< />
2017. június 6.

Sikeres egyeztetés és sajtótájékoztató

Fotó forrása: hirtv.hu

Kovács Ferenc VIMÉSZ Elnök ügyében 2017. június 6-án négyszemközti megbeszélésre került sor Tatabányán, Schmidt Csaba, Tatabánya Megyei Jogú Város Polgármestere – mint a Tatabányai Erőmű Kft. többségi tulajdonosának vezetője, és dr. Szilágyi József EVDSZ Elnök között, miközben az EVDSZ sajtótájékoztatót tartott ugyanezen ügyben Budapesten.

Polgármester úr az EVDSZ szempontjait mérlegelve, és a munkabéke megőrzését, valamint a szociális párbeszéd fontosságát kiemelve egyezségi ajánlatot tett a tárgyaláson, melynek értelmében a munkáltató – peren kívüli egyezség keretében – Kovács Ferenc VIMÉSZ Elnök azonnali hatályú felmondását visszavonná, és az Elnök urat – munkabérének megtartása mellett – egyműszakos munkarendben tovább foglalkoztatná. A foglalkoztatás részleteinek megbeszélésére egy egyeztetésre tett javaslatot, melyen részt vehetne Ő, a társaság Ügyvezetője, az EVDSZ elnöke és Kovács Ferenc.

Az EVDSZ elnöke telefonon jelentkezett be a sajtótájékoztatóra, melyen Téglás Józsefen, az EVDSZ elnökhelyettesén, és Kovács Ferencen kívül részt vett dr. Mészáros Melinda a LIGA elnöke és Czövek János, a LIGA társelnöke is.
Az EVDSZ elnöke tájékoztatta a sajtó képviselőit a polgármester úr ajánlatáról, míg dr. Mészáros Melinda egyértelművé tette a LIGA Szakszervezetek kiállását Kovács Ferenc mellett, és általánosságban is szólt arról a negatív jelenségről, hogy az utóbbi időben jó néhány szakszervezeti vezetőt ért méltánytalan támadás a munkáltató részéről.

Ezúton is megköszönjük mindenkinek a tiltakozását és szolidaritás nyilvánítását, mellyel véleményünk szerint nagyban hozzájárult a konfliktus pozitív fordulatához.


EGYÜTT ERŐSEBBEK VAGYUNK!


.

.

.

Az ügy előzményei:

A munkáltató Kovács Ferenc munkavállaló, többműszakos munkarendben dolgozó kollégánk, 44 év folyamatos munkaviszonyát, 2 évvel a nyugdíj korhatár elérése előtt – a 2017. évi bértárgyalások alatt – május 19-én azonnali hatályú felmondással megszüntette.

Kovács Ferenc:

- a Tatabánya Erőmű Kft-nél is működő szakszervezetünk, a Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szakszervezete (VIMÉSZ) elnöke,
- az Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (EVDSZ) vezetőségi tagja.

Az intézkedés a munkavállalók, a szervezett dolgozók és vezetőik jogos felháborodását váltotta ki! Erre tekintettel is az EVDSZ felháborodását fejezte ki a munkáltató méltánytalan intézkedése, a szociális párbeszéd ellehetetlenítése és a munkabéke veszélyeztetése miatt.

Kifejeztük véleményünket, hogy a munkáltató intézkedéseit szakszervezetünk elleni támadásnak és a munkavallók megfélemlítését szolgáló intézkedésnek tekintjük!

A munkáltató intézkedésével kapcsolatos álláspontunk:

Jogi észrevételeink:

a) Három és fél éves – a munkáltató által nem kifogásolt – gyakorlat működött a Tatabányai Erőmű Kft-ben, a szakszervezeti munka ellátásával kapcsolatosan. Ezt a gyakorlatot minősítette a munkáltató vétkes kötelezettség szegésnek az azonnali hatályú felmondás során.

b) A munkáltató álláspontja szerint műszak áthelyezéssel Kovács Ferenc veszélyeztette az üzembiztonságot, az emberi életet. Ezzel szemben – tekintettel arra, hogy a műszak átirányítása alatt ugyan az a személy látta el a műszakvezetői feladatokat, mint aki szabadság, táppénz idején helyettesítette Kovács Ferencet és látta el a műszakvezetői feladatokat munkáltatói utasításra – a szakszervezet álláspontja az, hogy Kovács Ferenc nem veszélyeztette a munkabiztonságot.

c) A munkáltató álláspontja, hogy nem tudott a műszak átirányításokról, azt a szakszervezeti elnök önhatalmúlag tette meg. A szakszervezet rámutat arra, hogy ha előzetesen nem is, de utólagosan mindenképpen tudomással kellett bírnia a munkáltatónak a műszak átirányításokról, hiszen a műszakok ellátásának a ténye a műszak naplóba bevezetésre került, ami alapján a bérszámfejtés is történt. Az új vezetés 2015. június 1-jétől lett kinevezve, míg Bella Sándor műszaki igazgatóhelyettes, Kovács Ferenc közvetlen munkahelyi vezetője 2016. március 29-én dolgozott utoljára. Ez is mutatja, hogy az új vezetés felállása óta másfél év, míg az új munkahelyi vezető kinevezésétől háromnegyed év telt el a kifogásolt műszak áthelyezések időpontjáig. Ez alatt az időszak alatt nem életszerű, hogy a munkáltató nem érzékelte a műszak áthelyezéseket.

Szakszervezeti megfontolások:

a) A munkáltatói intézkedésre a bérmegállapodások idején került sor, amikor a munkavállalói érdekek alátámasztására aláírásgyűjtés folyt az erőműben. Ez azt valószínűsíti, hogy az intézkedésnek a megfélemlítés lehetett az egyik indoka.

b) Az erőműnél a szakszervezet szervezettsége közel 90%-os. Ez is azt támasztja alá, hogy a szakszervezeti tagság megfélemlítése lehetett a munkáltatói intézkedés egyik indoka.

c) Nem volt rendezett a kapcsolat az ügyvezető asszony és a szakszervezeti elnök között, közöttük nem volt harmonikus az együttműködés. Személyes találkozásra csak és kizárólag hivatalos egyeztetéseken került sor. Ez arra utal, hogy a munkáltatói intézkedésnek a szakszervezeti vezető eltávolítása lehetett a másik indoka.


Emberi megfontolások, humánpolitikai kérdések:

a) Kovács Ferenc 44 éve dolgozik az erőműben.

b) Még két éve lenne a nyugdíjba vonulásig.

c) A kiváló munkavégzését többször ismerte el kitüntetéssel, jutalmakkal a munkáltató.

d) Esetleges hiba esetén sincs arányban a vétség a büntetéssel.

Álláspontunk szerint a szakszervezeti vezető elleni első munkajogi eljárás (2015. április 22.) is és az azonnali hatályú munkaviszony megszüntetés is mondvacsinált indokok alapján történt. Ezzel egyetért Magyarország egyik legjobb elméleti és gyakorlati munkajogásza, Fodor T. Gábor ügyvéd úr is, aki felvállalta Kovács Ferenc VIMÉSZ elnök képviseletét mindkét ügyben.

Az EVDSZ eddigi érdekérvényesítő lépései:

I./ Leveleket írtunk a munkáltatónak és a tulajdonosoknak, melyben tárgyalást kezdeményeztünk és egyben tiltakozásunkat fejeztük ki a méltánytalan intézkedés ellen! A szövetségünk 25 tagszervezetének vezetője, számos tisztségviselő, szakszervezeti tag és munkavállaló küldött hasonló tiltakozó leveleket.

Az Ügyvezetőnő és az EVDSZ elnök között lefolytatott konzultáció (2017. május 25.) eredménytelenül zárult.

Az ügyvezető asszony a saját meglátása szerint megalapozott döntést hozott, a mi álláspontunk szerint azonban jogilag, szakszervezet-politikailag, és a munkavállalókkal szembeni empátia szempontjából is elfogadhatatlan az intézkedés.


II./ Eljuttattuk kérésünk a Konföderációk, Ágazatok- és Helyi szakszervezetek vezetőihez, hogy közös fellépéssel tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy megszűnjön a szakszervezetek és vezetőik kiszolgáltatottsága és tiltakozzanak velünk a munkáltatói önkény és arrogancia ellen! Közös fellépést sürgettünk az egyéni és a kollektív jogsértések ellen!

III./ Levelet írtunk Tatabánya Város Önkormányzati Képviselőinek (17 fő), arra kérve Őket, hogy közbenjárásukkal is segítsék elő az ügy megoldását, hogy az iparágunkban példa nélküli és felháborító eset, a konfliktusok további eszkalálódása nélkül oldódhasson meg!

IV./ A probléma megoldása érdekében és bízva a nyilvánosság erejében, az egyeztetések sikerében, levelet írtunk a magyarországi pártok képviselőinek és kértük a támogatásukat.

V./ Folyamatosan tájékoztattuk Dr. Mészáros Melindát a LIGA szakszervezetek elnökét.

VI./ Az Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (EVDSZ) a nemzetközi szakszervezeti mozgalomnak is tagja és köztük többekkel baráti kapcsolatot ápolunk, így ezen szervezeteket is tájékoztattuk.

A szakszervezeti tiltakozás mellett, az EVDSZ szeretné elérni az azonnali hatályú felmondás visszavonását, ezért megkerestük a tulajdonosi jogokat gyakorló Schmidt Csabát, Tatabánya polgármesterét írásban, személyes egyeztetést kérve.

Erre pozitív választ kaptunk a polgármester úrtól, és így került sor 2017. június 6-án a négyszemközti egyeztetésre.

Kapcsolódó cikkek:

- Liga: A munka világának a tisztességes együttműködésről kell szólnia

- Hírtv: Háborognak a szakszervezeti vezetők

-szakszervezetek.hu: Megszaporodtak a szakszervezeti vezetőket ért támadások az elmúlt egy évben

Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Hozzászólások:
#1 Szabó Dénes
2017-06-15 21:28:20
Mindenki verheti a mellét, csak az erőmű munkavállalói lettek elfelejtve. A nagy sietségben, hogy létre jöjjön a megállapodás a szakszervezeti elnök és a tulajdonos között, létrejött egy bérmegállapodás is kőkemény 5%-os alapbér emeléssel.
vissza a lap tetejére
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...