten, hiszen a tanulás, továbbképzéseket követően sem kerülnek munkavállalók jobb munkahelyi pozícióba és érdekérvényesítő potenciáljuk gyengesége miatt sem tehetnek ez ellen semmit. Az egységes ifjúsági érdekképviseletnek politikamentesnek, homogénnek, támogatottnak kellene lennie, ha létezne ilyen. Célunk, a társadalmi kohézió kialakítása, de a foglalkoztatás és ifjúságpolitikáról csak akkor beszélhetünk, ha a gazdaságpolitika is megalapozott- jelentette ki az elnök.

A kétnapos konferencián előadást tartott dr. Krémer Balázs, a Debreceni Egyetem docense, Földi László a Mobilitás szakmai főtanácsadója, Csesztregi Eszter a Tempus Közalapítvány munkatársa, Márton Balázs az SZMM Esélyegyenlőségi Szakállamtitkárság Gyermek- és Ifjúsági Osztályának vezető tanácsosa, Kucsera Tamás Gergely DOSZ elnök, Daniela Alekseiva az ITUC-PERC Youth elnöke, Halasi Zoltán a VDSzSz Szolidaritás társasági vezető ügyvivője, Migács Tibor, a LIGA Szakszervezetek szakértője, dr. Szabó Imre LIGA Szakszervezetek szakértő, Roderick Schön-Szávai, az ÖGJ képviselője.

Az EVDSZ Ifjúsági Tagozatát Szűcsné Gercsó Erzsébet (DÉMÁSZ Szakszervezet), Majer István (DÉMÁSZ Szakszervezet Ifjúsági Tagozat elnök) és Lóczy Erzsébet képviselte.

Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...