< />
2011. november 18.

Ha hívunk, gyere velünk!

Elnök úr, elérkeztünk az EVDSZ Rendkívüli Kongresszusához, ahol megjelennek a szövetség tagszakszervezeteinek képviselői, hogy döntsenek fontos kérdésekben, illetve a jövő irányát meghatározzák. Milyen időszakban kerül sor a tanácskozásra?
A rendkívüli helyzet indokolja a rendkívüli kongresszust. 2011. november 24-én. Erre reagálva közösen gondolkodva akarunk pontos, jól érzékelhető válaszokat adni. Hogyan alakult ki ez a rendkívüli helyzet? Lássuk.
A szociális párbeszéd, az átfogó és tartalmas szakszervezeti munka a demokrácia egyik fokmérője. Kemény diktatúrában nincs szakszervezet, ott a vezetőit bebörtönzik. Puha diktatúrában „csak” finoman felszámolják a szakszervezetet. Érdemi szakszervezeti tevékenység, a szervezkedés szabadsága csak demokratikus államban létezik, annak fontos eleme. Úgy vélem, Magyarországon sok esetben a döntéshozók stílusa is egyre inkább antidemokratikus. Párbeszéd nélküli intézkedéseket hoznak, melyek a munkavállalókat és magát a munkavállalói érdekvédelmet hozza nehéz helyzetbe. És a párbeszéd hiánya nem pusztán a szakszervezetre vonatkozik, nem tárgyalnak a munkáltatókkal sem, a társadalommal sem. A sok pénzen történő miniszterelnöki levelezés, majd a kukázás nem valós, nem érdemi párbeszéd. Mindezek eredménye megnyilvánul az adórendszerben –gazdagok előnyben részesítése –, a Médiatörvényben, a Munka Törvénykönyve tervezetében, stb. A szakszervezetek visszaszorításának célja, hogy minél kevesebb ellenállással kelljen megbirkózzon a kormányzat.

A Munka Törvénykönyve tervezet munkavállaló és szakszervezet ellenes. A munkavállaló ellenesség legélesebb tétele az Mt. tervezet egyik – a munka világától teljesen idegen - új alapelve. E szerint a munkavállaló egyenrangú szerződéses partnere a munkáltatónak. Ez nem súlyos tévedés, ez hazugság. A munkavállaló kiszolgáltatott helyzetben van. Demokráciákban ezt próbálják ellensúlyozni az Mt-vel. A vitathatatlan szakszervezet ellenességet pedig egy konkrét példával mutatnám be: A munkahelyi érdekvédelem egyik jelentős feltétele a szakszervezeti munkához biztosított munkaidő kedvezmény. Egy közepes méretű cégnél 900 szakszervezeti tagra járt havi 600 óra kedvezmény. Tárgyalásra, képzésre, tisztségviselői tevékenységre, működésre. Az új Mt. szerint 17 óra. Ez 97%-os csökkentést jelent. Kilencvenhét százalékos csökkentést! Demján Sándor a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének elnöke a munkáltatók nevében ország-világ számára nyilatkozta: A munkáltatók a munkahelyi demokráciában és erős szakszervezetben érdekeltek. Mit akar ezzel szemben a kormány? A munkahelyi szakszervezetek felszámolását! Az országos szakszervezeteket már az Országos Érdekegyeztető Tanács felszámolásával kiszorította az utcára, utakra. És mi vár az ágazati szakszervezetekre, még nem tudjuk… Az Mt. tervezet általános vitája befejeződött. A zárószavazás végkimenetele nem jósolható meg, de sejteni lehet, hogy a szavazógép működni fog!

Mit jelent a szociális párbeszéd hiánya? Egyik oldal a folyamatos egyeztetésekről beszél, a másik oldal ennek hiányáról.
Mint mondtam, megszüntette a kormányzat az Országos Érdekegyeztető Tanácsot, létrehozott egy új, hatáskör nélküli, szándék szerint az OÉT-tet helyettesítő fórumot, mely munkaügy szempontjából jelenleg egy „működésképtelen madárkalitka” még a szervezeti keretei sem álltak össze. A LIGA és több ágazati szakszervezet – ezek között voltunk mi is – sztrájkfelhívására a kormány írásban tárgyalási szándékot jelentett be, az egyesített sztrájkbizottság felé. Az egyesített sztrájkbizottság tárgyalni akart a korengedményes, korkedvezményes nyugdíj kérdéséről, az Mt-ről és az országos érdekegyeztetésről. A kormányzat egyszer találkozott – érdemi tárgyalás nélkül – az egyesített sztrájkbizottsággal, majd elindult egy másik tárgyalás a LIGA, a Munkástanácsok, az MSZOSZ, a munkáltatói képviselet és kormánytisztviselők részvételével, mely gyakorlatilag megbukott.

Ezeken a tárgyalásokon az országos szintű párbeszédről, a nyugdíjrendszerről még csak szó sem volt, az Mt tervezet pedig továbbra is elfogadhatatlan. Az írásbeli ígéret ígéret maradt, és maradt az elfogadhatatlan helyzet!

Az Mt. tervezet hátrányosan érinti a munkavállalókat, sőt munkajogászok szerint négy millió embert. A munkavállalók tisztában vannak-e vele, hogy a jelenlegi állapotú tervezet megszavazása a gyakorlatban mit hoz a számukra?
Úgy érzékelem, nem. Régóta hangoztatjuk demonstrációkon és tüntetéseken a gondokat . A fekete foglalkoztatás esetében eddig sem tartották be a jelenleg hatályos törvényt, valószínű az újat sem fogják. Ezek a dolgozók passzívak a rendkívül sajnálatos helyzetükből adódóan. Azok is frászban vannak, ahol működik szakszervezet és van hatályos kollektív szerződés.

Mit lehet tenni annak érdekében, hogy az emberek – tekintsük az energia ipart – többet tudjanak erről, az őket érintő sarkalatos törvényről, az Mt. tervezetről?
Azoknak, akik látják a fejleményeket és hatásait, kötelességük felhívni az érintettek figyelmét. Az Mt. nem mindennapi olvasmány. Átlagember számára olvashatatlan. A különböző utcai megmozdulások, tiltakozás akár útlezárások arra alkalmasak, tudassák előre a rosszabb munkakörülmények eljövetelének lehetőségét. Sajnálatos, hogy sok ember esetében csak ha majd a hátán csattan az ostor, jut eszébe – igen, nekem szóltak előre, csak nem vettem komolyan. Nekünk feladatunk, hogy a munkavállalók érdekében lépjünk fel, hogy mindent megtegyünk – amire lehetőségünk van – az érdekükben., Feladatunk, hogy a tagjaink, a munkavállalók tudják milyen hatással lehetnek az életükre, a munkakörülményeikre a körülöttük zajló, a munka világát érintő folyamatok, munkajogi normák illetve ezek tervezetei.

Az EVDSZ nemzetközi kapcsolatai széles körűek, Elnök úr is feladatokat lát el különböző nemzetközi szakszervezetek bizottságaiban. Határon túl hogyan látják a magyarországi terveket?
Komolyan foglalkoznak a kérdéssel, látják a problémát. Kimondják, egyes országok – Ukrajna,Törökország, Románia, Magyarország – esetében egyre jobban sérülnek a demokratikus értékek.

Mire készüljenek a tagszakszervezetek a jövőben?
Várható országos és ágazati szinten az aktivitás. Az EVDSZ-nek alapelve, hogy az érdekvédelmi szervezetek, minden téren és szinten fogjanak össze. Ez legyen valóságos, érdemi és célravezető.
Ez eddig sajnos kevésbé valósult meg, de mi nem adjuk fel! Bízom abban, hogy az összefogás erősödik. A LIGA Szakszervezetek által meghirdetett negyven napos demonstráció-sorozat december elején veszi kezdetét. Félreértések elkerülésére: Nem a folyamatos útlezárást jelöli a szám, hanem az időintervallumot, amikor megvalósul a november 4-einél sokkal hatékonyabb, sokkal erőteljesebb tiltakozás a civil szervezetekkel együtt. Ágazati szinten is aktívak maradunk. Felelősségünk van abban, hogy a villamosenergia-iparban a jól működő, megállapodásra törekvő ágazati szociális párbeszéd, a jelenlegi munkakultúra, a hosszú tárgyalásokon létrehozott, az országban a legtartalmasabb ágazati kollektív szerződés megmaradjon. Ez – úgy hisszük – közös érdekünk a munkáltatókkal!

Fel kell tenni a kérdést, ki a szakszervezet? Mi vagyunk, a tagság!

A létfontosságú ügyben, a Munka Törvénykönyve, a Villamosenergia-ipari Ágazati Kollektív Szerződés minden tagot, minden munkavállalót közös cselekvésre hívok! Ennek szellemében, engedje meg, hogy ezen interjú kapcsán egy felhívással forduljak a szakszervezeti tagsághoz, minden munkavállalóhoz:

Szakszervezeti Tagok, Tisztségviselők! Tisztelt Munkavállalók!

Közös ügyünk a munka világa, ebben együtt kell megtennünk azt, ami szükséges. Mindenki a saját munkahelyén, a saját lehetőségéhez mérten álljon ki az érdekvédelem, a szociális párbeszéd meglétéért, az Ágazati Kollektív Szerződésért, mely védőernyőként szolgál.

Magyarországon egyedi helyzetben vagyunk, mert a villamosenergia-ipar többségében német és francia tulajdonban van, mely országokban hagyományosan fejlett a munkahelyi demokrácia, és az EVDSZ-nek is komoly nemzetközi szövetségesei vannak.

Ugyanakkor nem ülhetünk tétlenül a babérjainkon.

Aki nem méri fel, hogy tétlenségével veszíteni tud, és aki úgy gondolja, mások megvívják helyette a csatát, nagyot téved. Minden munkavállaló kárvallottja lesz a közömbösségnek.

Délutáni pótlék, tizenharmadik havi fizetés, nyugdíjpénztári befizetés, szociális juttatások, stb, stb. Hosszú a lista, elveszhetnek kivívott eredményeink. Cselekedni kell, közösen! Védjük meg együtt értékeinket!



Ha hívunk, gyere velünk!

A videó lejátszáshoz Flash Player, és engedélyezett Javascript szükséges!

Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...