< />
Szerző: Lóczy E.
2012. június 18.

IfjusagiTagozat Hírek

Az új, elektronikus média eszközeinek használata az érdekvédelem erősítésében

Támogatjuk a fiatalokat

Az ifjú generáció dolgozni és tanulni akar – kinek a feladata a munkahelyteremtés, a szakszervezetek milyen mértékben kell hogy részt vegyenek és milyen mértékben vehetnek részt a munkaerőpiac körülményeinek befolyásolásában? Miként használhatjuk az új média eszközeit, úgymint a web2-es felületeket, a közösségi portálokat, a videómegosztókat a szakszervezeti közösségteremtés bővítéséhez, a tagok számának növeléséhez? Ezek voltak a fő kérdések a konferencián, mely előadásokkal kezdődött a munkahelyteremtés kérdésével, a társadalmi és gazdasági szereplők bemutatásával.

Hernádvölgyi Andrea, Gaskó István, Vasali Zoltán

Makó Csaba az MTA kutatója előadásában bemutatta a tudáshatékonység stratégiáját. –Hosszútávon az nem versenyképes vállalat és szervezet, piac, amely alacsony béren tartja a képzett munkaerőt. A legfontosabb megtanulni tanulni és nyelveket elsajátítani a mai világban – vonta le a konzekvenciákat a közgazdász.

Makó Csaba, Varga László

Vitafórum keretében szóltak a megjelentekhez különböző konföderációk képviseletében a meghívott előadók. Gaskó István a Liga Szakszervezetek elnöke, Hernádvölgyi Andrea a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) alelnöke, Varga László a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) elnöke részvételévek vitafórum zajlott. Az előadók nem minden kérdésben értettek egyet, csak abban, hogy a fiatalok jelenleg nagyon nehéz helyzetben vannak.

-Kevés kapcsolatunk volt és van a fiatalokkal, sok a tartozásunk feléjük- mondta Gaskó István. –A fiatalok felé a szakszervezeteknek csak adósságuk van szinte. Nincs háttértámogatásuk, pedig az oktatási intézmények sem zárkóznának el a kapcsolatkereséstől, hogy az érdekvédelmi szervezetek tájékoztassanak a munka világáról. Fel kell ismernünk azt, hogy a fiataloknak nem program a gyűlés és fejtágítás, illetve be kell ismernünk, hogy nem szeretjük, ha a fiataloknak sziporkázó ötleteik vannak. Pedig az újítás igencsak elkel- jelentette ki Hernádvölgyi Andrea.

A Villamos-ipari Fiatalok is képviseltette magát

Az este folyamán a résztvevők flashmob-ot mutattak be a Hősök terén. Saját szervezetük pólójában kézen fogva haladtak a térre, ahol élőképet formáltak:

MUNKÁT formáztak és MUNKÁT követeltek hangosan a hazai fiatalok nevében is.

A Hősök terén készült el a flashmob: MUNKÁT! követeltek a fiatalok

A szakszervezeti tevékenység populárissá tétele volt a fő témája a konferencia második napjának. Ennek érdekében szakértők ismertették az új média eszközök használatát. A web2, a facebook, a twitter, a foursquare, a flickr, a youtube, a LinkedIn, az iwiw tekintetében kiderült mennyiféle módja lehet a közösségteremtésnek, a szervezet népszerűsítésének, a munkavállalók elérésének, a programszervezésnek és nem utolsósorban a tradicionális médiába való bekerülésnek, mely az ismertséget, az elismertséget hozza a szakszervezetek számára is a fiatalok, az idősebbek körében is.

Ulvenöv Johan a svéd Unionen kommunikációs vezetője és média szakértője saját országában mért adatokat ismertette. Az állampolgárok és munkavállalók nagy mértékben használják a facebook közösségi portált, illetve a blogok szerepe kiemelt jelentőségű. A digitális média nagyon hatékony a közösségteremtésben.

Nagy Viktória, Johan Ulvenlöv

A blogokról: -A blogolás nagyon meg tudja erősíteni a szakszervezeti híreket is, nem tudható, mikor kerül be a tradicionális média látókörébe. Információ, hír, üzenetek kerülnek a saját hírportálra, mindig saját hírekkel dolgozunk – barátaink, ismerőseink is láthatják, milyen nagyszerű dolgokat csinálunk. De fontos tudni, az információ nem ér semmit, ha nem jut el a nagy médiumokhoz. A blogok állandó figyelése kiemelt kell legyen, minden a szervezetünkről való hírt kommentálnunk kell!- hangsúlyozta Ulvenöv Johan.

Ezt követően vázolta, mit kell tenniük a fiataloknak, mint egyéni felhasználó és mint szervezet, illetve mit kerüljenek el: Jó – hosszútávra gondolkodás, blogolás, buzz (nyüzsgés és témába kerülés), saját hálózat kialakítása, aktivitás. Rossz – nem célirányos témaválasztás, ironizálás másokon.

Paul Jüttner és Armin Helbach Németországból érkezett. Az operatőr és vágó mint médiaszakértő voltak jelen és nagy segítséget adtak a kisfilmek készítésében, melyre a délután folyamán került sor.

A fiatalok készítettek egy riportfilmet, egy véleménynyilvánító kisfilmet az utca emberével, egy filmet a munkahelyi szexuális zaklatásról, illetve egy oknyomozó riportot.

-Unalmas a sok beszéd, a fiataloknak történés – action – kell, de nem lehet túl radikális a produkció sem. Mindenesetre leszögezhetem, hogy a nyertesek csinálnak valamit, a lúzerek üléseznek. Az üzenet legyen célzott, rövid és tömör – foglalta össze a tudnivalókat és véleményét Paul Jüttner.

Fiedler Péter a Liga Szakszervezetek kommunikációs vezetője sajnálatát fejezte ki, hogy hazánkban az érdekvédelmi szervezetek nagyon kevéssé ismerték fel még a web2 és a többi csatorna használatának előnyeit.

-A médiumok kiegészítik egymást. Szükség van a papíralapú hírforrásra, de szükség van az interaktív digitális médiumokra is. Különös, hogy a szakszervezeti tagok inkább 40 év felettiek, a facebook tagok inkább 35 év alattiak – Fel kell kelteni az érdeklődést, illetve közös halmazt létrehozni ezekből. Természetesen olyan embernek kell foglalkozni a hivatalos híradással és médiában való megjelenéssel, aki felhatalmazott személy, bizalmi ember, szereti a munkáját és van rá ideje, ért hozzá – ez a jó kommunikátor jellemzője- mondta Fiedler Péter.

Fiedler Péter elmondta, milyen a jó kommunikáció egy szervezetben

A délután folyamán Huszerl József a Pályázatfigyelő főszerkesztője, a Magyar Művelődési Intézet informatikusa tartott előadást az e-learning, a b-learning és a jelenléti oktatási módok közötti különbségekről, előnyökről és hátrányokról. Számos projektet, szoftvert ismertetett, melyeket fel lehet használni a távoktatáshoz, a tanításhoz, a filmkészítéshez, a távkonferenciához, az élő adásszolgáltatáshoz.

A facebook használata és a közösségi médiumok

A konferencián választható workshopok voltak:

  1. Közösségi média használata
  2. Video megosztó használata, filmkészítés
  3. Médiamegjelenés

A készült anyagokat a munkacsoportok bemutatták, illetve levetítésre került a négy kisfilm, melyet a résztvevők készítettek.

A konferencia harmadik napján közös állásfoglalást adtak ki a jelenlevők a munkahelyteremtéssel kapcsolatos óhajukról, a fiatalok védelmében és közös határozatban követelték munkanélküliség csökkentésére vonatkozó döntéseket.

Az együttműködést folytatni fogják és mindent megtesznek azért, hogy a hazai hat konföderáció fiataljai együtt dolgozzanak a továbbiakban a munkavállalók érdekében.

Fotók: Lóczy E.

Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...