< />
Szerző: MTI
2014. március 15.

IfjusagiTagozat Hírek

Ombudsman: a támogatási rendszer nem segíti a fiatalok elhelyezkedését

Ombudsman-ifjúság-munkanélküliség

A kormányzati programok ellenére, a mai támogatási- és ösztönző rendszer nem segíti kellő hatékonysággal a pályakezdő fiatalok magyarországi elhelyezkedését - állapította meg Székely László ombudsman abban a jelentésben, amelyet kedden juttatott el az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala az MTI-hez.
A fiatalok foglalkoztatási–munkavállalási lehetőségeit, munkaerő piaci esélyeit vizsgáló "Munka Méltósága" elnevezésű program keretében megfogalmazott jelentés szerint Magyarországon az európai átlagnál valamivel gyorsabban növekszik a fiatal munkanélküliek aránya. Egy 2012-es adat szerint a 15-24 év közötti korosztályban minden száz fiatal közül csaknem 29-nek nem volt munkahelye.

A helyzet megváltoztatását az segítené elő, ha a tanulmányai ideje alatt valamennyi fiatal lehetőséget kapna arra, hogy tapasztalatokat szerezzen a munka világában. Ezért az intézményeknek sokkal jobb kapcsolatot kellene ápolnia a gyakorlati képzést biztosító munkáltatókkal - tartalmazza a jelentés.
Az alapjogi biztos megállapításai szerint főként az alacsonyan képzett fiatalok körében magas a munkanélküliség és hosszú az az idő, amíg az iskola befejezése után állást találnak a fiatalok. Ennek a többi között a piacképtelen képzettség, illetve az alacsony szintű mobilitás az oka. Annak ellenére, hogy a mindezek kiküszöbölésére a kormány számos munkaerő-piaci programot indított a fiatalok számára.

A pályakezdőket alkalmazó munkáltatók ugyan pozitívan értékelik a friss szakmai tudást, ám hátránynak tartják, hogy sokszor hosszú időre lefoglal egy szakképzett dolgozót a szakmai tapasztalat nélküli fiatal munkavállalók betanítása. A lassúbb munkavégzést pedig a pályakezdők után járó adókedvezmény sem ellensúlyozza.Azok viszont - folytatja - gyorsabban találnak munkát, akik már a tanulmányaik alatt is a képzésüknek megfelelő területen dolgoznak és magas azoknak a száma, akiket a korábbi szakmai gyakorlati helyükön továbbfoglalkoztatnak.

Ugyancsak segíti a munkavállalást az, ha egy fiatal felsőoktatási tanulmányai egy részét külföldön tölti. Ugyanis a külföldi tanulmányokat is folytató diplomások gyorsabban találnak munkát, körükben kisebb a munkanélküliek aránya, és lényegesen magasabb az átlagjövedelmük.

Az ombudsman pozitív tapasztalatként említi, hogy az egyetemek, főiskolák a hallgatók elhelyezkedését segítő karrierirodákat, diákközpontokat működtetnek, együttműködési megállapodásokat kötnek különböző szervezetekkel, vállalatokkal. Negatív tapasztalat viszont, hogy ez a gyakorlat a középiskolákra nem jellemző, annak ellenére, hogy a jogszabályi környezet alkalmas az elméleti és a gyakorlati képzés összhangjának megteremtésére.
Ebben a helyzetben a tanulmányok ideje alatt valamennyi fiatalnak lehetőséget kellene kapnia a tapasztalatszerzésre a munka világában - állapította meg jelentésében az alapvető jogok biztosa.

MTI 2014. március 11., kedd 12:47

Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...