< />
2009. október 9.

IfjusagiTagozat Hírek

2009. 10. 9-11.

Ifjúsági Találkozó, Ópusztaszer

Az Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Ifjúsági Tagozata már gyakorlott szervező a hétvégi programokban: Ez már a hatodik ifjúsági találkozó, hiszen eddig részt vehettünk Gyulán, Siófokon kétszer is, Mátrafüreden szintén ilyen összejöveteleken. A fiatalok mindig kiválóan érzik magukat, ismerkedhetnek a szakszervezeti élettel, az ország távoli pontjain dolgozó iparági fiatalokkal. A szövetség vezetői mindig nagy gondot fordítottak az ifjúság problémáinak megoldására, hiszen ezért jött létre a tagozat is, melyet a paksi kongresszuson szavaztak meg a küldöttek. Tudjuk, a fiatalok sajátos élethelyzetük kicsit eltér az idősebbekétől, ezeket a különbségeket is figyelembe kell venni.

Nagy Sándor, Gál Rezső, Harmath Péter
–Miért van szükség a szakszervezetre? – tette fel a kérdést Gál Rezső. –Azon túl, hogy az érdekérvényesítés eszköze a munkahelyeken, tevékenységét és feladatait részekre bontva találhatjuk meg azokat az előnyöket, melyek a szakszervezet által valósulnak meg. A munkavállaló mindennapi munkája során talán nem érzékeli azokat a helyzeteket, amikor szükség van az intézményre, de aki túlórázik, kiszervezésre kerül, kedvezményes áramdíjkedvezmény illeti meg, újév után béremelést szeretne, munkahelyi körülményei nem megfelelők és még sorolhatnánk a példákat, azonnal tudatosul benne a közösség ereje. Hiszen a szakszervezet a munkavállalók közössége, akkor erős és eredményes, minél több aktív tagja van. A kollektív szerződés, mely sokak számára ismeretlen is, olyan sarkalatos pontokat tartalmaz, mely védi a dolgozókat.
Nagy Sándor hozzátette, több színtere van az érdekérvényesítésnek. Azok a szerveződések, melyek által a munkavállalók felléphetnek saját érdekükben olyan jogosítványokkal rendelkeznek, amiket a vállalkozások nem kerülhetnek meg. A törvény által kapott lehetőség azonban nem egyformán adja meg és különbözőképpen tartalmazza az alternatívákat az üzemi tanács, a szakszervezet, a munkavédelem és a felügyelőbizottságok számára. Ennek a négy intézménynek együtt kell dolgoznia és akkor megnyilvánulhat az a bátorság a munkahelyi kollektívákban itthon is, mint akár Nyugat-Európában: A felhívás esetén a dolgozók akkor is csatlakoznak a sztrájkhoz, ha éppen nem pontosan értesültek a munkabeszüntetés körülményeiről és azok is abbahagyják a munkát, akik nem szakszervezeti tagok.

Kislabda halászás a medencéből

A találkozón több fiatal először vett részt: Sokan nem ismerték részletesen a tagozat tevékenységét, voltak akik nem tudták pontosan mely eredményeket érte el a szakszervezet a munkahelyeken és miként működik. Végső soron az ifjúsági találkozók is azért szerveződnek, hogy azok is megismerkedjenek az intézménnyel, akiknek eddig nem volt alkalmuk, illetve olyan fiatalokkal találkozzanak, akik szintén az iparágban dolgoznak, de más társaságnál az ország egy távolabbi pontján.

A továbbiakban könnyedebb programok várták a jelenlevőket, megmutathatták ügyességüket és hogy miként vesznek részt a csapatjátékokon.

Most énekelnem is kell?
Az első napon a fiatalok megalkották a csapatokat, melyek tagjai együtt oldották meg a játékos és elmemozgató feladatokat a két nap folyamán. Az érkezett résztvevők nem tudták előre, hogy vízi bombát kell dobniuk, szőnyegen kell menetelniük, célba dobniuk és keresztrejtvényt fejteniük. Majd hazánk műemlékeinek felismerése után zeneszámokat ismertek fel egymás előadásából kikövetkeztetve és fogalmakat találtak ki a csapatkapitány taglejtéseiből és mimikájából. Baráti hangulatban haladtak tovább a terepversenyekre, ahol összekötött lábbal menetelték végig a kijelölt távot, teniszlabdát tettek a homlokukra, így futva a pályán. A labdapattogtatást követően jöhetett a pókjárás, a nap végére senki nem mondhatta, hogy unatkozott volna.
A helyszín adta a vasárnap délelőtti programot: A csoport ellátogatott a Nemzeti Történelmi Emlékparkba, ahol megtekintették Feszty Árpád alkotását A magyarok bejövetele című diorámát, majd a skanzenben a csete-jurtákat, a tájjellegű modell-tanyákat és a széldarálókat.
A hatodik alkalommal megrendezett ifjúsági találkozó kiváló hangulatban telt, akik ott voltak Ópusztaszeren biztosak abban, hogy jövőre ismét találkozni fognak. A szervezőknek köszönjük a remek programokat, a támogatóknak, hogy lehetőséget teremtettek a fiatalok összejövetelére. Reméljük legközelebb még többen
jönnek el, hogy felejthetetlen élményeket szerezzenek együtt, közösségben.

A Torta csapat
Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...