< />
2013. április 2.

IfjusagiTagozat Hírek

Fiatalok foglalkoztatása – Az Európai Bizottság kezdeményezése

Minderre azért van szükség, mert a statisztikák és kimutatások alapján a fiatalok munkanélküliségi rátája a tavalyi évben meghaladta a 25%-ot. (Fiatalok munka, képzés és gyakorlat nélkül – NEET)

A munkanélküliség visszaszorítása érdekében indított program része a „Több lehetőséget a fiataloknak” a Mozgásban az ifjúság nevű oktatási és foglalkoztatási kezdeményezés.

A projekt módszerei között található az Európai Szociális Alapból megvalósuló finanszírozás, az innovatív szemléletmód hatékonyabb bevezetése a munkavállalók és munkaadók között, a külföldön való munkavállalás elősegítése, partnerekké váljanak a vállalkozások és szakszervezetek a döntéshozókkal együtt – uniós, tagállami és regionális szinteken egyaránt -, szakpolitikai támogatás nyújtása.

Ehhez igazodva az Európai Bizottság pályázatot írt ki, mely azt hivatott elősegíteni, hogy a fiatalok foglalkoztatása nőjön a tagállamokban. Hét ország vesz részt benne, konkrétan az országokban a munkaadói szervezetek, a szakszervezetek és a munkaügyi hivatalok. A projekt koordinálását hazánkban a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) koordinálja.

Kiemelt tényező, hogy a fiatalok képességeit és készségeit igazítani szükséges a munkaerő-piaci igényekhez – javasolják a résztvevők.

A magyarországi helyzethez igazodó projekt A Fiatalok Foglalkoztatásának elősegítése Kelet-Közép Európában címmel indult és társfinanszírozója az Európai Bizottság foglalkoztatásért, szociális ügyekért felelős főigazgatósága. Részt vesz Magyarország, Szlovákia, Ausztria, Horvátország, Szlovénia, Bulgária, Montenegró.

A projekt konkrétan kommunikációs eszközökkel tájékoztatják a pályakezdőket és a vállalatokat, miért jó, ha minél több fiatalt foglalkoztatnak, milyen előnyökkel jár az alkalmazásuk.

Magyarországon tavasz és ősz folyamán két vidéki és egy fővárosi szeminárium megrendezésére is sor kerül és a nemzetközi zárókonferencia házigazdája is lesz.

Az európai gazdasági nehézségek miatt az államok képtelenek eredményesen alkalmazni a fiatalokat a munkaerő-piacon.


Mivel az MGYOSZ koordinálja a projektet, kiemelten kezeli azt, hogy a fiatalok képességeit igazítsák a munkaerő-piaci igényekhez. A vállalati igényekhez igazodjanak a szakképzések és más képzések is. A munkahelyeken pedig legyen több duális képzés és gyakornoki és tanulói képzési programok.

A Foglalkoztatási Kezdeményezésről bővebben.

Mozgásban az ifjúság – Európai jogszabályok összefoglalója.

Forrás: europa.eu
Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...