< />
2016. április 19.

MTI: A bértárgyalások folytatását kezdeményezik a villamosenergia-ipari munkáltatók

A 2016. évi bértárgyalások folytatását kezdeményezik a villamosenergia-ipari munkáltatók a szakszervezeteknél - tájékoztatta az EDF DÉMÁSZ, az E.On csoport, az Elmű-Émász társaságcsoport és az MVM csoport kedden az MTI-t. Az ágazati szakszervezet szerint közel vannak a megállapodáshoz, azonban bejelentették a sztrájkhelyzetet is.

A társaságok közös közleménye szerint bár ágazati megállapodás még nem született, az E.On csoportnál, az Elmű-Émász csoportnál és a Mátrai Erőmű Zrt.-nél kötött megállapodások értelmében 7600 munkavállaló bérét emelik. Az EDF Démász Zrt.-nél és az MVM csoportnál még folyamatban vannak a tárgyalások.
A tájékoztatás szerint a munkáltatói oldal 3 százalékos emelésre tett javaslatot, amelyet a villamosenergia-ipari ágazat érdekképviselete nem fogadott el.
A munkáltatók szerint nyílt, konstruktív partneri párbeszéd alakult ki a villamosenergia-ipari dolgozók érdekegyeztető szervezetével az elmúlt években. A munkáltatói oldal a jövőben is ennek fenntartására törekszik, és 2016-ban is elkötelezett abban, hogy a munkaerőpiaci viszonyokhoz, a hivatalos inflációs előrejelzéshez és a társaságok teherbíró képességéhez igazított korrekt keresetfejlesztés valósuljon meg - írták.

Az Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének (EVDSZ) elnöke az MTI-nek elmondta: a hétfői tárgyalási fordulón közeledtek az álláspontok, a munkáltatók a korábbi 2,5 helyett 3 százalékos átlagos béremelést ajánlottak az ágazatnak, míg a szakszervezetek 4,5-ről 4 százalékra mérsékelték a béremelési javaslatukat. Szilágyi József közölte: bejelentették a sztrájkhelyzetet, ha nincs megállapodás és a bíróság időben megállapítja a még elégséges szolgáltatás mértékét, akár már május elején sztrájkba léphetnek.
Az EVDSZ elnöke rámutatott: a villamosenergia-ipari ágazatban mintegy 20 ezren dolgoznak, a kisebb cégek az ágazati megállapodás megkötését várják. Elmondta: ez egy ajánlás, a felek gazdasági helyzetüknek megfelelően állapodhatnak meg a béremelésről.
Mint mondta, készen állnak kompromisszumra, azonban "sokkal lejjebb nem tudnak menni", figyelembe véve, hogy az iparágban évente több milliárd forint nyereség realizálódik.
A szakszervezeti vezető szerint a héten állapodnak meg a munkáltatókkal arról, hogy folytatják-e a tárgyalásokat.

MTI 2016. április 19., kedd 12:58

Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Hozzászólások:
#2 Téglás József
2016-04-23 07:40:03
Az aláírásgyűjtést sikeresnek sikeresnek tekinthetjük, hiszen több ezren támogatták a szakszervezeti vezetés által megfogalmazott bérigényt.
Abban is biztosak lehetünk, hogy ennek is köszönhető a a reál 0,4%-hoz képesti bruttó 2,5%-ra történő munkáltatói elmozdulás (jelenleg 3%).
Az Sztrájkbizottság (SZV) irányítása mellett egyeztet a VÁPB-ben a tárgyaló delegáció. Ebben a tárgyaló csoportban minden a vill.-iparban jelenlévő társaságcsoport érdekképviselet és a BDSZ egy-egy fővel képviseleti helyet kapott, így az általuk megfogalmazott szempont alapján formálódik a véleményünk és ezeket a javaslatokat kell összehangolnunk.
Az SZV tagjai, akik találkoznak a munkavállalókkal és Ők azok, akik érdemben formálni tudják a munkavállalói követeléseket.
Április 20-án döntött az Elnökség arról, hogy az elégséges szolgáltatás megállapítása érdekében bírósághoz fordul, ez április 22-én megtörtént, és a továbbiakban a nyomásgyakorlásra vonatkozó javaslatokat Munkabizottsági ülésen pontosítottuk.
A folytatáshoz, a taggyűlési jóváhagyását is szeretnénk megszerezni (2016. április 26.). Ha a kérdésed nekem/nekünk szántad, akkor személy szerint én is támogattam a 3 és 4 % közötti ágazati ajánlás létre hozását, mert az szerintem is megadja társaságcsoportok által jelzett megegyezésekhez szükséges mozgásteret. Jelenleg még a munkáltatói Választmány ezt a javaslatot sem fogadta el! Mi abban bízunk, hogy megvitatják a javaslatot és a megállapodás érdekében újabb javaslattal élnek.
#1 Oláh József PADOSZ
2016-04-19 19:56:54
Tőlünk 4,5%-ra kértetek és kaptatok felhatalmazást. Mi ez önkényes lefelé alkudozás ?
vissza a lap tetejére
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...