< />
Szerző: lyv
2011. június 7.

IfjusagiTagozat Hírek

Jogok, jogosítványok – egyénileg és kollektíve

A fiatalok június 2-án délután érkeztek Budapestre, a Kék Duna Oktatási Központba, ahol előzetes beszélgetések zajlottak le a következő napok témáival kapcsolatban. Fontos momentum volt még, hogy a tagozat bemutatkozó kisfilmjét készítette el, melyben a megjelentek tevékenyen részt vettek.

Szűcs József a fő koordinátor a szerkesztésben, hiszen a végleges formát ő vágja össze és látja el audióval, feliratokkal. Minden fiatal lelkesen adott ötleteket ahhoz, miként jelenjen meg a tagozat a nyilvánosság felé, hogyan lehet felkelteni az érdeklődést azon közösség iránt, mely az iparági fiatalokat fogja össze és a kapcsolattartás fő színtere.

Napjainkban szükséges megtalálni annak formáját és módját, milyen eszközökkel lehet populitást adni a szervezetnek és annak programjainak.

A tagozat meg van róla győződve, csak a publicitás széles körűvé tétele segíthet azon, hogy az érdeklődést felkeltsék és erősítsék az iparág és az iparágban működő szolidaritás iránt, melyet a szakszervezet jelent és megjelenít.

Az üzenetnek egyértelműnek kell lennie – remélhetőleg a bemutatkozás sikerül és minél több fiatal munkavállaló részt kíván majd venni a közös munkában, a közös tevékenységben, a közös élményekben.

Munkajogi, munkaügyi kérdések és válaszok hangzottak el az EVDSZ Ifjúsági Tagozatának továbbképzési programján, melyen fő előadó dr. Kiss Mihály szakértő volt, illetve meghívott vendégként tartott előadást Kovács Géza, a Munkaügyi és Döntőbírói Szolgálat (MKDSZ) vezetője. Legfőbb témák természetesen az érdekvédelmi szervezetek, tisztségviselők jogai, a jogok használatának gyakorlata volt, illetve a munkaügyi konfliktusok és az ezekre adott válaszok voltak.

Az előadások napjának reggele hamar eljött, az előadó Kiss Mihály transzparensekkel is alátámasztotta mondandóját: Sikerült a komoly jogi témát számos egyedi és konkrét esettel fűszerezni, melyhez természetesen hozzájárult a jogi szakértő két évtizedes tapasztalata, melyet a PADOSZ élén szerzett. Sok téma került elő, melynek mindenki örülhetett: Nem elég egyszer és kétszer, sokszor kell tudatosítani azokat a jogokat, melyek a munkavállalók képviselőjét megilletik. Mit tehet a vitákban, hogyan tájékoztatja a dolgozókat, milyen védelem áll rendelkezésére és nem utolsósorban miként ápolhat hasznos és mindkét fél megelégedésére való kapcsolatot a munkáltatói oldallal.

-Határozott fellépés és némi kurázsi kell ahhoz, hogy valakiből eredményes szakszervezeti tisztségviselő váljon – hangsúlyozta az előadó, majd összehasonlította a hazai viselkedésformákat és attitűdöket a határon túli érdekvédelmi szervezetekkel és képviselőikkel.


Számos kérdés hangzott el a különböző társaságcsoportoktól és cégektől érkezők részéről, majd gyakorlati útmutató következett. Csoportok és témák szerint ki-ki előadhatta kommunikációs készségét és elméleti tudását a szituációs gyakorlatokban.

Kovács Géza az MKDSZ vezetője a szervezet tevékenységét és munkáját mutatta be, kis történeti áttekintéssel. Kiemelte azokat a helyzeteket, mikor a szervezet hatékony segítséget adhat a felek számára – munkáltatók és munkavállalói oldal – illetve mikor kerül sor a tanácsadói feladatok ellátására.

Az előadások folytatódtak a szombati napon is, az elhangzottak sok-sok hasznos útravalóval látták el a fiatalokat.

Még több kép látható a Facebook oldalunkon itt.

(Fotók: Nagy Gábor, Lóczy Erzsébet)

Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...