< />
2012. május 29.

IfjusagiTagozat Hírek

Galériánkban keresd Az EVDSZ Ifjúsági Tagozata a bányában és az erőműben című sorozatot a több képért!

A szakmai látogatás hatalmas élmény volt

Bánya, erőmű, skanzen

Május 11-én már reggel nyolckor megérkezett a közel harminc fős csapat a Márkushegyi Bányaüzem bejáratához. Először meglepődtek, úgy tűnt, senki nem várja őket. De hamarosan kiderült, négy szakmabeli is segíti a látogatást. Itt kezdődtek a megpróbáltatások és a tiszteletet parancsoló szakmakultúra megismerése. Aznap délután még fel sem ocsúdtak a fiatalok, már meg is érkeztek Tatabányán az Ipari Skanzenbe. Javukra legyen mondva, a fáradtság ellenére minden résztvevő - 38 fiatal - megtekintette az idegenvezető tájékoztatójával tarkított szabadtéri múzeumot. Május 12-én reggel kilenckor pedig beléphettek az MVM Vértesi Erőmű ZRt. telephelyére, ahol két vezető ismertette meg az üzem működését és vezette körbe a fiatalokat.

A jelentkezők többsége már csütörtök délután megérkezett a szállásra, mely Tatabányán volt - az üzemekhez közelebbi Oroszlányban nem található alkalmas, nagyobb csoportot befogadó panzió, vagy munkásszálló. Így sem voltak messze a bányától, melyhez már a korai órákban elindult a konvoj. Éppen nyolckor megérkeztek a bányához, ahol a hatalmas vaskapun áthaladva beléptek az aulába. Mindenki, még aki már járt itt, igen izgatottan várta a látni és hallani valókat.

Saját felelősségük tudatában mennek le a bányába

Következett a beöltözés, mely bizony külön fejezetet megérdemelne: Alsónadrág, alsó ing, nadrág, zubbony, kapca, gumicsizma. Ez még mindig nem minden, a bányalejárat előtt mindenki megkapta a csutorás, légszűrős mentőfelszerelést, ami igazán nagy súly - órákkal később húzta is a vállat. Emellett a sisakra erősített bányászlámpa egy akkumulátorról működött, ezt az övre kellett erősíteni. Még az erősek és izmosak is elfáradtak csupán annak cipelésébe. Mi következik, tűnt fel mindenki arcán?

Harci díszben, még frissen, fáradhatatlanul
-Ez munkahely, kérem, viselkedjenek ehhez méltóan!- hangzott a szabályok ismertetése.

A kas. Tulajdonképpen kétszintes lift, melynek hírét gyorsan zuhanni való képessége adja. A bányászlift ugyanis 340 métert zuhan fél perc alatt, ráadásul két, félig zárt zárkája egymás alatt van. Aki elsőnek száll be, néhány másodpercig igazán bezárva érezheti magát, míg a másik csapat is beszáll. Összesen negyven főt szállít, a bányász műszakoknál rövid idő alatt több száz ember érkezik a munkahelye bejáratához. Itt ugyanis a liftből kilépve még igencsak nem a fejtés közelében vannak a bányászok.

A szénpor belepte arcukat

A japánszalagra volt talán mindenki a legkíváncsibb. A szénszállító szalag funkciója a személyszállítás is, még a mozgó járműre szállnak fel a bányászok. A vendégek tiszteletére - illetve a biztonság miatt is - leállították a szalagot. Hosszú-hosszú utazás kezdődött a sötétben, a falakon a ráccsal bevont lámpák fényében, a láncok között, néhol fülsiketítő zaj közepette érkeztek meg a vágatokba. A behúzó vágat, légvágat, főfejtés és hasonló definíciókról való ismertető közben ment a bukdácsolás az egyenetlen talajon, a vonatsínek között, a vasládák, hatalmas vasgépezetek között. A páratartalom nagyon magas, a hőmérséklet szintén, a látótávolság nagyon kicsi, a tűrőképesség egyre alacsonyabb - miért vállalják a bányászok ezt a nehéz életet? Mindenki ilyen és hasonló gondolatokkal küzdött.

Itt is megy a fejtés: Százalékok, mennyiségek, anyagok, fajsúlyok és biztonság

Közben pedig rácsodálkoztak arra, milyen vidáman és humorosan élik műszakjukat meg a lent dolgozók. Éjjel és nappal, a bányász fejti a szenet, egyengeti a talajt, kezeli a beomlásokat, lapátol, hordja a nehéz vastámasztékokat. Porosan, izzadva, lihegve hajtják fel a kincseket.

Ahogy teltek az órák, inkább a napsütés és a friss levegő jutott mindenki eszébe. Mikor jutunk innen ki? A szomjúság némelyeket megállásra és pihenésre késztetett, a gumicsizma tört, a ruha tapadt.

Micsoda munkahely!

A lift felfelé is éppoly gyorsan közlekedett. Rögtön fényképezés a bányaemlékmű előtt, és a vifi logóval. Itt is jártam - VIFI!

A lányok is voltak a bányában - nem dolgozni

Galériánkban keresd Az EVDSZ Ifjúsági Tagozata a bányában és az erőműben című sorozatot a több képért!

Illetve megtekinthetsz még több, a résztvevők által készített fotót a facebook-oldalunkon is.

Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...